Kulaca Tunus'a Model Oldu

Türkiye’deki kooperatifleri inceleyip kendi ülkelerinde kooperatif kanunu hazırlamak için Bursa’ya gelen Tunus heyeti, İnegöl ilçesinde salça üretimi yapan Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni rol model olarak seçti.

Kulaca Tunus'a Model Oldu
banner98
 Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Danışmanı Hüseyin Polat nezaretinde İnegöl’e gelen Tunuslu 15 kişilik heyet, Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde Başkan Ahmet Uğur tarafından karşılandı. Kooperatif Tesislerini gezerek inceleyen heyete Uğur tarafından bilgi verildi. Uğur, "Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Osmanlı'nın bir dönem örnek teşkil ettiği ülkelerde yine Türkiye'nin öncülüğünü yapabilirsek ne mutlu bize. Türkiye'de kooperatifçilik, birim kooperatiften üst seviyede kooperatifçiliğe kadar bir zincirdir. Tabanda birim kooperatifler, birim kooperatiflerinin birleştiği Milli Kooperatifler Birliği en üst kuruluşumuzdur. Bu zincirleme halka birbirleri ile irtibatlıdır ve birbirlerine destek vermektedir. Bu milli bir teşkilattır. Teşkilatta tabandan tavana kadar hepimiz varız. Kooperatifimiz 1974 yılında kuruldu. 1976 yılında işletmeye geçti. Zamanla o günkü 300 ton kapasitesi bugün 1500 ton kapasiteye ulaşmıştır. Kulaca markası ülke çapında bir marka olmuştur. Hatta ülke dışına da açılarak, 2014 yılında Hollanda'ya 407 ton salça ihraç ettik. Şu anda Kooperatifimizin 230 ortağı var. Sadece ortakların ürettikleri ürün yetmiyor, biz ortak dışında serbest piyasa koşullarına uyarak, çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" dedi.
Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Danışmanı Hüseyin Polat ise, "Tunus'ta kooperatif kanunu mevcut değil. Sosyal, ekonomik işletmeler var, ama kooperatifler yok. Birleşmiş Milletler'in yardımı ile bu heyet Türkiye'deki başarılı kooperatifleri görüp, ülkelerine döndükten sonra hükümete yeni bir kooperatif yasası hazırlanması konusunda yardımcı olacak. Sanıyorum bu bir başlangıç. Daha sonra Türkiye'deki başarılı kooperatiflerin tecrübelerinden yararlanacaklar" dedi.
Kooperatifin işleyişine hayran kalan heyet, Kulaca modelini ülkelerinde uygulayacaklarını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2015, 15:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0