AZGIN TEKE SENDROMU NEDİR?

AZGIN TEKE SENDROMU NEDİR?
banner98

 Orta yaş krizine bağlı çapkınlık yapan erkeklere ve kadınlara da azgın teke dendiğini söyleyen Uzmanlar Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin 13 yaş küçük kadınla evlenmesini de Azgın Teke Sendromuna örnek gösterdi. Bu örneklere Bursa’da karısını boşayıp genç sevgilisini alan siyasiler, çıtır manita tutup işe yerleştiren Belediye Başkanları ve onlara aracılık eden, peçete tutan sözde gazeteci müsveddeleri de örnek olarak eklenebilir.

Uzmanlar magazin programlarının özellikle orta ve üzeri yaştaki kişilerde ‘azgın teke’ sendromuna yol açabildiğini belirtti. “Magazin programlarında görülen aldatma, yasak aşk, cinsellik, zengin, ünlü siyasetçi ve Belediye Başkanları orta yaşlı erkeklerin eşlerini bırakıp daha genç olanlara yönelmeleri halkın kafasını karıştırabilir, abartılı beklentiler oluşturabilir. Artan yaşla birlikte cinselliğin kaybına ilişkin geliştirilen yanlış davranışlar azgın teke sendromuna yol açabilir” dediler.

Uzmanlar yaşla birlikte azalan, dengesizleşen veya durağanlaşan cinsel hayatın, saç dökülmeleri, saçlarda beyazlamalar, kilo artışı, sarkma ve çatlakların yanı sıra kişiyi mutsuzluğa ve karamsarlığa sevk edebildiğini ifade ederek, yaşlanmaya başlayan bedenini ruhsal dünyasında kabul edemeyen cinsel bilgileri kulaktan dolma erkeğin ve kadının, medyanın verdiği gazla direnç olarak cinselliğini daha çok kullanmaya çaba gösterebildiğini vurguladı.

‘AZGIN TEKE’LERE ALTIN ÖNERİLER

Magazin programlarının Azgın Teke Sendromuna yakalananların sayısını artırabileceğini söyleyen Uzmanlar: “Magazin programlarının aldatma, yasak aşk, cinsellik, zengin ve ünlü orta yaşlı erkeklerin ve kadınların eşlerini bırakıp, daha genç olanlara kaymaları, dedikodu ve ona bağlı konuları sık işlemesi halkın kafasını karıştırabilir, abartılı beklentiler yaratabilir ve artan yaşla birlikte cinselliğin kaybına ilişkin geliştirilen yanlış davranışlar azgın teke sendromuna yol açabilir.

İRADE VE AHLAK ÇÖKEBİLİR

Cinsel faaliyetlerinin azalmaya başladığı gerçeğinden rahatsız olan erkek ve kadın; çevresine cinsel hayatında bir değişiklik veya herhangi bir azalma olmadığını, eskisi gibi devam ettiğini göstermek çabası içinde olabilir. Kişi cinsel duygu ve isteklerine esir olur, iradesini ve ahlak ölçülerini ayaklar altına alabilir ve sadece cinsel haz peşinde koşabilir. Hatta ilerleyen yaşlarda kendisinden yaş olarak çok küçük bir kişiyle birlikte olarak hâlâ genç kaldığını ispat etmeyi deneyebilir.”

Uzmanlar, yalan ve algı yapmanın da Azgın Teke Sendromu’na yol açabileceğini belirterek, bu tür sorunu olanlara şu önerilerde bulundu:

Yaşla gelen fiziksel değişimleri yadsımayın ve bu değişimlere şiddetli direnç göstermeyin.

Çevrenize ‘ben hâlâ gencim’ mesajını vermek zorunluluğu, yaşlanmaya karşı yoğun bir kaygı ve korku duymayın.

Doğa, yaşadığınız toplum ve yakın çevrenizle uyum içinde olun.

Dinç ve sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için düzenli egzersizler yapın.

Saçlarınızı boyatın, imkanınız varsa saç ektirin, ancak genç kalmayı bir zorunluluk gibi algılamayın. Spor yapın, sigara ve alkol almayın.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2022, 17:22

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0