Down Sendromlu Gençlerden Topluma Çağrı: “Bizim Yerimize Konuşmayın; Bizi Dinleyin!”

Down sendromlu bireylerin her yaşta ve konumda karşılaştıkları ayrımcılık ile mücadele ederek, fırsat eşitliği sağlamak ve toplumdaki vazgeçilmez yerlerini sağlamlaştırmak amacıyla çalışan Down Sendromu Derneği, Türkiye’de bir ilk olan “Benim Sesim Benim Toplumum” projesi ile Down sendromlu bireylerin kendi seslerini duyurmasına olanak sağlıyor. Sabancı Vakfı tarafından desteklenen proje ile Down sendromlu gençlere kendi haklarını savunabilmeleri ve kendilerini ifade edebilmeleri için destek olunarak, özsavunuculuk eğitimleri veriliyor. Uzun yıllardır özsavunuculuk grupları yöneten Down Syndrome International (Uluslararası Down Sendromu Birliği) uzmanlarıyla işbirliği yapan Down Sendromu Derneği, projeyi Türkiye’nin farklı illerinde yaygınlaştırarak önyargıları kırmayı hedefliyor.

Down Sendromlu Gençlerden Topluma Çağrı: “Bizim Yerimize Konuşmayın; Bizi Dinleyin!”
banner98
 ümüzdeki dönemde projenin yaygınlaşmasını ve daha fazla gence ulaşmasını temenni ediyoruz” dedi.

Eğitimler için uluslararası destek

Türkiye'de 6 farklı ilde özsavunuculuk gruplarının yürütülmesi için kolaylaştırıcı ve destek kişiler yetiştiren Down Sendromu Derneği, uzun yıllardır özsavunuculuk programları yöneten Down Syndrome International (Uluslararası Down Sendromu Birliği) uzmanlarıyla birlikte çalışarak, uluslararası alandaki son gelişmeleri de eğitimlere yansıtıyor. Eğitimler için 30 Haziran – 1 Temmuz tarihlerinde Türkiye’ye gelen Down Syndrome International’dan uzmanlar Nikki Henderson ve Gary Charles Kent, Türkiye’de bir ilk olan bu projeye destek vermekten dolayı oldukça mutlu olduklarını ifade ettiler. Down sendromlu ve zihinsel engelli bireylerin özsavunucu olabilmeleri için öncelikle özgüven kazanmaları gerektiğini belirten uzmanlar, bunun için en başta ailenin farkındalığını artırmak gerektiğini, burada da yıllardır bu konuda faaliyet gösteren Down Sendromu Derneği gibi yetkin sivil toplum kuruluşlarının desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Down Sendromu Derneği Hakkında:

2009 yılında faaliyetlerine Down Türkiye Platformu olarak başlayan Down Sendromu Derneği 2011 yılında dernekleşmiştir. Kurucularının tecrübesi 24 yıla uzanan ve Down sendromu odaklı çeşitli çalışmalar yapan kişiler tarafından kurulan dernek bu tecrübe ile çok kısa bir sürede Down sendromlu insanlar için her alanda algıları değiştiren projelere imza atmış, pek çok konuda öncü olmuş, Türkiye’nin farklı illerinde şubeleşerek Down sendromlu çocuğu olan ailelerin birleşmesine destek olmuştur. İş koçluğu ve eğitim başta olmak üzere, sağlık, toplumsal farkındalık, uluslararası ağ kurulması gibi pek çok farklı konuda çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Avrupa Down Sendromu Birliği yönetim kurulu üyesidir.

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2018, 11:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0