banner101

“KAYGILI VE STRESLİ İNSANLAR DAHA UZUN YAŞIYOR”

BURSA – Özel Hayat Hastanesi tarafından İhsaniye Vergi Dairesi’nde çalışanlara yönelik stres yönetimi ile ilgili bilinçlendirici seminer verildi. İhsaniye Vergi Dairesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe; vergi dairesi çalışanları katılım sağladı.

“KAYGILI VE STRESLİ İNSANLAR DAHA UZUN YAŞIYOR”
 Seminerde konuşan Klinik Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, katılımcılara günümüzde başlıca stres faktörlerini sıraladı. Evlilik  ,ölüm ,işten çıkarılma ,yeni bir işe başlama ,beslenme  gibi insan hayatındaki çok kritik olaylar stres kaynağı olaylar olarak da önde geliyor açıklamasını yaptı. Strese maruz kalan kişilik yapısını ikiye ayıran Psikolog Filiz Yakmaz birinci kişilik yapısına hızlı hareket eden hızlı konuşan hızlı yemek yiyen sürekli hareket halindeki insanları oturturken, ikinci kişilik yapısına ise zaman ile ilgilenmeyen acelesi olmayan aldığı işi bitirmek için zaman saplantısı olmayan insanları koydu.

ÜST BEYİN GELİŞMİŞSE STRES BASTIRILIR

Tıp literatüründeki adı Neokorteks olarak geçen üst beyin diye adlandırdığımız alanın gelişmişlik seviyesinin stresle orantılı olduğuna vurgu yapan Basılgan, üst beyin ne kadar gelişmişse stres o kadar bastırılır açıklamasını yaptı. Klinik Psikolog Basılgan Kaygı ile ilgili  yaptığı bir açıklamada ise: Olumlu tutum ‘’tamam bu benim başıma geldi, şimdi ne yapabilirim’’dir. Ama bazen bu iyimserlikle karıştırılır ki iyimserlik işe yaramaz bir efsanedir.

 Çevreden de duyarız ’’ iyi düşün iyi olsun, iyiyi çağıralım iyi olsun’’ bunlar ancak riskleri ve tehlikeleri görmemize engel olacak olan pollyanacılıktır ve yaşamın iyiliği için anlamı yoktur. Bunun için olumlu tutum daha anlamlı ve yerindedir. Zaten yapılmış araştırmalar da kaygılı ve stresli insanların aslında daha uzun yaşadığını göstermekte. Sözlerine Tabi her durumu felaket senaryosuna çeviren kaygıdan söz etmiyorum diyerek devam etti. Seminer sonunda katılımcılara stres testi uygulanarak,stres düzeyleri değerlendirildi.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2017, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0