Üç dakikada bir hayvan satılacak

Türkiye’nin en büyük canlı hayvan borsasının önümüzdeki yıl faaliyete başlayacağı Afyonkarahisar’da üç dakikada bir hayvan satılacak.

Üç dakikada bir hayvan satılacak
banner98
Türkiye’nin en büyük canlı hayvan borsasının önümüzdeki yıl faaliyete başlayacağı Afyonkarahisar’da üç dakikada bir hayvan satılacak. Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) tarafından geçtiğimiz yıl yapımına başlanan ve 50 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak olan Canlı Hayvan Borsası inşaatı devam ediyor. 8 bin metrekarelik kapalı alana sahip projede idari bina, 300 kişilik alım-satım salonu, veteriner kontrol ünitesi, hayvan giriş kontrol ünitesi gibi birimler tamamlandı.

ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, şehrin can damarı durumunda olan hayvancılığın il için büyük bir önem taşıdığını söyledi. Mühsürler, buna bağlı olarak kırmızı et ve et ürünleri sektörünün de hızla geliştiği ilde irili ufaklı 90’a yakın et imalatı yapan firma bulunduğunu belirtti. Canlı hayvan borsası inşaatını önümüzdeki yıl tamamlamayı hedeflediklerini belirten Mühsürler, borsada her üç dakikada bir hayvan satılacağını kaydetti.

Borsaya gelen hayvanların açık artırma usulü ile canlı kilo fiyatı üzerinden satışının gerçekleşeceğini ifade eden Mühsürler, "Alım satım salonumuz, aynı anda 300 kişiye hitap edecek. Hayvanlar, satış öncesi sağlık kontrolünden geçirilecek, tartıldıktan sonra kiloları, ırkı, süt verimi, canlı ağırlığı salondaki dev panolara yansıtılacak. Alıcılar, bu panolara bakarak bilgi sahibi olabilecekler. Hayvanlar içeri girdikten sonra önlerindeki ekranlardan açık artırma usulüyle istedikleri fiyatı yazabilecekler. Yazılan fiyatlar anında dev ekrana düşecek. Bu yöntem, arz-talep dengesinin oluşmasına, reel fiyatın oluşmasına yardımcı olacak ve bu yönde borsanın bölge borsası olmasına da neden olacaktır.” dedi.

Mühsürler, Afyonkarahisar OSB bitişiğinde bulunan 50 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak olan borsanın günde toplam 3 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvanın barınabileceği açık ve kapalı padoglara sahip olacağını dile getirdi. Mühsürler, canlı hayvan borsasının yan tarafında bulunan 235 bin metrekarelik alanın istimlak işlemlerinin devam ettiğini, buraya da şehre yakışacak tarım ticaret merkezi kurulacağını ifade ederek, burada da hububat, zahire üzerine alım-satım salonları, laboratuvar, kantar ve numune alma ünitesi ile üyelere yönelik depolar da bulunacağını anlattı.

90 ADET TESİS FAALİYET GÖSTERİYOR

Afyonkarahisar’da hayvancılık sektörü ve buna bağlı olarak kırmızı et ve et ürünleri sektörü büyük önem taşımakta. Hayvancılık ve et sektörü il ekonomisinin can damarı durumunda. Afyonkarsahisar’da 5 adet 1. sınıf mezbaha, 11 adet 3. sınıf mezbaha, 17 adet kırmızı et kombinası ile 3 adet kanatlı et kombinası ve irili ufaklı diğer işletmelerle birlikte 90 adet et ve et ürünleri imalatı yapan işletme bulunmakta.



Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2013, 14:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0