Amasya’da organik beyaz patatesin ilk hasadı yapıldı

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” Amasya’da meyvelerini vermeye başladı.

Amasya’da organik beyaz patatesin ilk hasadı yapıldı
banner98
Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” Amasya’da meyvelerini vermeye başladı.

Bakanlık tarafından hazırlanan projenin Amasya’da uygulan ilk adımında merkeze bağlı Yassıçal kasabasında organik beyaz patates yetiştirildi.

Projelerin uygulama süresinin 3 yıl olarak planlandığını belirten Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, birinci ve ikinci yılında yetiştirilen ürünlerin organik geçiş ürünü olarak sertifikalandırılırken, üçüncü yılında elde edilecek ürünlere ise organik ürün sertifikası verileceğini söyledi.

Organik ürün yetiştiriciliğinde en uygun yörelerin seçildiğini belirten Gülbay; “İl merkezine bağlı Yassıçal kasabasında “Organik Beyaz Patates” Gümüşhacıköy’de “Organik Gümüş Pırasası” alanları hazırlanarak ürünlerin yetiştirme aşamasına geçilmiştir. Proje kapsamında hasadında bulunduğumuz Yassıçal kasabamızda 20 çiftçimiz 26 dekar alanda organik patates üretimi gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Organik tarım projesinin uygulandığı yerlerde Organik Tarım Kursu düzenlediklerini kaydeden Gülbay; “Eğitim kursları sonunda organik ürün yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz, kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ile sözleşme imzaladılar. Çiftçilerimizin organik tarım yapacakları parsellerden toprak numuneleri alınarak toprak tahlilleri yaptırıldı. Organik sebze tohumu, organik gübre ve ilaç dağıtımı ve kullanımı gerçekleştirildi. Organik ürün yetiştiren çiftçilerimizin parselleri müdürlüğümüz ve sertifikasyon kuruluşlarınca kontrolleri devamlı yapılmaktadır. İnşallah bugün hasadı yapılan organik beyaz patates Yassıçal beldemizle özdeşleşir ve bir marka olur.” diye konuştu.

Gülbay, Amasya’da 49 üreticinin toplam 847 dekar alanda organik tarım yaptığını, bu alanın 571 dekarında ceviz, 97 dekarında meyve ve sebze, 179 dekarında ise tarla bitkileri yetiştirildiğini sözlerine ekledi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0