banner101

30 Bin Yörük Şenlikte Buluştu

Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Yörük Türkmen Şenliği’ne yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 30 bin kişi katıldı.Muğla Yörük Obaları Derneği, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi...

30 Bin Yörük Şenlikte Buluştu
Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Yörük Türkmen Şenliği’ne yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 30 bin kişi katıldı.
Muğla Yörük Obaları Derneği, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ve Kültür Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından destelenen 8. Muğla Yörük Türkmen Şenliği binlerce kişinin katılımı ile yapıldı. Menteşe Düzeyn mevkiindeki şenliğe Muğla Valisi Amir Çiçek, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe ve Ula kaymakamları, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Menteşe Belediye Başkanı, Yörük Türkmen dernek ve federasyonları katıldı. Şenlik alanına kurulan kıl çadırlar büyük ilgi görürken, çadırlarda tespih, kasket, yağlık, Yörük kıyafetleri ve çizmeler satışa sunuldu. Şenlik alanında gün boyunca güreşler, halk oyunu gösterileri ve konserler düzenlenirken, şenliğe katılanlar hem etkinlikleri izledi hem de piknik yaptı.
Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan yaptığı konuşmada, “Bizler Muğla Yörük Obaları Derneği olarak ilimiz yurt içi ve yurt dışında en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyorum. Bugün burada 600’ü aşkın derneğimize ait temsilciler, Yörük beyleri, federasyonlar ve konfederasyonumuz var. Her yıl daha da büyüyerek geleneksel hale gelen şenliğimizde Yörük kültürümüzü, göçebe hayatımızı, giyim kuşamından nice kültür değerlerimizin unutulmaması ve gelecek nesillere doğru aktarılması için çalışmaktayız. Özgürlük anlayışı ve asaletinin korunması olarak Yörükler önce Anadolu’ya, sonra da Balkanlar’a akınlar düzenleyerek yurt edinmek için bu topraklara sahip olmuşlardır” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise, “Bizim amacımız, insanlarımızı hepimizin ortak değeri olan kültürde bir araya getirmek ve ülkenin geleceğini sağlam temeller üzerinde geleceğe taşımak. Muğla Oğuz boylarının geldiği ve yerleştiği bir coğrafyadır. Ben Düğerekli’yim, yani 24 Oğuz boyundan biri olan Bozoklar’ın Döğer kolundan geliyor. İsimlere baktığımızda Oğuz boylarının yine uzantılarıdır. Yani hepimiz kökümüze baktığımızda akrabayız, kardeşiz ve birlikteyiz” diye konuştu.
Son olarak konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, “Bu şenliğinizi kutluyorum. Bu şenliği sağlayan, bu birlikteliği sağlayan özellikle Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanımıza, derneklerimize, yönetimine siz değerli Yörük obaları Türkmenleri’ne huzurunuzda teşekkür ediyorum. Sekiz değil, sayısız daha nice günlerde, yıllarda bir araya gelin diyorum. Türkmen dediğimizde, Yörük Türkmeni denildiğinde aklımıza neler gelir, en güzel şeyler gelir. Yörük Türkmeni özgürdür, özgürlüğüne dokunursanız karşı gelir ama başkasının özgürlüğüne de saygısı vardır. Kendisine saygı gösterene saygı gösterir. Yörük Türkmeni cesaretlidir, yılmaz, her zaman nerede olursa olsun o cesaretini gösterir. Yörük Türkmen anneleri, Yörük Türkmeni evlatlarını iyi yetiştirir, vatanına, milletine, kültürüne saygılı, bağlı yetiştirir. Yörük Türkmenleri her şeyden önce mücadelecidir. Hiçbir zaman yılmamıştır. Tarihten beri hep mücadele etmiştir. Yaşadığı yer ne olursa olsun, ovada olsun, dağda olsun, nerede olursa olsun yılmadan yaşamını devam ettirmiş ve nesline aynı örfü, aynı kültürü devam ettirmiştir. Yörük Türkmenleri’nin en önemli özelliği vefalıdır. Her zaman vefa göstermiştir. Yaşadığı yerin kıymetini bilmiştir, havanın kıymetini, çevrenin kıymetini, suyun kıymetini bilerek vefalıdır. Yörük Türkmenleri’nin yine önemlisi çevreyi sevendir, çevre dostudur. O nedenle yaşadığı yerler dağ olsun, ister orman olsun, ister kıyı olsun, ne olursa olsun o doğayı korumuş ve korumaya devam etmektedir” dedi.
Konuşmaların ardından şenliğe katılan Yörük Türkmen dernekleri ve federasyonları kortej geçişi yaptı. Geçtiğimiz yıllarda Yılanlı Yaylası’nda gerçekleştirilen şenlik bu yıl Düzeyn mevkiinde yapılırken, binlerce vatandaş çam ağaçlarının altında hem piknik yaptı hem de eğlendi. Şenliğe Orta Asya ülkelerinden vatandaşlar da katılırken, yabancı turistler Yörük kıyafetleri ile şenliğe renk kattı. Şenlikte Yörükler yöresel oyunlarını sergiledi ve Yörük göçü canlandırıldı.
Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2015, 08:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0