Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aday Olması Mümkün değil

Seçimlerin yenilenme kararı olmadan Erdoğanın tekrar aday olması mümkün değil!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aday Olması Mümkün değil
banner98

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nadir Özkardeş olası erken seçim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı için önemli değerlendirmelerde bulundu.
Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nadir Özkardeş Cumhurbaşkanı adaylık ve seçimi ile iglili anayasanın açık hükümlerinin olduğunu aktardı.
Buna göre Anayasa Madde 101- Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir..

TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi;
Anayasa Madde 116 - Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder.

Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır...
...

Görevdeki Cumhurbaşkanı, Ağustos 2014 ve Haziran 2018'de 'iki defa' seçildi. Eğer seçimlerin yenilenmesine Cumhurbaşkanı karar verir ise ikinci görev döneminde olan Erdoğan, üçüncü kez aday olamayacaktır.

Bu kural, zamanında yapılacak seçimler için de geçerlidir. Haliyle Erdoğan, Anayasanın  açık ve herhangi bir ayrık düzenleme içermeyen amir hükmü gereği, Haziran 2023 seçimlerinde aday olamaz..

Bu konunun tartişmaya açık bir yanı yok. Hukuki metinler açık. Erdoğan'ın tekrar aday olabilmesi için Meclisin 3/5 çoğunluk ile erken seçim kararı vermesi gerektiği Anayasa 116. maddede açık.

Seçimlerin yenilenme kararı olmadan Erdoğan'ın tekrar aday olması mümkün değil.

Karar yeter sayısı, TBMM üye tam sayısının 3/5 çoğunluğu  olduğuna göre, yenileme kararı için, Cumhur İttifakı bu çoğunluk için gerekli 360  milletvekiline sahip değidir.

Meclis yenilemezse Erdoğan'ın görev süresi bitmiştir. Hiçbir tartışma, hiçbir yorum hukuki değidir. Hukuksal tek yorum bu olduğunu açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2022, 17:20

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0