Avrupa Birliği’nin faiz kararının faturası ihracatçılarımıza çıkabilir

Avrupa Birliği’nin faiz kararının  faturası ihracatçılarımıza çıkabilir
banner98

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) 75 baz puan ile tarihinin en yüksek faiz artışı kararının Batı’da tüketimi daraltacağı, bunun da Türk ihracatçısını olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar yaptığı açıklamada, AMB’nin politika faizini beklentilere paralel olacak 75 baz puan artırdığını hatırlattı. Avrupa’da çok yükselen enflasyonun uzun bir dönem için hedefin üzerinde kalabileceğini vurgulayan Dr. Hakan Çınar, “Öte yandan büyüme ve enflasyon beklentilerini de olumsuz yönde rezive etti. Örneğin 2023 için büyüme tahminini yüzde 2,1’den yüzde 0,9’a düşürürken, enflasyon beklentisini ise yüzde 3,5’dan 5,5’a yükseltti” dedi.

İHRACATÇILARIMIZA ABD’YE YÖNELMELERİNİ ÖNERİYORUM

Ortaya çıkan sonuçları değerlendiren DIŞYÖNDER Başkanı Dr. Çınar şöyle devam etti:

“Avrupa’da ortaya çıkan bu durumun, tüketimde önemli bir daralmaya sebebiyet vereceğini öngörmek çok zor değil. AB ülkelerinin neredeyse tamamını ve yanı sıra İngiltere’yi de içerisine alan bu durumun ihracatımızın yüzde 50’den daha fazlasını gerçekleştirdiğimiz bölgede gerçekleşiyor olması, ihracatçılarımız açısından olumsuz bir durumu ortaya koymakta. Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan bir Rusya fırsatı, buradaki açığın kapanmasına ne yazık ki olanak vermez. Bu dönemde ihracatçılarımızın nakit akışını çok iyi yönetmeleri, yeni pazarlara ve özellikle Çin’le sürekli bir ihtilaf içerisinde bulunan ABD’ye yönelmelerini öneriyorum. Öte yandan başta kamu olmak üzere tüm bankaların bu dönemde kredileri neredeyse tümüyle durdurduklarını göz önüne aldığımızda, ihracatçılarımızın finansal akışta da zorlanacaklarını söylemek mümkün. Bu durumun kamu otoriteleri tarafından mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. Aksi halde tedarik akışını yeniden inşa edemeyiz.”

Dr. Hakan Çınar, AB’de artan enerji ve gıda fiyatları, talep baskıları ve arz darzboğazlarının enflasyonu artırdığını, yakın vadede daha da yükselmesinin söz konusu olacağını söyledi. Dr Çınar, Avrupa zor bir viraja hazırlanıyor. Bu yıl, önemli bir sınavdan geçileceğini söylemek çok da zor görünmüyor” dedi.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0