“japonya İle Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri Bu Yıl Başlıyor“

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japon mevkidaşı Şinzo Abe ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Japonya ile Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin bu yıl başlatılacağını söyledi.

 “japonya İle Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri Bu Yıl Başlıyor“
banner98
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japon mevkidaşı Şinzo Abe ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Japonya ile Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin bu yıl başlatılacağını söyledi.

Erdoğan, "Sayın Abe ile görüşmelerimizde büyük önem atfettiğimiz ekonomik ortaklık anlaşmasını, diğer adıyla Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin bu yıl içinde başlatılmasında anlaştık" ifadesini kullandı.

Konuşmasına, Abe'nin daveti üzerine Japonya'ya gerçekleştirilen resmi ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Başbakan Erdoğan, "Diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 90. yıldönümüne denk gelen 2014 yılının ilk yurt dışı ziyaretini Japonya'ya yapmış bulunuyoruz. Bu vesile ile hepinizin yeni yılını tebrik ediyor, 2014 yılının tüm Japon halkına ve Türkiye, Japonya için hayırlı bir yıl olmasını temenni ediyorum" dedi.

Erdoğan, "Japonya'ya oldukça geniş bir heyetle geldik. Yanımda bakan arkadaşlarımız, milletvekillerimiz, bürokrat ve teknotratlarımız ve geniş bir işadamı heyeti ile Japonya'dayız" diye konuştu.

"İKİLİ İLİŞKİLERİ TÜM VEÇHELERİ İLE ELE ALDIK"

2013'de Japonya Başbakanı Abe ile Türkiye'de iki kez bir araya geldiklerini hatırlatan Erdoğan, "Mayıs ve Ekim aylarında kendileri ile Türkiye'de bir arada olduk. Ekim ayında müşterik projemiz olan Marmaray'ın açılışını gerçekleştirdik. Bu üst düzey ziyaretler aramızdaki ikili ilişkileri çok daha güçlendirecektir" dedi.

"ULUSLARARASI GÜNDEM BAŞLIKLARINI DEĞERLENDİRDİK"

Erdoğan, "Bugün gerçekletirdiğimiz toplantılarda bu ilişkileri daha da geliştirebilmek için neler yapabiliriz bunları görüşme fısatı bulduk. İkili ilişkilerimizin tüm veçhelerini ele alma fırsatı bulduk. Uluslararası gündemdeki başlıkları derinlemesine değerlendirdik. Suriye, Mısır, Libya, Yemen, Myanmar, tüm Asya, bu bölgelerdeki gelişmeleri değerlendirme fırsatı oldu" şeklinde konuştu.

"JAPONYA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI MÜZAKERELERİ BU YIL BAŞLIYOR"

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar doların altında olduğunu belirten Erdoğan, "Bu iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor. Bunda da hemfikiriz. Bunu bir an önce yükseltmek için neler yapabileceğimizi aramızda değerlendirdik. Sayın Abe ile görüşmelerimizde büyük önem atfettiğimiz ekonomik ortaklık anlaşmasını, diğer adıyla Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin bu yıl içinde başlatılmasında anlaştık. Müzakerelerin hızlı bir şekilde tamamlanması için çalışacağız. İmzalanan bu anlaşmalar hiç kuşkusuz işbirliğimizin daha da güçlendirilmesini beraberinde getirecektir. Tabi bunlar içinde en önemli konulardan bir tanesi de, İstanbul'da kurulacak olan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'dir. İstanbul, Asya yakasında kuracağımız bu üniversite ile Türkiye-Japonya arasındaki bu bilimsel dayanışmayı aynı zamanda uluslararası zemine oturtma fırsatı bulacağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Tabi bu görüşmelerin dışında ayrıca Türk-Japon üst düzey yöneticiler forumunda, iki gazetenin ev sahipliğinde düzenlenen konferansa katıldım. İşadamlarımız muhatapları ile bir araya geldiler. Yarın Türksat 4A uydusunun teslim törenine katılacağız. Bu da tabi ülkelerimizin uzay alanında yapmış olduğu işbirliğinin bir isbatı. Ayrıca İmparator Masejteleri Akiito tarafından kabul edileceğiz. Öğleden sonra Japonya'dan ayrılıyoruz.

Bildiğiniz gibi 2015 yılı ayrıca ikili ilişkilerimiz açısından ayrı bir önem taşıyor. Ertuğrul Fırkateyni Faciası'nın 125. anma yıldönümü. Bunlara yönelik de ön hazırlıklarımız var."

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLLERİ İMZALANDI

Bu arada ortak basın toplantısından önce İstanbul'da Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kuruluşuyla ilgili mutabakat muhtırası ile afet önleme alanında ve sağlık sektöründe işbirliğine ilişkin protokollere imza atıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0