Yeşilay'dan Liselere Konferans

İnegöl'de, Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yeşilay iş birliğiyle lise öğrencilerine madde bağımlılığıyla ilgili konferanslar verilmeye başlandı.

Yeşilay'dan Liselere Konferans
banner98
İnegöl Turgutalp Anadolu Lisesi çok amaçlı salonundaki konferansa İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Yeşilay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yaşar Dursun Ay, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Madde bağımlığıyla hep birlikte savaşılması gerektiğini ifade eden Fatih Bilican, “Madde bağımlılığıyla mücadele edilmesi için bir komisyon kurduk. Maalesef uyuşturucu bütün dünyanın olduğu gibi ülkemizin de baş belalarından biri. Bu özenti ile başlıyor. Önce sigara, sonra da sigaranın içerisine değişik uyuşturucu maddeleri koyuyorlar. Uyuşturucu belasına düçar olanların akıbetinin ne olduğunu, ne tür felaketlere sürüklendiğini, ondan sonra çırpınsa bile kurtulamadığını, hayatlarının heder edildiğini televizyonlarda görüyorsunuz. Bu durumlara düşmemek için çok dikkatli olmak lazım. İlk olarak 8 lisemizi programa alabildik. 2 gün içinde bu seminerler verilecek” dedi.
Dr. Yaşar Dursun Ay ise, "Bu beladan kurtulmak için gerek Yeşilay olarak gerek emniyet gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililer seferber olmuş durumda. Yeşilay olarak bizler üzerimize düşen görevi ifa etmek için bu eğitim seminerlerine devam ediyoruz. Biliyorsunuz sigara yasağını uygulamak kolay değil. Sigara endüstrisi çok güçlü bir endüstri. Hükümetlerin bu endüstriye direnç göstermesi çok da kolay değil. Allah’tan ülkemizde dirayetli bir hükümetimiz var. Bu sigara yasağını ciddi anlamda uyguluyor. Ülkemizde yüzde 90-95 oranında bir başarı elde edilmekte. Sigara yasağının ülkemizde sigarayı bırakma konusunda etkili olduğu kanaatindeyim. Bonzai konusunda da çok ciddi adımlar atıldı. Bu konuya cumhurbaşkanımız el koydu. Akabinde de hükümet ve kamu kurumları iştirak ederek, şu anda çok güzel bir iş birliği için de mücadele devam etmekte ve başarılı sonuçlar alınmakta. Emniyette bu konuda ciddi mücadeleler veriyor. Bonzai ülkemizde üretilmiyor. Yurt dışından geliyor. Gerek Çin’den, gerekse Avrupa ülkelerinden ülkemize ithal edilmekte. Sentetik bir kimyasal madde. Eğer bu şekilde kararlı bir politika izlenmezse, çok daha vahim sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.
Birinci Dünya Savaşı sonunda düşman gemilerinin istiklal ve mücadele azmini söndürmek için getirdikleri içki ve uyuşturucu maddeleri gençlere dağıttığını belirten Ay, “Türk varlığını içten çökertmek için alkol ve uyuşturucu maddelerin yol açtığı bu faciayı gören vatansever aydınlar, 5 Mart 1920 tarihinde ‘Hilâl-i Ahdar’ adıyla Yeşilay Cemiyeti'ni kurdular. Sigarayı 1 kez deneyen 4 kişiden 3’ü bağımlı hale gelir. Nikotin zihni ve ruh halini değişikliğe uğratır. Nikotin bağımlılığı esrar, eroin, kokain, alkol bağımlılığından 8 kat daha fazladır. Sigara içenlerin, alkol ve uyuşturucu maddeye geçme ihtimalleri daha yüksektir. Akciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık yüzde 90’ı sigaradan kaynaklanmaktadır. Sigara, koroner damarları tıkayarak kalp krizini yüzde 20-70 oranında arttırmaktadır. Sigara damarları bozar ve damar tıkanıklığına sebebiyet verir Sigarayı bırakanlarda kalp krizi geçirme tehlikesi bir yıl içinde yüzde 50 azalır. Türkiye’de 17 milyon sigara bağımlısı var. Sigaradan yılda 100 bin, günde ise 270 ölüm oluyor. Bütün ölümlerin yüzde 41,6’sı demektir. Her içilen sigara insan ömrünü ortalama olarak 11 dakika kısaltıyor” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2014, 15:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0