Yüksek Teknoloji Organize Sanayi Bölgesine Kurulacak

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, kentin batı tarafına kurulacak organize sanayi bölgesinin Bursa'nın önümüzdeki 40 yılını garanti altına alacağını ifade etti. Burkay, projenin tamamen Bursa’nın ve Türkiye’nin menfaatine olduğunu ve kimsenin herhangi bir rant sağlayamayacağı bir sistemle hareket ettiklerini söyledi.

Yüksek Teknoloji Organize Sanayi Bölgesine Kurulacak
banner98
 Bursa'nın sanayinin başkenti konumunda olduğunu ve hem orta-yüksek hem de ileri teknolojilerde çok iyi bir alt yapısının bulunduğunu belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, bu alt yapının sanayi üretimine ve ihracatına da ciddi anlamda etki ettiğini söyledi. Burkay, Türkiye’nin toplam ihracatının ileri teknoloji ürünleri üzerinde yüzde 3 olduğunu ve Bursa’nın bu oran içerisindeki payının ise yüzde 60 oranında olduğunu söyledi. Orta yüksek teknolojilerdeki payın ise yüzde 80’inin Bursa’dan sağlanmakta olduğunu belirten Burkay, "Bursa’daki bu sanayileşmenin uzun yıllara dayanan sürecinde kentimizde maalesef organize bölgelerin dışında da sanayileşme oluşmuştur. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde Bursa ovasındaki yerleşik 13 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve 8 ıslah OSB’nin dışında kalan ovadaki sanayilerin tamamını bu yeni bölgede toplayacağız. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin en büyük hedefi Bursa Ovasını temizlemektir. Artık Nilüfer Deresi tertemiz akacak ve içerisinde balıklar yaşayacak. Nilüfer Çayı etrafında çok güzel sosyal donatı alanları oluşturulacak. Bursa için yeni bir sosyal yaşam alanı oluşturacağız. Tabi yapmış olduğumuz çalışma buna çok büyük destek sağlayacaktır. Orada bulunan tesisler ise bu yeni yapacağımız bölge sanayisine taşınacaktır” diye konuştu.
Bursa’nın orta, yüksek ve ileri teknoloji yatırımlarının artırılmasının önemine değinen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, sanayi bölgesinin rekabetçi üretim coğrafyasına sahip olmasında çok büyük bir etken olduğunu söyledi. Yeni OSB’de lojistik merkezden serbest bölgelere, mükemmeliyet merkezlerinden teknoloji geliştirme bölgelerine, liman ve karayolundan demir yolu bağlantılarına kadar birçok imkanın olacağını ifade eden Burkay, “Çok yapılı bir sistem oluşturmayı hedefliyoruz. Bursa’nın önümüzdeki 40 yılını garantiye alacağımız çok önemli bir çalışma olacak. Geçmiş dönemlerde Bursa’da bu tarz bölgeler oluşturulmuş. Bu proje tamamen Bursa’nın ve Türkiye’nin menfaatinedir. Bu projeden herhangi bir rant sağlamanın mümkün olamayacağı bir sistem yürütüyoruz. Buna dikkat çekmek istiyorum. Şu anda orada spekülatif hareketler olabilir. Bunların hepsi geçmişte ve gelecekte mümkün olmayan hareketler. Sanayicimize tavsiyem bu konuda yapılan çalışmaları beklesinler. Neticede bu konu netliğe ve tüzel kişiliğe kavuştuktan sonra kendileri müracaatlarını yapacaklar ve onlara göre yer tahsisleri sağlanacaktır. Şu anda orada atılan her adım o adımı atanlara ciddi zarar verecek konumdadır” şeklinde konuştu.
Yapılacak OSB’de ne gibi envanter çalışmalarının olduğunu da açıklayan Burkay, “Özellikle bölge dışında kalan tesislerin şu anda kapalı alanlarından ve hangi teknolojilerde, hangi sektörlerde ne tür çalışmalar yaptığına kadar her şeyi tek tek inceliyoruz. Böyle bir bölgenin Bursa’ya yük olmaması için burada çalışacak kişilere yönelik yaşam alanları da oluşturmak istiyoruz. Bursa’da çok uzun yıllar önce, ikinci sanayi devrimi ve Merinos’un kurulmasıyla başlayan sanayi sürecini artık önümüzdeki 40 yılı şekillendirecek modern bir yapı ile hayata geçiriyoruz. Nasıl ki pilot OSB ve Bursa OSB 1963 yılında temelleri atıldığında Bursa’nın 60 yılını garanti ettiyse, bu proje de böyle sağlam olacaktır” ifadelerine yer verdi.
Doğu ve Güneydoğu'da uygulanan 6'ncı Bölge Teşvik unsurlarının, Bursa için yüksek teknoloji yatırımlarında uygulanmasını isteyen ve kanuni düzenleme beklediklerini sözlerine ekleyen Burkay, taleplerinin Başbakan'ın açıkladığı cari açığın önlenmesi tedbirleri içinde yer alan ithal ikameye dayanan dış ticaretin rehabilitesine katkı sağlayacağını söyledi. 
Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2014, 17:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0