KADIN KOLLARINDAN ANLAMLI PANEL

CHP Bursa İl Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Ördekli Kültür Merkezi’nde ‘Şiddetin Karşısında Kadın ve Çocuk Psikolojisi’ paneli düzenledi. İl Kadın Kolları Başkanı Vildan Özkula moderatörlüğünde gerçekleşen panele ilgi yoğundu.

KADIN KOLLARINDAN ANLAMLI PANEL
banner98
 

CHP İl Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ‘Şiddetin Karşısında Kadın ve Çocuk Psikolojsi’ isimli bir panel düzenledi. Bursa Barosu’ndan Avukat Nevin Palacıoğlu Canbaz ve Uzman Psikolog Saliha Türksöz Kaplan’ın konuşmacı olarak katıldığı, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Vildan Özkula’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan Avukat Nevin Palacıoğlu Canbaz, Dünya Kadınlar Günü’nün tarihsel gelişiminden bahsederek başladığı konuşmasında Türkiye’nin cinsiyet eşitliği anlamında dünya genelinde son sıralarda olduğunu dile getirdi. Kadınların hayatın her alanında eşitsizliğin kurbanı olduğunu söyleyen Canbaz; “Kadın hakları maalesef kağıt üzerinde gibi duruyor ama biz bunları yaşama geçirmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Kadına yönelik şiddetin 2012’de yürürlüğe giren 6284 sayılı yasa ile cezai yaptırıma dahil edildiğini dile getiren Canbaz, istismar ve şiddet olaylarında çevredeki vatandaşların da büyük sorumluluğunun olduğunu kaydederek, suça karşı sessiz kalınmaması gerektiğinin altını çizdi.

KAPLAN: BU BİR ERKEK SORUNSALI

Panelin diğer konuşmacısı olan Uzman Psikolog Saliha Türksöz Kaplan ise kadın ve çocuğa yönelik şiddetin genelde kadınlar tarafından konuşulduğunu ancak bu vakanın bir erkek sorunsalı olduğunu dile getirdi. Şiddetin Türkiye’de çocukluktan başladığını dile getiren Kaplan, çocukların eğitilmesinin önemli olduğunu ancak asıl başarının toplumun eğitilmesi ile yakalanacağını söyledi. Çocuğun istismara karşı koyabilmesi için kendisine bir sınır alanı çizilmesini kaydeden Kaplan, çocukların birey olarak değerlendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Cinsel istismar vakalarının yüzde 77’sinin aile, yüzde 11’inin ise aile kaynaklı olduğunu dile getiren Kaplan; “İstismar edenlerin profili genel hatlarıyla ortaya konduğunda normal görünüşlü, 20-45 yaş arası ve sosyal hayatı olan, her sosyo-ekonomik gruptan ve yüzde 98’inin erkek olduğu ortaya konuyor. Çocuklarda yüzde 70 oranında 10 yaş altı istismara maruz kalıyor” dedi. Haberlerde faillerin canavarlaştırılarak olaydan kaçırıldığını ifade eden Saliha Türksöz Kaplan, istismara karşı mücadele etmenin en temel yolunun ‘dile getirme’ ve ‘mahremiyet eğitimi’ vermek olduğunu söyledi.  Panel soru-cevap ve plaket takdiminin ardından sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2018, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0