Ödemiş'in 'Sarıkız'ına Avusturyalı Talip

Ödemiş tarımının lokomotif ürünü olan ve son aylarda adeta altın çağını yaşayan patatese Avusturyalı iki ortak tarafından Türkiye’de kurulan bir firma talip oldu.

Ödemiş'in 'Sarıkız'ına Avusturyalı Talip
banner98
Ödemiş tarımının lokomotif ürünü olan ve son aylarda adeta altın çağını yaşayan patatese Avusturyalı iki ortak tarafından Türkiye’de kurulan bir firma talip oldu.

Ödemiş Belediyesi’nin öncülüğünde İzmir Köy-Koop İl Birliği ve Avusturyalı iki ortak tarafından kurulan Altın Elma adlı şirket arasında patates üretim sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye göre, Altın Elma firması taban fiyatı 62 kuruştan yaklaşık 700 ton patates alarak, Avusturya’da işleyip pazara sunacak.

Üreticinin sağlıklı patates üretmesini ve yıllardır girdiği çıkmazdan kurtulmasını hedefleyen projenin eski nikah salonunda düzenlenen imza törenine; Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, İzmir Köy-Koop İl Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, Avusturya merkezli Altın Elma firmasının ortakarından Johann Ackerl, firma yetkilisi Gürsel Erel, İzmir Çiftçi Örgütleri Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Üretici Gazetesi imtiyaz sahibi Tuncer Beybağa, ilçedeki tarımsal kalkınma kooperatiflerinin başkanları ve üreticiler katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Üretici Gazetesi imtiyaz sahibi Tuncer Beybağa, “Patateste yıllardır yaşanan kısır döngüden kurtulmak için önemli bir fırsat. Artık üreticinin lehine de bir şeylerin gelişmesi gerekiyordu.” dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ise kooperatifleşmenin tarımsal kalkınmadaki önemine vurgu yaparak, Ödemiş Belediyesi olarak tarımsal kalkınma kooperatiflerinin yanında olduklarını, bölgede üretilen ürünlerin pazarlanması noktasında da her zaman destek verdiklerini belirtti.

İzmir Köy-Koop İl Birliği Başkanı Muhittin Akbulut da imzalanan patates üretim sözleşmesiyle ilgili bilgiler vererek, “Burada hedeflenen planlı ve taban fiyatı belli bir üretim. Şu an fiyat iyi ama üretim az. Fiyat iyi olduğu için yaz patatesine herkes yüklenecek ve sonuç yine fiyasko olacak. İşte yıllardır yaşanan bu kaosa bir son verme adına Köy-Koop olarak üreticimizin 1 kuruş da olsa fazla kazanması için bugün buradayız. İmzalayacağımız sözleşmeye göre üreticinin tarafı biz oluyoruz. Taban fiyat kilo başına 62 kuruş olacak. Banka teminatı kesinlikle olacak. Nourivit firmasının ekipleri de sürekli sahada olacaklar. Bugün ilk adımını attığımız sözleşmeyle Ödemiş’in gelecekte patatesinin en az yarısına talip olacağız. Örneğin üretici 62 kuruştan patatesi verdi, firma bunu daha üst bir fiyata satarsa elde ettiği karın da yüzde 30’unu üreticiye verecek. Türk bankalarıyla çalışılacak. Hasattan sonra 40 gün içinde hesap kesilecek. Bizim üretim için başvuranlardan tek istediğimiz disiplinli üretim yapmaları. Azot ve tarımsal ilaçlar bilinçsizce kullanılıyor. Bunun önüne geçmek zorundayız. Eğer bu sözleşme gelecek yıllarda da sürerse firma İsrail’den ve Mısır’dan ürün almayı bırakarak tamamen Ödemiş’e yönelecektir. Yıllarca patateste birilerinin eline bakan üretici de bu sayede önünü görebilecektir” diye konuştu.

Firma yetkilisi Gürsel Erel ise “Avusturya dünyada organik tarımın en önde gelen ülkesi. Ancak patates üretimi yeterli olmadığı için başka ülkelere yönelmiş durumda. Altın Elma firması Avusturyalı üreticilerin kurduğu, sahibinin de bin 500 dönüm arazide üretim yaptığı bir firma. Temel amacı sağlıklı ürünü pazara sunarak, hem tüketiciyi mutlu etmek hem de üreticiyi zenginleştirmek. Bugün imzalayacağımız sözleşme ile Ödemiş’te üretilen en ufak boy patatese bile talibiz. Avusturya’da, Almanya’da bizim 'sarıkız' dediğimiz patates çokça tüketiliyor. Bizim Ödemiş’te tarlada bıraktığımız minik patatesler örneğin İngiltere’de çok seviliyor. Biz Ödemiş’in kaliteli patatesini dünya pazarına ulaştırmak istiyoruz. İlk üretim dönemini bir deneme olarak görebiliriz. Aracıların aradan çıkmasıyla üretici kazanacaktır. İlk etapta belirli standartlarda patates üretilmesini isteyeceğiz. Elbette organik üretime dönüldüğünde de üreticiye verdiğimiz taban fiyat da 1 liraya yükselecektir. Atatürk’ün milletin efendisi olarak tanımladığı üreten köylümüzün sırtından hiç emek sarf etmeyenler para kazanıyor. Bizim amacımız bu durumu noktalamak. Bir gün 300 bin tona varan ürünü Ödemiş’ten almak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan İzmir Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ise, “Patatesin sanayisinin de Ödemiş’te gelişmesi lazım. Örneğin bir patates unu fabrikası kurulabilir. Patates cipsi için yatırımlar bölgeye mutlaka çekilmeli. 5 kilo patatesle ancak 1 kilo cips üretilebiliyor. Türkiye içindeki yıllık pazar payı 1 milyar dolar. Ödemiş en iyi şekilde üreteceği patatesle niye bu pastadan payını almasın” ifadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra soru cevap kısmıyla devam etti.

Konuşmaların ardından 700 tonluk üretimi kapsayan sözleşme İzmir Köy-Koop İl Birliği ve Avusturya merkezli Altın Elma şirketi arasında imzalandı. Köy-Koop İl Birlik Başkanı Muhittin Akbulut, Ödemiş’teki tarımsal kalkınma kooperatifleri aracılığıyla üreticiyle bağlantı kuracaklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2014, 12:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0