banner101

KANAAT ÖNDERLERİ BİRARAYA GELDİ MARMARİS’TE ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONUŞULDU

Her geçen gün azalan enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmenin yollarına ilişkin farkındalık oluşturmayı temel misyon olarak belirleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği - VERİMDER, 30 Eylül Perşembe günü Marmaris’te gerçekleştirdiği toplantıda sıcak bölgelerde ısı yalıtımı ile enerjinin daha verimli kullanılacağına dikkat çekti.

KANAAT ÖNDERLERİ BİRARAYA GELDİ MARMARİS’TE ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONUŞULDU

Dalmaçyalı sponsorluğunda düzenlenen belediye yetkilileri, odalar, dernekler, akademisyenler ve basın mensuplarının katıldığı toplantıda VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin “Enerji kaybı hepimizin cebinden çıkıyor, sıcak iklimlerde enerji verimliliğinin çaresi ısı yalıtımı” derken, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise yalıtımsız binalarda oluşan küf ve mantarın binada yaşayanların hasta olmasına sebep olduğunu belirterek, ısı yalıtımının önemine vurgu yaptı.

Türkiye’nin dört bir yanında enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat - enerji sektörleri ve kanaat önderlerini bilgilendirmeye devam ediyor.

Toplantının başkanlığını yürüten ve yalıtım konusunda hayati başlıkları katılımcılara aktaran VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin“Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık %80’i verimsiz kullanılıyor. Isı yalıtımı yapılan bina sahiplerini, faturalarında %50’ye varan tasarruf elde edebiliyor” dedi.

BİNALARIN ISITMASINA 22,5 MİLYAR DOLAR HARCIYORUZ

Farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’yi karış karış gezdiklerini aktaran Alkin, “50 milyar dolar civarında bir enerji ithalatımız var. Bunun 22.5 milyar doları doğrudan doğruya binaların ısıtılması ve soğutulmasına gidiyor. Bu rakamın yarıya indirilmesi lazım ki cari açığımızda bir daralma olsun, döviz kuru üzerinde baskı azalsın ve aynı zamanda vatandaşın cebine de bir şeyler girsin” diye konuştu.

Alkin, enerjinin verimli kullanılması halinde cari açığın önemli ölçüde düşeceğini belirterek, bunun döviz kurları üzerindeki baskıya azaltacağını, enflasyon ve faiz oranlarında iyileşmelere kadar bir fayda ortamı yaratacağını kaydetti.

Büyümenin gerçek kaynağının kişisel tasarruflar olduğunu ifade eden Alkin, bu tasarrufun da enerji verimliliği yoluyla artırılabileceğini söyledi.

PROF. DR. ALKİN: ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ MAKSİMUM SEVİYEYE ÇIKARMALIYIZ

Hedeflerinin daha az enerji tüketerek aynı randımanı hatta daha fazlasını sağlayabilmek olduğunu söyleyen Alkin, enerji verimliliği ile ekonominin yüksek enflasyon ve faiz gibi kronik sorunları arasındaki bağlantıyı şöyle açıkladı: “Enerjiyi verimli kullanamamaktan dolayı cari açığımızı kapatamıyoruz, cari açığımızı kapatamadığımız için döviz kurları hep sıcak kalıyor, döviz kurları sıcak olduğu için enflasyon yüksek, enflasyon yüksek olduğu için faizler yüksek. Evvelki sorunlarla başa çıkmakta zorluk çektiğimiz için, sonucu değiştirmeye, faizleri düşürmeye çalışıyoruz. Ben de yüksek olduğunu kabul ediyorum. Ama bence çok zorlu bir işi, en başta yapmamız, yani meselenin sebebi ile uğraşmamız lazım. Sonucuyla uğraştığımız zaman, sonuç değişmiyor.”

PROF. DR. MİKDAT KADIOĞLU: YALITIMSIZ BİNALARDA OLUŞAN KÜF VE MANTAR HASTA EDİYOR!

En temiz enerjinin kullanılmayan enerji olduğunu belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “Isı yalıtımı olmayan binalardaki duvarlarda oluşan küf ve mantar bina sakinlerinin hasta olmasına sebep olurken, çocuklarımızın gelişimine de olumsuz yönde etki ediyor. Tüm bunlardan yola çıkarak insan ve bina sağlığı için ısı yalıtımının çok önemli olduğunu söylüyoruz.”

Açıklamalarına devam eden Kadıoğlu “Enerjinin verimli kullanımı, yaşanabilir bir gelecek için temeli oluşturan sürdürülebilirliğin esas başlıklarından biri. Bu noktada farkındalık yaratmak hepimizin görevi. İklim krizi ve küresel ısınma dolayısıyla kaynaklarımız tehlike altında. Kaynaklarımızı korumak için de verimlilik uygulamalarına her alanda önem vermeliyiz” dedi.

KORKMAZ: KONUTLARDA KULLANILAN ENERJİ, SANAYİDE KULLANILANI GEÇTİ

VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz da enerji verimliliği ve tasarrufu konusundaki farkındalığı artırmaya çalıştıklarını söyledi. Korkmaz, 2018’den bu yana konut tipi yapılarda kullanılan enerjinin, sanayide kullanılan enerjiyi geçtiğini ifade ederek, “Artık konutlarımızda, sanayi yapılarımıza göre daha fazla enerji harcıyoruz. Son 10 yılda ülkemizin tükettiği enerji yüzde 40 oranında arttı. Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda Avrupa’da belirli dönemlerde belirli hedefler konuluyor ve bunlara ulaşılması için gerekli düzenlemeler yapılıyor, bizde de benzer bir yöntem izlenmeli ve bunu yapabilecek kapasiteye sahibiz” ifadesini kullandı.

KORKMAZ: YAZIN HARCANAN ENERJİ ÇOK DAHA FAZLA

“Ilıman iklimlerde ısı yalıtımına ihtiyaç yoktur” algısının doğru olmadığına vurgu yapan Korkmaz “Isı yalıtımı sadece soğuğa karşı değil, sıcaktan korunmak için de önemlidir. Unutmamalı ki yazın serinleme maliyeti, kışın ısınma maliyetinden çok daha fazladır” diye konuştu.

Binaların dışa bakan iç yüzey sıcaklığı ile iç ortam sıcaklığı arasındaki farkın üç derecenin üzerinde olmaması gerektiğini yoksa binalarda ısı kayıpları oluşabileceğini söyleyen Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir enerji türü olan ısı, doğa kanunları gereği her zaman sıcak ortamdan soğuk ortama doğru transfer olur. Yalıtımsız binalarda, dışarıdaki ısı bina içine hareket ederek ortamı ısıtır. Bu kapsamda, binalardaki ısı yalıtımı özellikle sıcak iklimlerde dışarıdaki sıcak havanın bina içerisine girişini engeller ve bu sayede soğutma enerjisinde tasarrufu sağlanır.”

ISI YALITIMI FATURALARI YARI YARIYA DÜŞÜRÜYOR

Öte yandan toplantıda ısı yalıtımı konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulunan Çağdaş Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ürettiğimiz enerjinin büyük bir kısmını binaları ısıtma ve soğutma için kullanıyoruz. Ancak kullanılan bu enerjinin neredeyse %80’i verimsiz kullanılıyor. Dernek olarak yaptırdığımız analizlerde gördük ki, binalarda yapılan ısı yalıtımı uygulamaları ile ısıtma ya da soğutma için harcanan tutarlarda yarı yarıya düşüş gözlemleniyor.”

SICAK BÖLGELERDE ENERJİ TÜKETİMİ TAKİP EDİLECEK ÖRNEK BİNA

Muğla Büyükşehir Belediyesinin Marmaris’te bulunan hizmet binasının yalıtımını Dalmaçyalı olarak üstlendiklerini belirten Çağdaş Korkmaz “Bu bina Türkiye’de sıcak iklim bölgelerinde enerji tüketimi takip edilecek tek yalıtımlı bina olarak ortaya çıkıyor. Binada gerçekleştirilecek ölçümler sonucu oluşan enerji verimliliği rakamlarını değerlendirerek, açıklayacağız” dedi.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0