Bursalı Köylü Kadınlar Temiz Su İçin Valilik Önünde Saatlerce Oturma Eylemi Yaptı

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’de 5 aydır temiz su içen köylü kadınlar, mermer ocaklarına tekrar 'ÇED' raporu verilmesi üzerine valiliğin önünde saatlerce oturma eylemi yaptı.

Bursalı Köylü Kadınlar Temiz Su İçin Valilik Önünde Saatlerce Oturma Eylemi Yaptı
banner98
Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’de 5 aydır temiz su içen köylü kadınlar, mermer ocaklarına tekrar 'ÇED' raporu verilmesi üzerine valiliğin önünde saatlerce oturma eylemi yaptı.

Başköy sakinlerinin temiz su sevinci yalnızca 5 ay sürdü. Suları kirli aktığı gerekçesiyle iki yıldır birçok yere dilekçe veren ve mahkeme kararı ile mermer ocaklarının kapanmasını sağlayan köylülere kötü haber ÇED'den geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının özel izniyle faaliyeti durdurulan mermer firmaları iptal edilen ruhsatlarını yeniden aldı. 3 mermer ocağının sularını kirlettiğini iddia eden köylüler, bugün valilik önünde eylem yaptı.

Sabah saatlerinde minibüslerle Bursa Valiliği'ne gelen köylüler, Heykel'deki vilayet konağı önünde oturma eylemi yaptı. Vali Münir Karaloğlu ile görüşmek isteyen köylüler, Karaloğlu’nun bir cenaze dolayısıyla dışarda bulunması üzerine Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ile görüştü. Vali Yardımcısı Usta’nın durumu Vali Karaloğlu’na bildireceğini belirtmesi üzerine valilikten çıkan avukat ve heyet, köylülerden evlerine dönmesini istedi.

Ancak bu şekilde kendilerinin kandırıldığını savunan köylü kadınlar, Vali Karaloğlu ile görüşmeden ayrılmayacağını belirterek oturma eylemine devam etti. Ellerinde ‘Suyuma dokunma’ yazılı dövizler taşıyan köylülerin valilik önündeki bekleyişi sürüyor.

Öfkeli kadınları teskin etmekte zorlanan Başköy muhtarı Hasan Acar, artık köylülerin önünü almakta zorlandığını belirterek, "Mermer ocaklarının ÇED belgeleri iptal edildi. 6 ay önce köyümüz temiz suya kavuştu, fakat Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, ruhsatları iptal edilmesine ve defalarca dilekçe vermemize rağmen burada ÇED oluru verdi. Bunu neye dayanarak verdiklerini bilmiyoruz. Burada bizim suyumuza zarar veren 3 mermer ocağı var. Bunlardan 1 tanesi daha açılmadı. Sadece ruhsat almış. Ona da ÇED oluru verdiler. Diğer faaliyet gösteren 2 firmanın işletme ruhsatları iptal edilmişti. Şu anda hukuksuz şekilde işletme izni olmadan faaliyet göstermeye başladı" dedi.

Köylüleri artık durduramadığının altını çizen Muhtar Acar, “Bu mermer ocağının en kısa zamanda durdurulmasını istiyoruz. Eğer durmazsa ben muhtar olarak köylüleri sakinleştirmekte zorluk çekiyorum. Eğer bu mermer ocağı bir hafta içinde faaliyetini durdurmazsa gidip istifamı kaymakamlığa vereceğim” şeklinde konuştu.

Köylüler, mermer ocaklarının kapatılmasını istedi. Çocukların yetkililere seslerini duyurabilmek için yazdıkları mektuplar basın mensuplarına okundu. Bazı köylüler ise, bebeklerini göstererek, çocukları için temiz bir gelecek istediklerini söyledi.Vali Karaloğlu ile görüşmeden ayrılmayacaklarını belirten köylü kadınları evlerine dönmeleri için kocaları bile ikna edemedi. Köylülerin valilik önünde bekleyişi sürüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0