Vitamin ve Minerallerin Meyvenin Posasında Kaldığı Görüşü Hatalıdır

İstanbul, Lefke Avrupa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Ekşi, meyve sıkıldığında vitamin ve minerallerin posada kaldığı ve azaldığı görüşünün, kulaktan dolma bir deyiş olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Vitamin ve Minerallerin Meyvenin Posasında Kaldığı Görüşü Hatalıdır
banner98

Meyvenin beslenme açısından önemini vurgulayan Aziz Ekşi, “Bu önem, esas olarak içerdiği vitaminler ve minerallerden kaynaklanıyor. %100 meyve suları da tartışılmaz bir şekilde meyveye en yakın olan içecektir. Meyvenin kendisinin yerini hiçbir şey tutamaz, meyveyi doğrudan tüketmek kuşkusuz sağlıklıdır. Ancak diğer yandan, vücudumuzun sıvıya gereksinim duyduğu da bir gerçektir. Meyve suyunun vitamin ve mineral miktarı meyveye çok yakındır. Meyve nasıl yararlı bir gıda ise, meyve suyu da sıvı gereksiniminin karşılanması için yararlı bir içecektir” dedi.

Mineral ve Vitamin Posada Kalmaz

100 gram meyveden 93-95 gram meyve suyu elde edilebildiğini belirten Prof. Dr. Aziz Ekşi, “Meyve suyu elde etmek için meyveyi presliyoruz. Bu sırada bir miktar posa ayrılıyor. Posa esas olarak çekirdek ve kabuktan oluşuyor. Bunları meyveyi yerken de çoğu kez atıyoruz. Portakalın kabuğunu veya şeftalinin çekirdeğini yemiyoruz. Meyvenin yenilen kısmına göre hesaplarsak %5-7 posa oranında posa ayrılıyor” dedi.

Ekşi, sözlerine şöyle devam etti: “Başka bir deyişle, elde edilen meyve suyu, sıkılan meyveden %5-7 azdır fakat içerdiği vitamin ve mineral miktarında bir azalma yoktur. 100 gram meyvenin vitamin ve mineral miktarı ne kadarsa 100 gram meyve suyununki de o kadardır. Bilimsel araştırmalara göre 100 gram portakal suyu; 170 mg potasyum, 15 mg kalsiyum, 16 mg fosfor, 54 mg C vitamini, 90 µg B1 vitamini ve 20 µg B2 vitamini, 0,3 mg niyasin ve diğer besin ögelerini içeriyor. Bu da her şeyin posada kaldığı deyişini bilimsel olarak çürütüyor.”

Posa İle Atılan Besin Öğesi Miktarı En Fazla Posa Kadardır

Posadaki kayıp oranının, en çok posa ağırlığının meyve ağırlığına oranı kadar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aziz Ekşi, “Posa, hiç kuşkusuz bir miktar diyet lif, vitamin ve mineral içeriyor. Ancak bunlardaki kayıp oranı, en çok posa oranı kadardır. Yani yüzde 5 ile 7’yi geçmez. Meyve suyundaki mineral ve vitamin miktarı değişmez. 100 gram meyve ne kadar vitamin ve mineral içeriyorsa 100 gram meyve suyu da o kadar vitamin ve mineral içerir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2018, 11:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0