hepsibethepsibet güncel girişgüvenilir slot siteleri

Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Sofralar İçin Altın Kurallar

Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimi artarken, beraberinde bazı sağlık risklerini de getirebiliyor. Bu nedenle doğru saklama, pişirme ve tüketimin hayati önem taşıması. Bayındır İçerenköy Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar “Et tüketiminde ölçüm, pişirme yöntemi ve hijyen hayati önemi taşıyor” diyerek sağlıklı bayram sofraları için önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Sofralar İçin Altın Kurallar
banner98

Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimi artarken, beraberinde bazı sağlık risklerini de getirebiliyor. Bu nedenle doğru saklama, pişirme ve tüketimin hayati önem taşıması.

Bayındır İçerenköy Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar “Et tüketiminde ölçüm, pişirme yöntemi ve hijyen hayati önemi taşıyor” diyerek sağlıklı bayram sofraları için önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı'nda artan et tüketimi, beraberinde gelen doğru pişirme, saklama ve tüketim birikimlerini da zorunlu hale getiriyor; sağlıklı bir bayram yaşamak için önerilerne kulak vermek büyük önem taşıyor. Doymuş yağ ve içerik içeriği yüksek olan yağlı etler, özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve hipertansiyonlu olan bireyler için risk oluşur. Bu kişinin Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercihleri, kişisel kontrollere dikkat edilmemesi ve etleri mutlaka salata gibi lifli yiyeceklerle birlikte tüketmeleri gerekiyor.

KIZARTMALARDAN UZAK DURUN, ETİ SEBZEYLE PİŞİRİN
Etlerin pişirme yönteminin sağlığını doğrudan değiştirmeni Uzm. Dyt. Şeyda Aydın Yaşar , "Haşlama, ızgara ve yağsız sote gibi sağlıklı beslenme yöntemleri tercih edilir. Yüksek ısıda buharlaşma gibi parçalanmalar, kanserojen madde oluşumuna neden olabilir. Ayrıca etleri sebzelerle birlikte beslenme çeşitliliğini artırma yöntemiyle bir beslenme düzeni oluşturulur" şeklinde konuştu.

HER GÜN ET YİYEBİLİRSİNİZ AMA SADECE BİR ÖĞÜNDE
Sağlıklı olacağı bayramda her gün tüketilebilir ancak bunun için sadece bir öğünle sınırlandırılması vurgulayan Uzm. Dyt. Şeyda Aydın Yaşar, “Diğer öğünlerde sebze, salata, meyve ve yoğurt gibi besinlerin ağırlığı verilmeli” dedi.

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN
Yeterli sıvı alımının özellikle yaz aylarında önemli olduğunu hatırlatan Yaşar , “Bayram boyunca bol su içmeye özen gösterilmeli, içeceklerin tüketimi ölçülü olmalı” uyarısında bulunuldu.

YEMEKTEN SONRA HAREKET EDİN
Uzm. Dyt. Şeyda Aydın Yaşar, bayramda hareketsiz kalmanın önemine de değinerek, "Yemeklerden sonra yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya açık havada oyun oynamak hem parçalananlar hem de metabolizmayı canlı tutar" dedi.

ETLER KENDİ YAĞIYLA PİŞİRİLMELİ
Et yemeklerinin hazırlanışına da dikkat edilmesi Yaşar , "Etler ilave yağ kullanılmadan kendi yağıyla pişirilmeli. Özellikle kuyruk yağı ve hafızada gibi doymuş yağlar eklenmemelidir. Izgarada pişirilirken de etin kömürleşmemeli" diye konuştu.

HİJYEN KURALLARINA MUTLAKA UYULMALI
Kesim öncesi ve sonrası hijyen kurallarına dikkat edilmemesinin halk sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Yaşar, "Etler çiğ veya az paketlenmiş olarak kesinlikle tüketilmemeli, zira bazı zoonoz bulaşma bu şekilde insanlara bulaşabilir" dedi.

ETLER KÜÇÜK PORSİYONLARA AYRILARAK DONDURULMALI
Etin saklama koşullarının da çok önemli olduğunu söyleyen Yaşar, "Etler birer yemeklik sınıflara ayrılarak saklanmalı ve -18 derece gibi uygun yerlerde dondurulmalıdır. Donmuş etin çözülüp tekrar dondurulması ciddi sağlık riskleri doğurur" dedi.

ET HEMEN TÜKETİLMEMELİ, 24 SAAT DİNLENDİRİLMELİ
Yaşar, ölüm cezasının sürdürülmesi için kurban etinin devam ettiği en az 24 saat dinlendirilmesinin belirtilmesi gerektiğini belirterek, "Aksi takdirde sindirimi zor olabilir. Et yemeklerinin yanında sebze ve tam kesintiler tercih edilmeli" kullanıldı.

BAYRAM SOFRALARI DENGELİ VE SAĞLIKLI OLABİLİR
Son olarak tüm bu önerilerin sadece hastalıkları önlemek için değil, genel sağlığın korunması açısından da önemli olduğunu vurgulayan Uzman Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar , "Et tüketiminizi dengeleyin, sofranızdan sebzeyi eksik etmeyin, su içmeyi ihmal etmeyin. Bayramı sağlıklı geçirmenin en güzel yolu budur" dedi.

Bayındır Sağlık Grubu Hakkında:

Bayındır Sağlık Grubu'nun temeli, 1992 yılında zaten adıyla Bayındır Tıp Merkezi ile hizmet vermeye başlayan Bayındır Hastanesi'ne dayanmaktadır. İş Bankası grup raporlamadan olan Bayındır Sağlık Grubu, kısa süren sağlık alanında referans kurumlardan biri haline gelmeyi başarırken, bunda tam zamanlı çalışan kayıtları hekim kadrosunun yanı sıra, hedeflenen kalite hizmet anlayışını sağlamak için kurum tarafından özümsenen temel değerler de önemli bir rol oynamaktadır. Etik değerlere göre kanıta dayalı tıp ve hastaya odaklı hizmet anlayışına sahip Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ile başlayan bu anlayışını kısa sürede Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi'nin yanı sıra, İstanbul'da Fenerbahçe, Beşiktaş, İş Kule, Tuzla, Ataköy ve İzmir Alsancak olmak üzere 6 farklı yerde bulunan Bayındır Kliniklerinde de başarılı, vermekte olduğu sağlık hizmetinin etkisi genişletmiştir.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0