banner101

AB Sürecini Askıya Aldı!

Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta 28-29 Kasım'da düzenlenecek, Avrupa Birliği (AB) Doğu Ortaklığı Zirvesi öncesinde Ukrayna, ortaklık anlaşması hazırlığı sürecini durdurdu.

AB Sürecini Askıya Aldı!
Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta 28-29 Kasım'da düzenlenecek, Avrupa Birliği (AB) Doğu Ortaklığı Zirvesi öncesinde Ukrayna, ortaklık anlaşması hazırlığı sürecini durdurdu.

Ukrayna Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 21 Kasım’da toplanan Bakanlar Kurulu'nda; Ukrayna’nın milli güvenliği gerekçesiyle Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu, AB ve üye devletleriyle yapmayı planladığı ortaklık anlaşması sürecinin askıya alındığı bildirildi.

Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov: “Bu karar Ukrayna’nın Rusya Federasyonu ve diğer Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) üye ülkeler arasındaki ticari, iktisadi ilişkilerin istikameti, kaybedilecek üretimin hacminin ikamesi üzerinde daha detaylı çalışmak için alındı. Bununla birlikte Ukrayna’nın iç piyasa değerlerini, AB seviyesine aynı değer eşitliğine çıkartmamız gerekiyor ki bu aynı zamanda uluslararası hukuki bir prensibi ve ülkenin iktisadi emniyetidir.” dedi.

Başbakan Azarov: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Sanayi Politikası Bakanlığı ile Ukrayna Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'na AB ve Rusya Federasyonu ile karşılıklı komisyon kurma yönünde talimat verdi.

Üç bakanlığın teklifiyle kurulacak muhtemel uluslararası komisyonun, girişimcilik faaliyetlerinin uygulanması, ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirmesi, uluslararası ticaretin genişletilmesi ve desteklenmesi, piyasa serbestliği ve üretim kaybının giderilmesi konularında çalışacak.

Azarov, söz konusu bakanlıkların bir an önce Rusya ve BDT ülkeleri ile yeniden ticari ve iktisadi aktif diyaloga geçmesini istedi.

Sırtını AB’ye dönen kabine Altyapı Bakanlığı, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Sanayi Politikası Bakanlığı, Tarım Politikası Bakanlığı ve Eneri Bakanlığı’na BDT ülkeleri ile ticaretin geliştirilmesine yönelik sektörel ve bölgesel programlar, devletin ekonomik istikrarını artırması, sosyal sorunları gidermesi, sanayi işbirliği ve teknoloji alışverişi yapması direktifi verildi.

Yapılan açıklamada alınan kararın Ukrayna'nın milli menfaatlerine daha uygun olduğu belirtildi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0