Öğrencilerin icadı 'Civciv' tanıtıldı

Çorum Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından icat edilen ''Civciv engelli aracı' tanıtıldı.    

Öğrencilerin icadı 'Civciv' tanıtıldı
banner98
Çorum Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından icat edilen ''Civciv engelli aracı' tanıtıldı.

Hitit Üniversitesi Rektörlük binasında yapılan basın toplantısına Çorum Valisi Sabri Başköy ile eşi Fatma Başköy, Rektör Reha Metin Alkan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Halil Aykul ve öğrenciler katıldı. Hitit Üniversitesi Rektörü Reha Metin Alkan, yapılan aracın başarılı olduğunu söyledi.

Türkiye'deki engelli vatandaşların sıkıntılarının araştırılması sonucunda ulaşılan bilgiler doğrultusunda sanayi ile iş birliği ile ortopedik engelli vatandaşlar için büyük bir sıkıntı olan ulaşım sorununu çözmeyi amaçladıklarını ifade eden Alkan, dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti.

Vali Başköy, üniversitenin yaptığı aracın başarılı olduğunu belirterek aldıkları ikincilik ödülünden dolayı da tebrik etti. Dünyada arenasında, Türkiye'nin kendisini de göstermesi için yeni icatlar ve üretken olması gerektiğini ifade eden Başköy, ''Dünyada bizde varız demek için yeni atılımlar yapmamız gerekiyor. Bugün mekatronik bölümü öğrencilerimizin yaptığı araç başarılı olmuş ve ödül almıştır. Ben onları tebrik ediyorum. Bu 'Civciv' yarın büyüyecek ve tavuk olacak, horoz olacak.'' dedi.

'Civciv' adı verilen engelli aracı bin 500 wattlık elektrikli motor temin edildikten sonra, yaklaşık üç haftada yapılarak kullanıma hazır hale getirildi.

Araç elektrikli motorlar parçalanıp özel bir şase oluşturulması ile üç tekerlekli olarak dizayn edildi. Engelli, tekerlekli sandalyeden inmeden arkada açılan bir kapak-rampa ile Civciv'e biniyor. Tekerlekli sandalyede otururken Civciv'i kullanıyor. Civciv'e engelli yanı sıra iki de yolcu binebiliyor. Araç saatte 30 kilometre hız yapabildiği belirtildi.
Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2013, 15:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0