Başbakan Erdoğan, ÜDİK zirvesi İçin St. Petersburg'a Gitti!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için St. Petersburg kentine geldi.

Başbakan Erdoğan, ÜDİK zirvesi İçin St. Petersburg'a Gitti!
banner98
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için St. Petersburg kentine geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ikili ve heyetler arası görüşmeler yapması beklenen Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve kalabalık bir heyet eşlik ediyor.

"PUTİN, ERDOĞAN’I ÇARIN SARAYINDA AĞIRLAYACAK"

Erdoğan’ın uçağı TSİ 22.05'de St. Petersburg Pulkova havalimanına iniş yaptı. Başbakan ve beraberindeki heyet Rönesans Holding’in Rusya’daki yatırımlarından Crowne Plaza Otel'e geçti. ÜDİK zirvesi kentin dışında Büyük Petro’nun yazlık rezidansı olarak kullandığı Konstantinovski Sarayı’nda gerçekleşecek. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imzalanması ve ortak bir basın toplantısının düzenlenmesi bekleniyor. Erdoğan’ın uçağı akşam saatlerinde St.Petersburg’dan Trabzon Havalimanı’na hareket edecek.

ÜDİK zirvesi ile ilgili açıklamada bulunan Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov, Putin ve Erdoğan’ın 5-6 Eylül tarihlerinde St. Petersburg’da yapılan G20 zirvesi çerçevesinde bir araya geldiğini, ikili ve bölgesel sorunları değerlendirmek maksadı ile de iki kez telefonla görüştüğünü hatırlattı. Putin’in danışmanı, ikili ilişkilerin yapıcı ve dostane bir atmosferde geliştiğine dikkat çekti.

Toplantının dar çerçevede olan bölümünde uluslar arası ve bölgesel sorunların müzakere edilmesinin beklendiğini ifade eden Uşakov, Suriye krizi ve İran nükleer programı buna dahil olduğunu belirtti.

Erdoğan’ın ziyareti öncesi yoğun bir telefon diplomasisi yapan Putin, Suudi Arabistan, Mısır, İran ve Suriye liderleri ile görüştü. Önceki gün de İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu ile bir araya geldi ve Suriye krizini ele aldı. Putin’in Cenevre-2 için Erdoğan’dan destek istemesi ve geçiş hükümeti ile ilgili Beşşar Esed isminde ısrarcı olması bekleniyor.

"RUSYA VE TÜRKİYE 5 ANLAŞMA İMZALAYACAK"

Müzakerelerin sonunda Rusya ve Türkiye’nin enerji, basitleştirilmiş gümrük hattının genişletilmesi ve devlet haber ajansları arasında toplam 5 ayrı anlaşma imzalaması bekleniyor.

Türkiye’nin Rusya’nın önemli bir ortağı olduğuna değinen Uşakov, 2012’de 34 milyar doları bulan ticaret hacminin 2013’ün ilk 9 ayı itibari ile küresel ekonomik olumsuzluklara bağlı olarak yüzde 7 civarında küçüldüğünü söyledi.

Türkiye, Almanya’dan sonra Rusya’dan en çok doğalgaz alımı yapan ikinci ülke. Rusya, Türkiye’ye 2012’de 27 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti. Bu rakam Türkiye’nin doğalgaz alımının yüzde 65’ine denk geliyor. Rusya, Mersin Akkuyu’da 20 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin ilk büyük nükleer santralini kurarken, Türkiye de Rusya’nın doğrudan Avrupa pazarına ulaşımını sağlayacak Güney Akım doğalgaz boru hattının kendi ekonomik sahasından geçişine izin verdi.

Türkiye Rus turistlerin en çok ziyaret ettiği ülkelerin başında geliyor. 2012’de 3,6 milyonu bulan Rus turist sayısı, 2013’ün ilk 9 ayı için 3,8 milyon civarında. Uşakov yıl sonuna kadar bu rakamın 4 milyonu geçmesini beklediklerini söyledi. Türk firmalarının Rusya’da inşa ettiği başarılı müteahhitlik işlerinin toplamı ise 50 milyar doları buldu.
Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2013, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0