Emeklilerin Yerel Yönetimlerden Beklentileri!

Türkiye Emekliler Derneği Kilis Şube Başkanı Mehmet Korkmaz, emeklilere yerel yönetimler tarafından pozitif ayrımcılık istediklerini söyledi.

Emeklilerin Yerel Yönetimlerden Beklentileri!
banner98
Türkiye Emekliler Derneği Kilis Şube Başkanı Mehmet Korkmaz, emeklilere yerel yönetimler tarafından pozitif ayrımcılık istediklerini söyledi.
Kilis Şube Başkanı Mehmet Korkmaz, Anayasa’nın 10. maddesiyle yaşlılar için getirilen ‘pozitif ayrımcılığın’ yerel yönetim uygulamalarında hayata geçirilmesi emeklilerin beklentisi olduğu ifade ederek, “Bu maddeye uyum yasası olarak çıkartılan 6495 sayılı kanun 65 yaş üzeri vatandaşlara şehir içinde ücretsiz seyahat edebilme imkanı vermiştir. Bu yaş sınırını 60’a çekme konusunda aynı yasanın verdiği yetkinin kullanılması talebimizdir. Gerçek anlamda katılımcı demokrasiye kavuşmak için emeklilerin ve onların oluşturduğu kuruluşların isteklerini duyuracakları ve yerel politika yapımında yer alacakları yapısal katılımcı; Yaşlı Meclisi ve Yaşlı Danışma Kurulu gibi mekanizmalar oluşturulmalı, yaşlılar için evde bakım hizmetleri verilmeli, gündüz bakım üniteleri, huzurevleri oluşturulmalıdır” dedi.
Kentsel dönüşüm kapsamında emeklilere gerekli kolaylık sağlanmalı, yeni yapılanmalar yaşlı yaşamına uygun olacak şekilde teşvik edilmesi gerektiğini belirten Kilis Şube Başkanı Mehmet Korkmaz, “Kentler yaşlı dostu olarak planlanmalı, aktif yaşlanma için park, sosyal tesis, spor alanları, yaşlı kulüpleri oluşturulurken hayat boyu öğrenme imkanı yaratılmalıdır. Hayat boyu öğrenme, yeni teknolojileri kullanma imkanı yaratacak şekilde planlanmalıdır. Emeklilerimizin mesleki tecrübelerinden nesiller arası dayanışma çerçevesinde yararlanma imkanı oluşturulurken, emeklilerimiz için ek gelir imkanı yaratacak projeler uygulamaya konmalıdır. Emeklilerimizin; gıda, yakacak ve barınma sorunlarını asgari maliyetle çözebilmelerine imkan sağlanmalı, bu konuda kooperatifçilik teşvik edilmelidir. Emekli ve yaşlılarımızın örgütlenmelerine olanak tanıyacak ortam oluşturmalı emekli ve yaşlılarımızın örgütlendiği kuruluşlar desteklenmelidir. Yaşlılarımızı aktif tutacak; kültürel, sanatsal, sosyal ve sportif faaliyetler organize edilmeli, sosyal network ağı oluşturulmalıdır. Sosyal koruma sistemi anayasamızın sosyal devlet tanımına uygun olarak geliştirilmeli, halk sağlığının korunması için gerekli alt yapı oluşturulmalıdır. Yaşlı ve emeklilerimize toplum duyarlılığını artırmak için onlarla ilgili günler kutlanmalı, gençlere yönelik eğitim programları düzenlenmelidir. Yaşlı bakım elemanı yetiştirilmeli ve bunların yerel yönetimlerde istihdamı sağlanmalıdır. Evde bakım ve aile destek hizmetleri için mobil ekipler oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Emekli ve yaşlı konusunda uluslararası, özellikle Avrupa Birliğince kabul edilen, standartları ve yeni gelişmeleri takip edecek bir birim oluşturulması gerektiğini savunan Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu birimler yaşlı istismarını önleyecek tedbirler üzerinde çalışmalı, yaşlı hakları konusunda birleşmiş milletlerce yapılan çalışmalar takip edilmelidir. Kalkınma Planı’nın Sosyal Güvenlik ile Yaşlanma Alt Komisyonu raporlarında emekli ve yaşlılarımız için tespit edilen hususların hayata geçirilmesi konusunda yerel yönetimlere düşen görev ve sorumluklar en kısa zamanda yerine getirilmelidir. Emeklilerimizin öğrenim gören çocukları için burs sistemi geliştirilmeli ve barınma ihtiyaçlarına cevap verilmelidir. Yerel yönetimler bünyesinde sadece yaşlılara ve emeklilere hizmet verecek hukuk danışma büroları oluşturulmalı ve bu bürolara erişimi kolaylaştıracak her türlü tedbir alınmalıdır.”
Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2014, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0