Alkol, Unutkanlığa Ve Bunamaya Neden Oluyor!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, alkol kullanımına bağlı insanın beyninin etkilenmesiyle zamanla unutkanlık ve bunama belirtileri ortaya çıktığını söyledi.

Alkol, Unutkanlığa Ve Bunamaya Neden Oluyor!
banner98
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, alkol kullanımına bağlı insanın beyninin etkilenmesiyle zamanla unutkanlık ve bunama belirtileri ortaya çıktığını söyledi.

Alkol tüketiminin insan sağlığına etkileri konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, alkolün vücudun bütün sistemlerine zararı bulunan bir madde olduğunu, alkol kullanımına bağlı insan beyninin etkilenmesiyle zamanla unutkanlık, daha sonra da bunama belirtileri ortaya çıktığını vurguladı. Alkol kullanımı sonrasında birçok rahatsızlıkların meydana geldiğini hatırlatan Güz, “Alkol kullanımına bağlı oluşan rahatsızlıklarda depresyonundan tutun uyku bozukluğuna kişiler uyumak için alkol almaya başlıyor ve bir süre sonra alkol almadan uyuyamaz hale geliyor. Özellikle erkeklerde cinsel sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Damar yapısı, karaciğer, kalp ve birçok organın etkilenmesine neden alkol özellikle beyni neden etkileniyor. Vitamin olarak karaciğer bozulmaya başladığı için sinir sisteminin gelişmesindeki gerekli olan B vitaminin emilimi bozuluyor. Bu kişilerde zamanla unutkanlık hat safhaya varacak düzeye gelebiliyor. Beyinde alkol haz alma bölgesi denilen bir bölgeyi etkiliyor. Buna bağlı olarak o bölgenin uyarılmasıyla kişi daha fazla alkol alarak ancak o hazzı yakalayabiliyor. Yani önceden bir şişe ona keyif verirken zamanla iki şişe, üç şişe, dört şişe zamanla bu miktar artmaya başlıyor. Beyinde artık bu haz kodlandığı için beyin alkol alınmadığı zaman sürekli sinyal göndererek o hazzı bana ver gibi bir mesaj gönderiyor. Burada beynin kimyasında bulunan uyarıcı ve baskılayıcı bazı maddelerin değişimi de söz konusu ve beyin görüntülüme çalışmalarına bakıldığında zaten alkol alan kişinin beyniyle almayan kişinin beyninin arasında gerek oksijen kullanımı şeker kullanımı gibi bazı değişiklerin olduğu görülüyor. İleri dönemlerde kişi eğer alkole devam ederse bunama belirtileri başlıyor. Bu nedenle alkol kullanımının bir an önce kesilmesi veya kontrol altına alınması gerekiyor” dedi.

Alkollü hastaların tedavisi için kişinin ilk olarak alkolü bırakmaya niyetli olması gerektiğini belirten Güz, “Kişi istekli olmadıktan sonra zorla alkolü bırakması maalesef olmuyor. Onun için belli bir süre alkol almadan gelen hastalar tedaviye kabul edilir. En az bir 24 saat alkol almamış olması gerekiyor kişinin ki, bu konudaki kendi çabasında görmesi gerekiyor. Çok alkol kullanan bir kişiyse bu kadar süre alkol almadığında delirium denilen bir durum ortaya çıkıyor. Delirium dediğimiz durum beynin etkilenmesi, beyin etkilendiği için kişi hayaller görmeye, korkular duymaya, bilinci bozulmaya, kendini kaybetmeye, nerede olduğunu bilmeme gibi saldırganlık gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bu gibi durumlarda hastaya bir an önce müdahale edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0