"Köylerden hiç başvuru olmadı'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 10 baş ve üstü hayvancılığı yaygınlaştırmak için 3 yıl önce 2 ödemesiz 7 yıl sıfır faizli krediden Antalya'nın Manavgat ilçesindeki çiftçilerin yararlanmadığı bildirildi.

banner98
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 10 baş ve üstü hayvancılığı yaygınlaştırmak için 3 yıl önce 2 ödemesiz 7 yıl sıfır faizli krediden Antalya'nın Manavgat ilçesindeki çiftçilerin yararlanmadığı bildirildi.

Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilay Ay, birlik binasında yaptığı açıklamada, bakanlığın 3 yıl önce kırsal alanda ve köylerde en az 10 başlıklı büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini teşvik için verdiği 2 yıl ödemesiz 7 yıl ödemeli krediden Manavgat'ın köylerinden hiç talep olmadığını söyledi.
Manavgat'ta 100 ile 3 bin baş olmak üzere 8 özel çiftliğin bulunduğunu belirten Ay, bundan 20 yıl önce süt sığırcılığının yüzde 80'nin köylerde yapılırlen günümüzde bu seviyenin yüzde 50 oranına düştüğünü kaydetti.
Kırsal alanda köylünün süt sığırcılığı yapamada son 10 yıldır kendini dünyadaki değişime ayak uyduramadığını belirten Ay, buna en güzel örneğin bakanlığın 2 yıl ödemesiz 7 yıl ödemeli teşvik desteğine bir tek bile başvurunun olmaması olduğunu söyledi. Ay, "Maalesef bakanlığın süt sığırcılığını 10 başlık ve üzerine çıkarmadaki 7 yıl ödemeli destek başvurusuna köylerimizde bir tek bile başvuru yapılmamıştır. Bu üzüntü verici bir olay. Bu teşviklerden genelde bölgemizdeki turizmciler ve işadamları yararlandı. Aldıkları kredilerlerle de 100 ile 3 bin başlıklı özel çiftlikler kurdular. Çok başlı çiftliklerden süt toplamasında zaman israfı oluyor. Manavgat'ın köyleri İç Anadolu Bölgesi'nde olduğu gibi toplu değil. Dağınık. 300, 400 litre süt olan yere süt soğutma tankı kuramıyoruz. Köylülerimiz 7 yıl ödemeli kredilerden yaranlasaydı bazı köylerimizden 300, 400 ve 500 litre süt yerine 5 ton süt alacaktık. Alamadığımız içinde süt soğutma tankı koyamıyoruz. " ifadesini kullandı.
Başkan Ay, sütün kayıt altına alınmasında yurt genelindeki süt üretici birliklerinin katkısının yüksek olduğunu söyledi.
Sütün cumhuriyet tarihinde ilk defa 17 milyon tona çıkmasında süt birliklerinin kayıt altına almasıyla gerçekleştiğini aktaran Ay, Manavgat'ta mevsimine göre günlük 30 ile 40 ton süt topladıklarını söyledi.
Ay, birliklerine ait Yeniköy'de 12, Taşağıl'da da önümüzdeki günlerde 12 tonluk süt soğutma tankı kuracaklarını kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2013, 20:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0