En Çok Tercih Edilen Kent Parkları!

9 Mart 2017 tarihinde Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümü Yüksek Lisans çalışması üniversite kütüphane biriminde yapılan toplantı ile tanıtıldı.

En Çok Tercih Edilen Kent Parkları!
banner98
 Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Peyzaj Mimarı Gamze Karlıer’in Prof. Dr. Murat Zencirkıran yönetiminde yaptığı “KENT PARKLARI KAVRAMI VE BURSA KENT PARKLARINDA KULLANICI MEMNUNİYETİNİN İRDELENMESİ” konulu araştırma tezi sonuçlarını yapılan tez değerlendirme toplantısı ile TMMOB  Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği (PMO) Yönetimi ile paylaşıldı.

Araştırma sonuçlarının anlatıldığı toplantıda,  Tez jürisi başkanı  UÜZF PM Bölüm Başkanı Prof. Murat Zencirkıran, Öğretim üyesi Doç. Aysun Çelik, İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr.Doğanay Yener, Ögretim üyelerinden Yrd.Doç. Dr. Zeynep Pirselimoğlu Batman, Yrd. Doç. Nilüfer Seyitoğlu Akdeniz, Araş Gör. Dr. Elvan Ender, PMO Yönetim Kurulu Başkanı Necla YÖRÜKLÜ ve önceki dönem Yönetim Kurulu üyelerinden Metin Şentürk hazır bulundular.


Sonuçlar kent yöneticileri için önemli..

Sunumunu yapan peyzaj mimarı Gamze Karlıer, kent parklarının kentsel yeşil alan sistemi içerisinde, farklı ölçek, farklı amaç, fonksiyon ve donatılara sahip olan ve kent bütününe hizmet veren yeşil alanlar olduğunu, insanların yürüyüş yapma, koşma, dış mekanda oturma, piknik yapma, oyun oynama, vb. bireysel ya da grup eylemlerine olanak sağlayan alanlar olduğunu belirterek sözlerine başladı.


Araştırma 4 park üzerinde yapıldı…

 

- Hüdavendigar Kent Parkı, (510,000 m2)

- Reşat Oyal Kültürparkı, (393,000 m2)

- Soğanlı Botanik Parkı, (400,000 m2 )

- Merinos Kent Parkı (252,500 m2)

 

Taşıdıkları olumlu ve olumsuz özellikleri ortaya koyabilmek ve kullanıcıların parktan memnuniyet ve memnuniyetsizliklerine ilişkin düşünceler gibi faktörleri belirlemek amacıyla bu dört kent parkında yapılan anket çalışması değerlendirmeleri ve sonuçları şöyle.

 Kent parklarının genelinde,

- %50,5’inin kadın, - %35,2 oran ile en çok 35-45 yaş aralığında, -  %51 oranında lise eğitim düzeyinde,- %57,5 oran ile gelirini belirtmek istemeyen, - En çok %25,3 oranı ile ev hanımı  kullanıcıların ziyaret ettikleri görülmüştür.

 

Eğitim seviyesi arttıkça kullanıcıların memnuniyet düzeylerinin düştüğü de tespit edilmiştir.

 

 En çok tercih edilen Soğanlı Kent Parkı…

 

Yapılan analiz sonuçlarına göre Bursa’da kent parkı kullanıcılarının %29,8’inin Soğanlı Botanik Parkı’na, %28,5’inin Merinos Parkı’na, %24,9’unun Reşat Oyal Kültürparkı’na ve %16,8’inin ise Hüdavendigar Kent Parkı’na gitmeyi tercih ettikleri tespit edilmiştir.

Özellikle yaz ayları için Soğanlı Kent Parkı ve Reşat Oyal Kültürparkı büyük ağaçların olması ve gölge oluşturması nedeniyle tercih sebebi olduğu belirtilmiştir.

 

Donatı elemanları eksik…Engellilere yönelik düzenlemeler yok…

Parklarda en çok eksik görülen donatı elemanları,  % 39,7 satış elemanları, %33, 3 oranla lavabo eksikliği  olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kullanıcılar engellilere yönelik düzenlemelerin bulunmaması, bilgilendirme yetersizliği ve bilgi alacak görevli personel bulunmaması ile emniyet ve güvenlik yetersizliği gibi konularda yer alan eksiklikleri vurgulamışlardır.

Sonuçlar…

1. Kent parkından üçü %95’in üzerinde “temiz ve bakımlı” bulunmuştur.

Reşat Oyal Kültürparkı’nda ise bu oran %65 olmuştur.

 

2. Reşat Oyal Kültürparkı hariç diğer kent parkları “spor ve egzersiz yapabilme

olanağı sağlama” imkânı açısından %94 ve üzerinde yeterli görülmüştür.

 

3. Merinos Kent Parkı’nın “sessiz ve huzurlu” olduğuna inananların oranının

daha düşük olduğu görülmüştür.

 

4. Öncelikle Reşat Oyal Kültürparkı olmak üzere tüm kent parkları için “Kent

Parkı Güvenlik Stratejisi” oluşturulmalıdır.

 

5. Engelli kullanıcılara yönelik yapılan iyileştirmeler söz konusu olsa bile bunun

henüz yeterli bir seviyeye ulaşmadığı görülmüş ve “engellilere yönelik

düzenlemeler”’in eksikliği kullanıcılar tarafından da vurgulanmıştır.

 

6. “Sosyal ve kültürel açıdan çeşitli aktivitelere katılma olanağı” sağladıkları

görülmüştür. Özellikle bu aktivitelerin sayısının arttırılması ile kent ekonomisine

olumlu katkılarında sağlanması söz konusu olabilecektir.

 

7. Reşat Oyal Kültürparkı hariç diğer kent parklarında “kafe ve restoran

varlığı”’nın yetersiz olduğu belirlenmiştir.

 

8. “Bilgilendirme yetersizliği ve görevli personel eksikliği” en yüksek oranda

Reşat Oyal Kültürparkı kullanıcıları tarafından belirtilmiştir.

 

9. “Çocuk oyun alanlarının varlığı” tüm kent parkları için yeterli bulunmuştur.

 

10. Reşat Oyal Kültürparkı hariç diğer kent parklarında “otoparklar” yeterli bulunmuştur.

 

Yörüklü “Peyzaj kültürünün yerleşmesi ve memnuniyete dönüşmesi için baştan doğru planlama şart…”

 

Toplantıda araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi ile ilgili karşılıklı fikirler tartışıldı. Bölüm Başkanı Sn. Zencirkıran çıkan sonuçların Büyükşehir Belediye Başkanına ve ilgili birimlerine çoğaltılarak paylaşılacağını belirterek, yapılacak iyileştirme çalışmaları için kaynak olacağını belirtti.

Son sözü alan Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği başkanı Necla Yörüklü,   araştırma çalışmasında emek veren başta meslektaşını ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü bilim insanlarını kutladığını belirtti.

 

Sonuçların baştan doğru planlanarak, siyaseten acelecilik yapılmadan tasarlanan parkların memnuniyet oranlarının da yüksek çıkmasının tesadüf olmadığını belirten Yörüklü, kenti yönetenlerin verilen yanıtlar üzerinden, kent parkları üzerinde nelerin düzeltilebileceğinin, kullanıcı profillerinin incelenerek yeni ihtiyaçların ve değerlendirmelerin neler olacağına karar verilebileceğinin altını çizdi..

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2017, 13:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0