DP'den Baraj Açıklaması

Seçim barajının düşürülmesi konusunu değerlendiren Demokrat Parti (DP) İlçe Başkanı Murat Balakuş, yüzde 10 barajını düşürmenin atanmışların değil seçilmişlerin yetkisinde olduğunu belirtti.

DP'den Baraj Açıklaması
banner98
 Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerinin belli olduğunu ifade eden DP İlçe Başkanı Murat Balakuş, “Meclisin de yetkileri belli. Yürütme görevi meclisindir. Anayasa Mahkemesi öncelikle bir karar mercii değil. Seçim barajının düşürülmesi, Demokrat Parti olarak benim işime gelse de, Anayasa Mahkemesi'nin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin veya siyasetin üstünde olmasına taraf değilim. Meclisin yetkileri halk tarafından verilmiştir. Bu, atanmışların değil, seçilmişlerin yetkisindedir. Anayasa Mahkemesi'nin alacağı karar, bir yaptırım değil, tavsiye olmalıdır. Meclisin üzerinde bir iradeyi kabul edemem. Çünkü meclisin iradesi aynı zamanda halkın iradesidir. Ama şu andaki meclis halkın iradesini tam anlamda yansıtıyor mu? Bu oturulup tartışılır. Tabii ki seçim barajının altında kalmış partilerin oyları da iktidar partisine yarıyor. Burada adaletsizlik var mı, yok mu, o da tartışılmalı. Fakat Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda bir yaptırımı olamaz” dedi.

DÜNYADA EN YÜKSEK BARAJ TÜRKİYE’DE

Yüzde 10 barajının 1980 anayasasının bir ürünü olduğunu belirten Balakuş, “Avrupa ülkelerinde yüzde 3 ile yüzde 5 arasında bir baraj sistemi var. Bazılarında ise baraj yok. Dünyada en fazla baraj yüzde 10’la Türkiye’de. Yüzde 10 barajı tamamen 1980 anayasasının bir ürünüdür. İleri demokrasi diyen bir hükümet, ben eminim ki bu baraj konusunda şahsi, siyasi menfaatlerini bir kenara bırakıp, bu seçimden sonra bir düzenlemeye gidecek. Partilerin verdiği mücadele kolay değil. Herkesin yolu bu ülkeye bir şeyler verebilmektir” diye konuştu.
Barajın düşürülmesi halinde meclise girebileceklerini ifade eden Murat Balakuş, “Barajın yüzde 3 veya 5 olması Demokrat Parti olarak bizim için çok iyi olur. Biz gelenekçi bir partiyiz. Vatandaşımız, bunu bize layık görmüştür, barajın altında bırakmıştır. Daha çok çalışıp, partimizi bir yerlere getirmemiz gerekiyor. Bizim kalıplaşmış seçmenimiz var. Eğer seçim barajı yüzde 3-5 arasında olursa, DP’ye baraj altında diye oy vermeyen taban seçmeni oyunu verir. Bırakın yüzde 3-5’i, yüzde 15-18 arasında mecliste grubumuz olur. İyi bir şey olur. Tabi buna meclis karar verecek. Türkiye 4 partili sisteme mahkum edildi. Bu iyi bir şey değil. Hükümetin korkmadan baraj konusunda bir düzenleme yapacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2014, 17:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0