Erdoğan 2 PYD Liderini Uyardı!

Erbil'den önceki gün sürpriz bir ziyaretle İstanbul'a gelen PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) lideri Salih Müslim, dün hem Dışişleri Bakanlığı MİT yetkilileri ile biraraya geldi

Erdoğan 2 PYD Liderini Uyardı!
banner98
  Görüşmenin ilk görüşme olmadığı, daha önce de benzer görüşmelerin yapıldığı öğrenildi. Müslim ve PYD yetkilileriyle gelecekte de bu görüşmelerin sürmesi yönünde karar alındı. Türkiye'nin Suriye'deki herhangi bir grubu diğerine tercih etmediğinin altı çizildi. 

ERDOĞAN 'TEHLİKELİ ADIM' DEDİ 

Star'ın haberine göre; Görüşme öncesinde İstanbul'da Cuma namazı çıkışı gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Müslim ile yapılacak temaslarla ilgili olarak, "MİT, tehlikeli adımlar attıkları konusunda uyarıda bulunacak" dedi. Edinilen bilgilere göre, MİT ve Dışişleri yetkilileri, PYD lideri Salih ile yapılan görüşmelerde, Salih'e öncelikle şu 2 hatırlatmada bulundu: 

SALİH'E YAPILAN 2 HATIRLATMA 

Suriyeli Kürtleri Esad'a biz hatırlattık 

Esad, daha halkına karşı silahlı eylemlere geçmeden önce, kendisine demokrasiye geçiş ve insan halkları için için aylarca telkinlerde bulunduk. Bulunduğumuz telkinler arasında, nüfus sayımlarında gözükmeyen Suriyeli Kürtlerin unutulmaması gerektiğini hep vurguladık. Şu anda da Kürtlerin, gelecekte kurulacak Suriye Yönetimi'nde eşit söz sahibi olmasını destekliyoruz. 

Türkiye, hiçbir ayrım yapmamaktadır 

Türkiye, Suriye halkına yönelik asla etnisite ve dini ayırım gözetmemektedir. Bazı PYD'lilerin açıklamalarının tersine, Türkiye'nin, Suriye'deki radikal gruplara destek olduğu gibi bir görüntü verilmesi kesinlikle doğru değildir. Ama meşru Suriye muhalefetine her zaman destek verdik, bu desteği de sürdürüyoruz. 

ÖNEMLİ UYARILAR 

PYD lideri Salih Müslim'e yapılan iki hayati hatırlatmanın ardından ise şu önemli uyarılar yapıldı: 

-Esad'ı güçlendiriyorsunuz: Esad rejimi ile işbirliği yapmayın. Beşşar Esad, Suriye'nin kuzeyinde kaybettiği kontrolü, PYD'yi taşeron olarak kullanarak telafi etme çabasında. Demokratik bir Suriye'nin inşası için, Suriyeli Kürtlerin, Suriye muhalefeti içinde şüphe bırakmayacak şekilde yer almaları lazımdır. 

-Savaş dahi çıkabilir: Ülkedeki diğer unsurlarla istişare etmeden bir mezhep ya da etnik temelli bir de-facto yapı kurmaya kalkışmayın. Bu durum, iç savaşın alevler, ülkeler arası savaşa kadar varır. 

-Güvenliğimize zarar verdirmeyiz: PYD'nin, Türkiye'nin güvenliğine, sınır güvenliğine zarar verecek hiçbir faaliyet içinde olmaması lazım. Türkiye'nin, teröre asla göz yummayacağını belirtmek dahi gerekmez.
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2013, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0