Yılda 1,5 Milyon İnsan Verem’den Ölüyor

Nazilli Devlet Hastanesi yöneticisi Dr. Nail Ündağ, 67. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası'na ilişkin bir basın bildirisi yayınladı.

Yılda 1,5 Milyon İnsan Verem’den Ölüyor
banner98
Nazilli Devlet Hastanesi yöneticisi Dr. Nail Ündağ, 67. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası'na ilişkin bir basın bildirisi yayınladı.

Dr. Nail Ündağ, hafta dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, veremin dünyada bir tek etkene bağlı ve tedavi edilebilir olmasına rağmen en çok ölüme yol açan bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade etti. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu belirten Dr. Ündağ, “Her yıl bu içinde bulunduğumuz hafta Verem Savaşı haftası olarak çeşitli etkinliklerde kutlanmaktadır. Amacımız verem hastalığı birçoğumuzun vakıf olduğu üzere tehlikeli ve öldürücü bir hastalık aynı zamanda bulaşıcı olduğu için toplumu tehdit eden bir hastalık ancak tedavisi olan ve erken teşhisle önlenebilen bir hastalıktır. Sonuçlarının bu kadar ağır olduğu ve önleme imkanının olduğu bir hastalıkla ilgili önleme çalışmalarının yapılması bizim için tabi ki büyük bir önem arz etmektedir. Verem hastalığına yakalanıldığında tedavisi mümkün ancak gerçekten de çok bir hastalıktır. Yani çok uzun süreli ilaç tedavisi gerektiren bir hastalıktır. Onun için bu uzun meşakkatli sürecin başlamaması için erken tanı için içinde bulunduğumuz bu haftada vatandaşlarımızı bilgilendirmeliyiz. Dünya nüfusunun 3 de 1’i vücudunda bu mikrobu taşımaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon insan verem hastalığına yakalanmakta ve 1,5 milyon insan verem hastalığından ölmektedir. Türkiye Dünya da verem hastalığının orta derecede görüldüğü ülkelerden biridir. İnsan sağlığını tehdit eden ve halk arasında ince hastalık diye bilinen veremin tıp dilindeki adı tüberkülozdur. Bulaşıcı bir hastalık olan verem mikrobunu Robert Koch adında bir Alman doktoru bulmuştur. Bu nedenle verem mikrobuna Koch Basili adı verilmiştir. Bu mikrop insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girer. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır. Ölüme neden olur. Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adı ile anılır. Akciğer veremi, kemik veremi, gırtlak veremi, deri veremi, ilik veremi. Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. En yaygın olanı akciğer veremidir. Tıp bilimi ilerledikçe verem mikrobunu yok edici ilaçlar yapıldı. İnsanları bu hastalıktan korumak için aşılar bulundu. Verem aşısına BCG aşısı denir” dedi.

BELİRTİLERE DİKKAT

Veremden korunmak için alınacak önlemlere de değinen Dr. Ündağ, “Veremden korunmak için havasız yerlerde kalmamalıyız, dengeli beslenmeliyiz, B.C.G. verem aşısını yaptırmalıyız, Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız, Veremli hastanın tabağından yemek yememeli, bardağından su içmemeli, kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız. Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalıyız, Açık ve temiz havada dolaşmalıyız. Verem hastalığının belirtileri ise; Geceleri terleme ve hafif ateşlenme, kesik kesik öksürükler, Halsizlik ve devamlı yorgunluk hali, isteksizlik, İnsan vücudunda zayıflama belirir. Zayıflama ilk iki ay içerisinde yavaş, sonraki aylarda daha hızlı görülür” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0