Sivas’ta Birlik Aşuresi'ne yoğun ilgi

Sivas’ta düzenlenen Birlik Aşuresi'nde 12 bin kişilik aşure dağıtıldı. Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde 12 sivil toplum kuruluşunun ortaklaşa düzenlediği programda birlik ve berberlik mesajları verildi.

Sivas’ta Birlik Aşuresi'ne yoğun ilgi
banner98
Sivas’ta düzenlenen Birlik Aşuresi'nde 12 bin kişilik aşure dağıtıldı. Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde 12 sivil toplum kuruluşunun ortaklaşa düzenlediği programda birlik ve berberlik mesajları verildi. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen vatandaşlar programa yoğun ilgi gösterdi.

Osman Paşa Cami İmamı Zafer Karabey’in Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşan Vali Vekili Mustafa Aydın konuşmasında, millet adına birlik ve beraberliğin sergilediği bu ayda aşure gününün bir gelenek haline geldiğine işaret ederek, "Anadolu’nun kavşak noktasındaki Sivas’ta birlik ve beraberliğin sembolü olarak hep birlikte dağıtacağımız aşuremize havanın olumsuz koşullarına rağmen bütün insanımız toplandı ve ciddi bir katılım görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de "Bizim kültürel kodlarımızda yaratılanı yaratandan dolayı hoş görmek vardır." diyerek, "10'uncusu düzenlenen birlik aşuremiz bizlere birlik olma direncini sağlamaktadır. Nasıl ki birlik aşuremiz farklı malzemelerin birleşmesiyle bizlere hoş bir lezzet sunuyorsa farklı özellik ve niteliklere sahip insanımızın birliği de tarifsiz bir hoşluk ve güzellik sunar." dedi.

Türkiye’de aşurenin Alevisi, Sünnisiyle tüm insanlığın ortak paydası olduğunu anlatan Başkan Ürgüp, "Aşuredeki her çeşit malzeme Türk kültürü ortak paydasında birleşmiştir. Aşure Türkiye’de ortak kaderin, geçmişin ve geleceğin de adı haline gelmiştir." şeklinde konuştu. Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal da Muharrem ayının kutsal bir ay olduğunal değinerek, şunları kaydetti: "Geçmiş ümmetlerin, geçmiş peygamberlerin, kurtuluşlarının gerçekleştiği, ümmetlerin kurtulduğu buna karşılık Muharrem orucu ve aşure tatlısı gibi uygulamaların gerçekleştiği bir aydır. Muharrem ayı ve aşure günü Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesiyle birlikte daha da farkı bir anlam kazanmıştır."

Cem Vakfı Şube Başkanı Ali Akyıldız’ın Kerbela ile ilgili okuduğu şiir sonrası Alevi Dedesi Abdullah Atmaca’nın duasıyla birlikte il protokolü aşure kazanının başına geçerek vatandaşlara aşure dağıttı. Vatandaşlar programa yoğun ilgi gösterdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0