Samsun'daki eserler sergilenemiyor

Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sadece 600 eser sergilendiğini belirtti.

 Samsun'daki eserler sergilenemiyor
banner98
Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sadece 600 eser sergilendiğini belirtti. Kırbıyık, fiziki yetersizlikten dolayı sergilenemeyen binlerce eserin ise depolarda korozyona uğradığını ve tahrip olduğunu söyledi.

Samsun Yerel Tarih Grubu ve Samsun Platformu, kente yeni bir arkeoloji ve etnografya müzesi kazandırılması talebi ile ön çalışma başlattı. Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan Samsun Yerel Tarih Grubu ve Samsun Platformu üyeleri, bu talep doğrultusunda görüş ve öneri almak için Samsun Kent Müzesi Toplantı Salonu'nda bir araya geldi.

Türkiye'den ve Avrupa'da yer alan müze örneklerinin incelendiği toplantının başında konuşan Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık, Samsun'da daha önce var olan hipodromun tekrar inşa edilmesi konusunda farkındalık yaratmak için çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sadece 600 eser sergilendiğini belirten Kırbıyık, "Müzenin fiziki yetersizliğinden dolayı binlerce tarihi eser, depolarda korozyona uğrayarak tahrip oluyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Samsun'a yeni bir müze yapılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol yaptığını biliyoruz." dedi.

Tekkeköy Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Samsun Platformu Sözcüsü Şeref Aydın ise Samsun'un tarihi eserlerin ortaya çıkarılması adına gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ülke genelindeki sıralamada alt sıralarda yer aldığını kaydetti. Aydın, "Çevremizdeki iller müzelerini yeniliyor. Samsun bölgenin en önemli kenti olmasına rağmen, donanımlı bir müzeye sahip değil. Samsun'da kazı sayısı artıkça eser sayısı da artacak, yeni değerlerin sergilenmeye ihtiyacı olacak. Turizm açısından bu konunun sahiplenilmeye ihtiyacı var. Bu konu kent dinamikleri ile birlikte gerçekleştirilecek bir iştir." diye konuştu.

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik de Samsun'da bir plan sorunu olduğunu dile getirdi. Özçelik, kent ile ilgili konularda hakların mahkeme kararları ile belirlenmesinin öncesinde ve sonrasında kimsenin sesi çıkmadığını, müze konusunda aktif bir kamuoyu oluşturmak gerektiğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2013, 23:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0