banner102

NATO, Türkiye ile ittifak dayanışmasını net bir şekilde göstermesi gereken kritik dönemin içindedir

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin DEAŞ ile mücadele eden tek ülke olduğunu ve 3,6 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, “Türkiye’nin büyük özveriyle ve tek başına yürüttüğü bu mücadeleye müttefiklerimizin tamamının somut desteğini bekliyoruz. NATO, ittifak dayanışmasını net bir şekilde göstermesi gereken kritik bir dönemin içindedir” dedi

NATO, Türkiye ile ittifak dayanışmasını net bir şekilde göstermesi gereken kritik dönemin içindedir

Görüşmede; Afganistan’daki barış süreciyle bu ülkedeki NATO mevcudiyetinin geleceği hakkında da görüş alış verişinde bulunduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin gelişmelerden bağımsız olarak Afganistanlı kardeşlerinin yanında olmayı sürdüreceğinin altını çizdi.

“Türkiye NATO’ya, NATO da Türkiye’nin gücüne güç katıyor” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Tabi burada esas olan NATO’nun ülkemizin savunmasına ve terörle mücadelesine katma değer sağlamasıdır. Ayrıca, müttefiklerimizin ülkemizle dayanışmalarını ayrım gözetmeden ve siyasi koşullar ileri sürmeden sergilemeleridir. Talep ettiğimiz desteğin daha fazla gecikmeksizin karşılanması bu bakımdan çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte gereken adımların atılacağına inanıyor, Sayın Genel Sekreter’e teşekkür ediyorum.”

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG: “TÜRKİYE, SURİYE’DE ÇOK AĞIR BİR YÜKÜ YÜKLENMİŞ DURUMDA”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Türkiye’nin önemli ve değerli bir müttefik olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye, Suriye’deki durumdan en fazla etkilenen ülke, hiçbir başka ülke, hiçbir başka ittifak ülkesi bu durumdan bu kadar etkilenmedi ve bu ölçekte göçle karşılaşmadı. Bizlerin de çok farklı şekillerde desteklerimiz söz konusu, Türkiye’nin korunması çerçevesinde hava savunma sistemi ve bununla birlikte hem hava hem de deniz kuvvetlerinin korunmasını sağlamaktayız.  Bununla birlikte 5 milyar dolar askeri yardımla, imkânlar çerçevesindeki miktar karşılığında ifade ediyorum, bu şekilde destek olmaktayız. Bizler Türkiye’nin güvenliğine katkı sunmaktayız” diye konuştu.

Suriye’de Esed rejiminin ve Rusya’nın yapmış olduğu saldırıların ciddi bir insani sorun ve Türkiye’ye yönelik ciddi bir göç akımı oluşturduğunu ifade eden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye çok ağır bir yükü yüklenmiş durumda ve uzun dönemli de bu sürece çare arayan ülkelerin başında gelmektedir. Bu açıdan baktığımızda, Türkiye-Yunanistan sınırında da önemli bir durumla karşı karşıyayız ve ortak bir zorluk karşısında ortak çözümler ortaya konulmalı. Bu açıdan Avrupa Birliği’yle Türkiye arasındaki diyalogu memnuniyetle karşılamaktayım ve umuyorum ki bu iş birliği, diyalog önemli sonuçlar verecektir.”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, görüşmede NATO-Rusya ilişkileri ve Türkiye’nin S-400 alımı ile Afganistan konusunun da gündeme geldiğini söyleyerek, “Türkiye ile NATO çerçevesinde birçok konuyu iş birliği içerisinde ele almalıyız” ifadesini kullandı. 

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0