Aşkın en deli hali sahnede

Bursa’nın önemli simgelerinden biri olan ve ‘deli’ namıyla anılan Ayten Şenaşık’ın yaşamı, ‘Bir Deli Aşk Hikayesi’ adlı oyunla sahneye taşındı.

Aşkın en deli hali sahnede
banner98
Bursa’nın önemli simgelerinden biri olan ve ‘deli’ namıyla anılan Ayten Şenaşık’ın yaşamı, ‘Bir Deli Aşk Hikayesi’ adlı oyunla sahneye taşındı.

Bursa’nın yakın tarihinde önemli bir iz bırakan Deli Ayten’in yaşadığı dramatik aşk, tiyatro sahnesine taşındı. Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Bursa Kültür Sanat Derneği (BKSD) tarafından tiyatroya uyarlanan Ayten Şenaşık’ın hayatının anlatıldığı ‘Ayten: Bir Deli Aşk Hikayesi’ adlı oyunun prömiyeri, Tayyare Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ilgiyle izlediği oyunda Bursalıların gönlüne taht kuran Deli Ayten’in yaşamı ve aşkı, samimiyetle paylaşıldı. Oyuncu Arda Mat’ın yazdığı, usta tiyatro sanatçısı Celal Bıyıklı’nın yönettiği ve Bursa Kültür Sanat Derneği oyuncularının rol aldığı oyunun müziklerini de Ayten Şenaşık’ın kardeşi, ünlü bestekâr Bayram Şenpınar hazırladı.

“Deli Ayten, Bursa’nın rengiydi”
Sanatseverleri yaklaşık 2,5 saat boyunca hem güldüren hem de hüzünlendiren oyunun sonunda projeye emek verenleri tebrik eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ‘Deli Ayten’ olarak bilinen Ayten Şenaşık’ın kentin yakın tarihinde önemli bir iz bıraktığını hatırlattı. Başkan Altepe, projenin önemine işaret ederek, “Bursa’da vefa var, kentlilik bilinci var. Bu oyun bize, Bursalıların aklında kalan Deli Ayten’in aslında ne kadar değerli bir dünyası olduğunu gösteriyor. Deli Ayten, Bursa’nın rengiydi, bir sembolüydü. Bursa Kültür Sanat Tiyatrosu da bu oyunla hem güldürdü hem ağlattı. Bursa’nın merkezinde yaşanan bu aşk hikayesini ve Deli Ayten’i bu oyunla dünya duyacak” diye konuştu.
Başkan Altepe, askerlik dönüşü sanatını icra etmek için İstanbul’a giden ve ünlü sanatçıların neredeyse tamamına besteler veren ünlü bestekâr Bayram Şenpınar’ın da yıllar sonra yeniden bu proje nedeniyle Bursa’ya yerleştiğini söyledi. Şenpınar ise kardeşinin hayatının tanıtılmasına katkıları nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Konuşmaların ardından Arda Mat, kendilerine bu projeyi hazırlama imkanı sunan Başkan Altepe’ye plaket takdim etti. Gecede, projeye destek verenlere de plaket verildi.
Bursa’da Aralık ayından itibaren sanatseverlerle buluşacak olan ‘Ayten: Bir Deli Aşk Hikayesi’, yurt içi ve yurt dışı turnelerde de sahnelenecek.

Ayten Şenaşık
1953 yılında fakir bir Roman ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen ve 3 yaşında menenjit hastalığı geçiren Ayten Şenaşık, 13-14 yaşlarında sevdalandığı Cümbüş Hasan´la ailesinin karşı çıkmasına rağmen, büyük uğraşlar sonucunda evlenebilmiş. 1.5 yıl süren evlilik, Cümbüş Hasan´ın evi terk etmesiyle son bulmuş ve Ayten, kocasının meyhane masalarında hayatını kaybetmesiyle akıl dengesini kaybetmiş. Cümbüş Hasan´ın kendisine hediye ettiği eşyalarla Bursa çarşılarında dolaşan ve iyice halka mal olan Deli Ayten, 12 Mart 1992 günü Kızyakup Mahallesi’ndeki evinde ölü bulundu.
Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2013, 13:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0