İslamda Selam Ve Selamlaşmak

Her milletin kendine has selamlaşması vardır.

Selam ayetinden önce Araplar ''İyi sabahlar, iyi akşamlar, ömrün uzun olsun, çok yaşa gibi sözlerle selamlaşırlardı.

Çinlilerde pirinç yedin mi? derlermiş....

Kuranı Kerimde ilgili ayette ''Siz bir selamla selamlandığınız vakit, siz ondan daha güzeli ile selamı alın. Yahut aynıyla karşılık verin'' Nisa Süre 86.Ayet

Müslüman'ın Müslüman ile karşılaştığı zaman en güzel sözü, en hayırlı duası Selamünaleyküm demesidir. Diğeri de ve aleykümselam diye cevap vermesidir.

Selam Cenabı Hakkın güzel isimlerindendir.

Manası;her türlü fenalıklardan, bela ve musibetlerden uzak kalasın, sağlık ve afiyet içerisinde olasın gibi çok duaları içine almaktadır.

Bir kaç ayette; selametle girin, Rabbin sözü selamdır, selam size, sabrettiniz, akıbetiniz ne güzel oldu, selam sizlere, mükafatınız ne güzel oldu diye melekler cennete giren müminlere böyle selam vereceklerdir. Cennetteki konuşmalarda selamdan ibarettir. Yüce dinimizin adı da selamdır.

Peygamberimiz (S.A.V) yeminle sözlerine başlıyor ;''Sizler iman etmedikçe cennete  giremezsiniz, birbiriniz sevmedikçe iman etmiş olmazsınız.Birbirinizi sevecek bir amel söyleyeyim mi; aranızda selamı yayınız''.Nitekim selam vermek sünnettir. Cevaplamak vacip sayılmıştır.

Asrımızın en kötü hastalığı kanser değil sevgisizliktir.

Araştırmalarda sevgisizlik, yalnızlık, mutsuzluk, stres, dost ve arkadaş yokluğu, kanseri tetikleyen unsurlar olarak kabul edilmiştir.

Güler yüzlü olmayı sadaka sayan dinimiz, kardeşliğe çok önem vermiştir.

Selamla ilgili hükümler ise; namaz kılan, Kuran okuyana, ezan okuyana, tuvalette, hamamda, arkasına dönük olana selam olunmaz.

Bir topluma selam verildiğinde cemaaten birinin alması yeterlidir.

Sessizce hepside karşılık verebilirler.

Yeni gelen kimseye merhaba demek vaciptir.Yani yerin rahat olsun,emniyet içindesin, bizlerden sana zarara gelmez manasındadır.

Selamlaşmada küçük büyüğe, binekli olan yayaya, yürüyen oturana, kendi evine veya başkasının evine girene, camiye girildiğinde, mezarlığa girildiğinde selam verilmelidir.

Yemek yiyene bereketli olsun, iş yapana kolay gelsin, balık avlayana rast gele gibi sözler dememizde selam kadar güzel sözlerdir.

Yunus Emre'nin güzel bir deyişiyle yazımızı bitirelim;

 

                Gelin tanış olalım,

                İşi kolay kılalım,

                Sevelim sevilelim,

                Bu dünya kimseye kalamaz.Vesselam....

                Selam ve dua ile....  

YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0