Sunay Akın: Öğretmenler müzelerde de ders yapmalı

Yazar, şair, koleksiyoncu ve İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın, bazı ülkelerde okulların müzelerde ders yaptığını söyledi.

Sunay Akın: Öğretmenler müzelerde de ders yapmalı
banner98
Yazar, şair, koleksiyoncu ve İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın, bazı ülkelerde okulların müzelerde ders yaptığını söyledi. Akın, "Bizde ise öğretmen sınıfa girip, çantasından kitabı çıkarıp, dersi anlatıp, bitince de sınıftan çıkıp gidiyor. Halbuki müzelerde bir saat yapılan eğitim bin kitabın ışığına bedel." dedi.

Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) işbirliğiyle bu yıl 2’ncisi yapılan Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam Buluşması (BİİB) zengin içeriğiyle Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) devam ediyor. Toplam 170 firmanın yer aldığı BİİB, bir yandan fuar alanında Bursa’nın en önemli firma temsilcileriyle iş arayanları buluştururken, diğer yandan da konferans, seminer ve sertifikalı eğitimleriyle vatandaşları bilgilendirme görevini yerine getiriyor.

DERSLER MÜZEDE YAPILSIN

İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın, BİİB kapsamında Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda düzenlenen konferansta, katılımcılarla bir araya geldi. Müzecilik hakkında bilgi veren ve çalışmalarını anlatan Sunay Akın, anlattığı hikayelerle de dinleyenleri kendine hayran bıraktı. Bazı ülkelerde, okulların müzelerin içinde ders yaptığını söyleyen Akın, bizde ise öğretmenin sınıfa girip, çantasından kitabı çıkarıp, anlatıp, ders bitince sınıftan çıkıyor. Müzelerde bir saat yapılan eğitim bin kitabın ışığına bedeldir. Katıldığım toplantılarda aslında bu konuyu anlatmaya çalışıyorum. Müzenin sözcük anlamı ilham perisidir. Ne kadar çok müzen varsa, o kadar çok sana ilham veren bilgi kaynakların var demektir. Avrupa Müzeler Formu’na kayıt yaptırmak için 11 koşulu eksiksiz yerine getirmek gerekiyor. 2011 yılında 174 müze arasından 20 tanesi ödüle davet edildi. Bu, dünyada çocuk denilince müze çalışmalarında en önde müzeler demektir. 2012 yılında İtalya’nın Bologna şehrinde düzenlenen ödül törenine, Türkiye’den İstanbul Oyuncak Müzesi katıldı."

Geçen yıl Avrupa Birliği Kültür Komisyonu’nun Çocuk ve oyuncak Müzeleri Birliği’ni kurduğunu ifade eden Akın, projenin İtalya, Belçika, Portekiz ve Türkiye tarafından yürütüldüğünü, projenin başına Türkiye’nin getirildiğini dile getirdi. Kendisine çok fazla ‘elimizde oyuncaklar var, bunları sizlere bağışlayabilir miyiz?’ yönünde teklif geldiğini söyleyen Akın, "Elbette her oyuncağı almam. Resim müzesi her resmi alır mı? Elinizde zaten Picasso tablosu olsa vermezsiniz. Oyuncağın da böyle markaları var. Bir oyuncağın müzede yer alması için bir hikayesi olmalıdır." diye konuştu.

3 sürecek olan buluşmada, ayrıca Faveo Eğitim Danışmanlık’tan Barış Gül ‘2023 hedeflerinde nitelikli çalışan olmak’, İzgören Akademi’den Gökhan Okçu ‘Bel bilmem beyin bilir’ konulu konferans verdi. Sertifikalı eğitim programları kapsamında ise Coşkunöz Eğitim Vakfı’ndan Nilay Çetiner ‘Yalın üretim teknikleri eğitimi’, Faveo Eğitim Danışmanlık’tan Ahmet Soner ‘2008 kalite yönetim sistemi temel bilgilendirme ve iç denetçi eğitimi’, Faveo Eğitim Danışmanlık’tan Süleyman Işık ‘İnsan kaynakları yönetimi sertifika programı’ konulu sunum yaptı.

Fuar Alanı’ndaki seminer salonlarında ise Elvin Tekstil, Kızılay, Rota Personel Hizmetleri, Valeo, Akbaş Holding, More Enstitü Eğitim Danışmanlık, OMC Organization Man, Baykal Makine, Özhan Marketler, izmakpar, Meskar Yapı Malzemeleri, Tesko Kipa, Aktaş Holding, Ravza Marketçilik, Yazaki, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, Pusula OSGB, Burtom Sağlık Grubu, Farba, Karsan Otomotiv, Üçge Mağaza Ekipmanları firmalarının temsilcileri tarafından seminer düzenlendi. Bu yıl ikincisi yapılan buluşma kapsamında Merinos AKKM Fuar Alanındaki stantlar, yarın da saat 10.00-18.00 arasında gezilebilecek, ayrıca isteyenler seminerlere katılabilecek.
Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2013, 18:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0