Evlilik Dışı Çocuğa Yeni Düzenleme!

İçişleri Bakanı Muammer Güler, evlilik dışı doğan ve annesiyle yaşayan çocukların babasının hakkından yeşil (hususi damgalı) pasaport sahibi olamamaları konusundaki ayrımcı uygulamaya son verdi.

Evlilik Dışı Çocuğa Yeni Düzenleme!
banner98
 İçişleri Bakanlığı, evlilik dışı doğan çocuklara ve boşanmış eşlerin ergen olmayan çocuklarına "hususi damgalı" pasaport verilmesi için valiliklere talimat verdi. Bakanlık, yeni uygulama için 81 il valiliğine özel genelge gönderdi. Evlilik dışı doğan annesiyle yaşayan ancak babasının tanıyarak kütüğüne aldığı çocukların hususi damgalı pasaport almaları konusunda sıkıntılar yaşanıyordu.

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in talimatıyla hazırlanan ve "velayet altındaki çocukların hususi damgalı pasaport taleplerinin değerlendidrilmesi" amacıyla gönderilen genelgeyle, önemli bir sorun çözüme kavuşturuldu.

Bakanlık müsteşar yardımcısı Mustafa Demirer'in imzasını taşıyan genelgede, evlilik dışında doğmuş nesebi gayri sahih (yasal olmayan bir birleşme sonucunda doğan çocuk) ergen olmayan çocukların baba tarafından tanınarak nüfus kütüğüne kaydının yaptırılmış olması ve annesinin, çocuğun hususi damgalı pasaport almasına muvafakat vermesi halinde ebeveyninin hakkından hususi damgalı pasaport tanzim edilmesi talimatı verildi.

Boşanmış eşlerin çocukları Aynı genelgede, Danıştay İdari Dava Daireleri'nin boşanmayla ilgili görüşüne yer verildi. Boşanma halinde ergen olmayan ve velayeti annede olan çocuğa babadan dolayı hususi damgalı pasaport verilmemesinde hukuka uygunluk bulunmadığı değerlendirmesi yeraldı.

Bu değerlendirme sonucunda, anne ve babası boşanmış ergin olmayan çocuklardan velayet hakkı yargı kararıyla anne veya babadan hangisine verilmiş olursa olsun, çocuğun ebeveynlerinden hangisinin hususi damgalı pasaport alma hakkı varsa, yargı kararıyla velayet hakkı verilen ebeveynin hususi damgalı pasaport alması için muvafakat vermesi halinde anne ve babası boşanmış ergin olmayan çocuğa ebeveyninin hakkından "hususi damgalı" pasaport verilecek.

Yeni genelgenin valiliklere ulaşmasıyla birlikte daha önceki genelgede "ergin olmayan çocukların yanında yaşama şartı" hükmü yürürlükten kaldırıldı. Bakanlık genelgesinde pasaportların talimatlara göre verilmesi ve aksaklığa meydan verilmemesi kaydedildi. Örnek bir ayrımcılık hikayesi Türk Hukuk Sitesi'nin (turkhukuksitesi.com) forum alanında evlilik dışı çocuk sahibi olan devlet memuru bir anne, sıkıntısını ve ayrımcı uygulamayı şöyle anlatmıştı: "Ben devlet memuruyum ve Yeşil pasaport sahibiyim. Kızım evlilik dışında doğdu, şuan 4 yaşında. Babası tarafından tanındı ve babasının kütüğüne kayıtlı ve onun soyadını aldı.

Calıştığım kamu kuruluşu kızım için yaptığım yeşil pasaport başvurusunu onaylamıyor. Kanun gereği velayeti bende (yani annede) olduğu halde, kurumum hem bana ait hem kızıma ait nüfus kayıt örnekleri, doğum belgesi gibi evrakları yeterli ispat olarak kabul etmiyor. Ayrıca bir Emniyet yetkilisinden aldığım bilgiye göre de, evlilik dışı doğan çocuklar sadece anne üzerinden pasaport alabilirlermiş. Bu durumda kızım baba vesilesiyle bile pasaport alamayacak gibi görünüyor.

Bu durumda ben Velayeti tespit davası mı açmalıyım.Yoksa hiç mahkemeyle uğraşmadan bunu kurumuma ispatlamamın başka kolay bir yolu varmı? Kurumumu dava etsem olumlu sonuç alabilirmiyim? Lütfen bana yol gösterin, çünkü kızımın ciddi bir hastalığı var ve onu biran önce Avrupa'da muayene ettirmek istiyorum..."

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2013, 15:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0