banner102

Kızılay’ın 153 yıllık İyilik Hareketi Beyoğlu’nda fotoğraflarla sergileniyor

Türk Kızılay’ın 153 yıllık merhamet ve iyilik tarihine ışık tutan Hilâl-i Ahmer’den Kızılay’a “153 Yıllık İyilik Hareketimiz” Sergisi, kuruluş yıldönümü olan 11 Haziran’da İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde açıldı. 18 Haziran’a kadar açık kalacak sergide, Kızılay’ın merhamet dolu tarihini yansıtan fotoğraflar izleyiciyle buluşuyor.

Kızılay’ın 153 yıllık İyilik Hareketi Beyoğlu’nda fotoğraflarla sergileniyor

Kurulduğu 11 Haziran 1868 tarihinden bu yana, ülkemizde ve tüm dünyada, Türk milletinin merhamet ve yardımseverliğinin en somut karşılığı olan Türk Kızılay, 153 yıllık tarihini Hilâl-i Ahmer’den Kızılay’a “153 Yıllık İyilik Hareketimiz” sergisinde gözler önüne seriyor. 

103 yıl önce Cihan Harbinin devam ettiği dönemde Hilal-i Ahmer Sergisine ev sahipliği yapan Galatasaray Lisesi, şimdi de 153 yılda büyüyen bu iyilik hareketinin kilometre taşlarından belge ve fotoğrafları Türkiye’ye sunuyor.

Küratörlüğünü Kızılay Sanat Direktörü Mehmet Lütfi Şen’in üstlendiği serginin açılışı, 11 Haziran 2021 tarihinde, Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türk Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, Kızılay bağışçıları ve gönüllülerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. 

Haluk Perk ve Kızılay Koleksiyonlarından fotoğrafların yer aldığı Hilâl-i Ahmer’den Kızılay’a “153 Yıllık İyilik Hareketimiz” sergisi; Kızılay’ın kuruluşunu gerçekleştiren değerli isimler, Milli Mücadele’nin büyük kahramanları, 1. Dünya Savaşı’nda cephe ve cephe gerisi, esir mübadele çalışmaları, yüzen hastaneye dönüştürülen Kızılay gemisi, Milli Mücadele dönemindeki yardım ve sağlık çalışmaları, Atatürk’ün Kızılay Genel Merkezi’ne ve Derne’deki Kızılay çadırına yaptığı ziyaretler, Hilal-i Ahmer Kadınlar Merkezi gibi Kızılay’ın 153 yıldır tanıklık ettiği birçok tarihi olayı yansıtıyor. 

Kerem Kınık: Bu güzel hilal, 153 yıldır bağışçılarının ve gönüllülerinin omuzları üzerinde yükseldi

Serginin açılışında konuşan Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Bugün doğum günümüz; 154 yaşına giriyoruz, 153 yılı geride bırakıyoruz. Bu iyilik hikayesi; 11 Haziran 1868 yılında başlıyor. Bitmeyen, dinmeyen, dur durak bilmeyen bu merhamet hikâyesi, kurulduğu günden bu yana çok badireler atlattı, çok başarılar gördü, çok sıkıntılara şahitlik etti. Tıpkı o bin yıllık tarihimizden, o akıp gelen nehrin zaman zaman yaşadığı olaylar gibi. İşte burada Beyoğlu Belediyemizle beraber Kızılay Sanat olarak bu hikâyenin bazı kilometre taşlarından belgeler, fotoğraflar, hikayeler paylaşacağız sizlerle. Kuruluşundan itibaren Osmanlı’nın o son yüzyılında, sonra genç Cumhuriyetimizin kendi ayakları üzerinde tekrar güçlenmesi için yapılan faaliyetler, kan hizmetleri, afet hizmetleri, yoksullukla mücadele hizmetleri, eğitim hizmetleri, memleketimizin geçirdiği o badireler, o kıvanç duyduğumuz, gönendiğimiz olayların tamamını bu küçük resim kareleri içerisinde görebilirsiniz. 

Bizi biz yapan, bizi millet yapan değerlerimizin içinde bulunduğu bu güzel hilalimiz, bayrağımızdan emanet hilalimiz, 153 yıldır bağışçılarının ve gönüllülerinin desteği ile Kızılaycıların, Hilal-i Ahmercilerin omuzları üzerinde, fedakârlıkları üzerinde yükseldi. Bugün 11 bin 500 çalışanımızla 200 bine yakın aktif gönüllümüzle, dünyadaki 57 ülkedeki aktif operasyonumuzla, ülkemizde ve dünyada ulaştığımız 37 milyon insanla, afet kan hizmetleri ve insani yardım noktasında, dünyanın en önde gelen ilk üç ulusal cemiyetinden birisi olarak, bir taraftan insan ıstırabını dindirmeye, milletimize hizmet etmeye, devletimize destek olmaya devam ediyoruz. Bütün gayretlerimiz insanın onurunu korumak, onu güçlendirmek, onu ıstırabını dindirmek içindir. Bu yolda destek vermiş, destek verecek olan bütün bağışçı ve gönüllülerimize bütün Kızılaycılara şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.

Açılışa katılan Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli Kızılay'ın afetlerdeki özverili çalışmalarıyla seçkin bir kurum haline geldiğini söyledi. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız Kızılay'ın 153 yıldır yaptığı çalışmalarla gönüllerde yer ettiğini dile getirdi.

Hilâl-i Ahmer’den Kızılay’a “153 Yıllık İyilik Hareketimiz” sergisi, Beyoğlu Galatasaray Lisesi önünde 18 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0