Büyük Skandal! Devlet Devleti mi Soyuyor?

OLAY Gazetesi yazarı Lale Akasoy bugün köşe yazısında inanılmaz bir iddiayı anlattı. İddialara göre Dörtçelik Çocuk Hastanesi yönetiminin bazı hasta çocukları yoğun bakımda yatmış gibi göstererek SGK'dan binlerce lira haksız kazanç sağlıyor.

Büyük Skandal! Devlet Devleti mi Soyuyor?
banner98
 İşte Lale Akasoy'un gündeme damga vuracak o yazısı:

 

Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nde öyle bir iddia var ki, ilk duyduğumda buna ben bile inanamadım.

İddia şöyle:
Hastane yönetiminin bazı hasta çocukları yoğun bakımda yatmış gibi göstererek SGK'dan binlerce lira haksız kazanç sağladığı öne sürülüyor.
Elime ulaşan Mayıs ve Haziran aylarına ait belgeler bunu doğrular nitelikte.

Kağıt üzerinde yoğun bakıma yatırılanların bir çoğu lösemi hastası çocuklar. Ailelerin, deride döküntü, yüksek ateş gibi
şikayetlerle Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nin Polikliniğine götürdüğü bu çocuklar, tedavilerinin yapılması için normal kliniğe yatırılmış.


Film bundan sonra başlıyor...

Hasta çocuklar, normal kliniklerde tedavileri yapıldıktan sonra, taburcu edilmişler. Buraya kadar her şey normal. Ama, hastane yönetiminin düzenlediği "yatan hasta
tahakkuk fişlerinde" bu çocuklardan bir çoğunun tedavilerinin yoğun bakımda yapıldığı bilgisinin yer alması, sağlık camiasında bomba etkisi yarattı.

Normalde, çocukların bir haftalık tedavisine ilişkin faturanın 200 ile 500 lira arasında olması gerekirken SGK'ya 3 bin lira masraf çıkarıldı.

Yok böyle skandal!

 Yani SGK, devlet kurumuna 6 ile 15 kata kadar fazladan ücret ödemiş oldu.

Onlarca fatura var böyle. Hasta, söz konusu parayı kendi cebinden ödemediği için bunu hissetmiyor. Düzenlenen faturayı da görmüyor zaten.

Hastane, tedavi faturasını doğrudan SGK'ya gönderiyor. Bu arada bir hatırlatma yapayım. Yapılan bu işlemle hekimin cebine giren herhangi bir para falan yok. Bu, sadece hastane yönetimiyle alakalı bir sorun ve uygulama.
Yani, kazanan hastane oluyor.

SGK'dan alınan haksız kazanç hastanenin kasasına 'kâr olarak' giriyor.

 

Yoğun bakımda yatmadık...


Konu, bana iletildiğinde araştırmaya başladım. Epikriz raporları ile tahakkuk fişlerini inceledim. Hiç yapılmayan, hiç uygulanmayan sarf malzemeleri, biyokimya, mikrobiyoloji, bakterioloji tahlilleri ile müdahaleler de fatura edilmiş.

Yoğun bakımda yatmış gibi gösterilen hasta çocukların aileleriyle görüştüm. Gerçeği benden öğrendiler.

"Bizim çocuğumuz yoğun bakımda yatmadı. Tedavisi normal klinikte yapıldı. Üstelik bu süreçte biz çocuğumuzun yanındaydık" diyorlar.

 

Yoğun bakımda refakat olur mu?..


Düzenlenen epikriz raporlarında, kiminde 3 gün, kiminde 5 gün, kiminde de 7 gün 'Anne refakatinde yattı' diye ifadeler var.

Görüştüğüm hekimler, "Yoğun bakımda refakatçı olmaz. Bu mümkün değil. Yoğun bakımın dışında özel bir odada veya yoğun bakım camının dışında refakatçılar

yatan hastalarını görebilirler. Ancak, yoğun bakımda refakatçı diye bir şey olmaz"

Pekii...
Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nde Çocuk Hematoloji Yoğun Bakım Ünitesi var mı?
Araştırdım.
Hayır, yok.
Yeni Doğan ve Genel Yoğun Bakım Ünitesi var ama Çocuk Hemotoloji Yoğun Bakım Ünitesi yok.
Halbuki epikriz raporuna göre, çocuklar, bu yoğun bakımda tedavi edilmiş.



Kamu hastaneleri karda...


Devlet Hastaneleri, Kamu Hastaneleri Birliğine devredildikten sonra, "Şirket hastanelerine" dönüştürüldü. "Şirket" yani hastane kar ederse,
karnen iyi olursa o makamda kalmayı hak edersin.
Hastaneyi kara geçiremezsen de, geldiğin gibi gidersin.
Daha açık bir ifade ile, hastaneler ticarethane, bizler müşteriyiz o yerlerde...

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2013, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0