SAĞLIK ÇALIŞANLARI YALIN HASTANE KAVRAMINI HER YÖNÜYLE ELE ALIYOR

Özel Medicabil Hastanesi’nin bu yıl yedincisini düzenlediği uluslararası katılımlı ‘Yalın Hastane Kongresi’nin ikinci günü de yoğun katılımla sürüyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI YALIN HASTANE KAVRAMINI HER YÖNÜYLE ELE ALIYOR
banner98
 Özel Medicabil Hastanesi tarafından bu yıl 7.’si düzenlenen Yalın Hastane Kongresi’nin ikinci günü gerçekleşen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Oya Kutlay’ın yaptığı “Hastane İdaresinde Yalın” konulu ilk oturumda konuşan Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, katılımcılara, hastanelerin endüstrilerden farklı olduğunu ve insana hizmet verildiğini hatırlatan Prof. Dr. Bilgen, “Sağlık çalışanı olmak gönül işidir, insana saygı ile başlar” şeklinde konuştu.

Grand Swiss-Belhotel Çelik Palas’ta devam eden ve ulusal ve uluslararası sağlık çalışanlarının yoğun katılım gösterdiği kongrenin ikinci günündeki panelde konuşan Bilgen, “Biz, sıfır enfeksiyonu, hızlı iyileşmeyi, hızlı taburcuyu hedefliyoruz. Bu anlamda, hataların yarısı, komplikasyonların yarısı, çalışan devir hızının yarısı, maliyetin, kullanılan alanın, şikayetin yarısına ulaşılınca ve sürekli hale getirilince yalın yaklaşım ortaya çıkıyor” dedi.

“Hastane İdaresinde Yalın” konulu oturumun diğer konuşmacıları Prof. Dr. Halil Özgüç “Taburculuk Sonrası Plansız Geri Dönüşün Yalın Yaklaşımla Önlenmesi”, Doç. Dr. Haluk Özsarı da “Sağlık Hizmetlerinde Değer Bazlı Yaklaşım” konusunda uygulamalardan örnekler verdiler.

“MEDICABIL’İN GERİ BAŞVURU HASTA ORANI YÜZDE 2”

Hastanın taburcu edildikten sonra plansız bir şekilde geri dönüşünün yalın yaklaşımla önlenebileceğine değinen Prof. Dr. Halil Özgüç, “Geri başvuru; hastanın ilk yatışında kaliteli bakımla, yeterli-uygun taburculuk planlamasıyla, yeterli taburculuk sonrası takiple ve hastane-hastane dışı ekipler arasındaki iyi iletişimle önlenebilir. Özel Medicabil Hastanesi’nin geri başvurusu oranı yüzde 2’dir. Bunlar arasında yarıdan fazlası da ilk hafta başvurmuş ve çoğunun yaş ortalamaları yüksek. Oranları sürekli iyileştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Kongre’nin 4. paneli Yalın Sağlık ve Teknoloji başlığında gerçekleşti. Prof. Dr. Halil Özgüç yönetiminde yapılan panelde Prof. Dr. Nevzat Kahveci, Doç. Dr. Taşkın Kılıç ve Dr. Hasan Kuş sunum yaptılar. ‘Geleceğin Hastaneleri ve Yalın’ başlığında sunum yapan Kuş, sağlıkta demografik trendler, ekonomik trendler ve hastalık trendlerine dair önemli bilgiler verdi.

“GELECEKTE SAĞLIK HARCAMALARI ÇOK ARTACAK”

Dr. Hasan Kuş şöyle konuştu: “Global sağlık harcaması 7,1 trilyon dolardan 2020’de 8,7 trilyona çıkacak. Yine global ilaç harcamasında, sağlık teknolojisinde ve onkoloji harcamalarında artış var. Hastalık trendlerine baktığımızda 2017 itibariyle 50 milyon demans hastası var. Her 20 yılda 2 katına çıkacağı öngörülüyor. Diyabet hastası şu an 425 milyon iken 2040’ta 642 milyon kişiye çıkacak ve global harcama 673 milyar dolar olacak. Gelecekte sağlık harcamaları çok artacak. Sağlık sektörünün geleneksel kültürü dijital teknolojilerle dönüşüyor.”

“KURUMLAR LİDERİNİN DÖNÜŞEBİLDİĞİ KADAR DÖNÜŞEBİLİR”

Günün bir diğer panelinde Prof. Dr. Melih Bulut moderatörlüğünde, Dr. Muhsin Güneşlik, Prof. Dr. Ayberk Kurt ve Prof. Dr. Haydar Sur “Yalın Sağlığı Nasıl Öğrenelim ve Uygulayalım?” konu başlığında önemli sunumlar yaptılar.

Panelde “Liderin Rolü” konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Ayberk Kurt, kurumların liderlerinin dönüşebildiği kadar dönüşebileceğinin altını çizdi. Kurt, “Kurumsal yalın dönüşümü için kurum liderlerinin dönüşümü kritik faktördür. Yalın liderlik geleneksel liderlikten önemli ölçüde farklıdır. Yalın liderin, kurumsal yalın dönüşüme liderlik edebilmek için yalın ile uyumlu değer, davranış ve eylemlere sahip olması gerekir. Kurum liderinin ve kurumun yalın dönüşümü karşılıklı olarak birbirini etkiler. Yalın liderlik öğrenilebilecek ve geliştirilebilecek bir süreçtir. Ve bu süreç sahada ve ol miktarda uygulama ile gerçekleşir.”

“KONGREYE ABD’DEN VİDEO KONFERANS DESTEĞİ”

Ayrıca, dünyada yalın sağlığa ilk adımlarını atanlardan ‘Lean Hospital’ kitabı Editörü Mark Graban, ABD’den kongreye video konferansı ile katılarak sunumunu yaptı ve konukların sorularını cevapladı.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2018, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0