KANSERDEN KORUNMA YOLLARI

Son zamanların en çok görülen hastalıklarından olan ve çağımızın hastalığı olarak da bilinen kanserle başa çıkmak ve ondan korunmak zor değil !

KANSERDEN KORUNMA YOLLARI
banner98

Kansere sebep olan faktörleri genetik ve çevresel faktörler olarak ayıran VM Medical Park Bursa Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç Dr. Nilüfer Avcı, çevresel faktörlerin değiştirilebilmesine bağlı olarak kansere yakalanma oranının da azaltılabileceğini belirtti.

En Sık Görülen Kanser Türleri

Erkeklerde karaciğer kadınlarda ise meme kanseri en sık rastlanan kanser türleri olarak gözlemlenirken bu sıralamayı kolon kanseri, mide kanseri, mide kanseri ve prostat kanseri izliyor.

Kanserden Korunma Yolları

Kansere yakalanmaktan çok ondan korunma yöntemlerinin önemine dikkat çeken Avcı, mevsiminde sebze meyve tüketimi ile et, süt, yumurta gibi proteinli gıdaların tüketiminin önemini vurgularken, direkt şeker içeren gıdaların tüketilmemesi gerektiğine, sigara, alkol, asitli içecekler, işlenmiş gıdalar, konserve ürünleri ve tütsülenmiş gıdalardan da uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.

Güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde koruyucu kullanmadan 30 dakikadan fazla ışınlara maruz kalmanın ve alüminyum içeren dermokozmetik ürünlerin cilt kanserlerine yol açabileceğini söyledi.

Gıda tüketimi miktarında boy-kilo ve günlük yakılan kaloriye orantılı olarak tüketim yapılmasının önemli olduğunu söyleyen VM Medical Park Bursa Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç Dr. Nilüfer Avcı, obezitenin özellikle kadınlarda meme ve rahim kanseri riskini arttırdığını belirtti.

Spor Yapmak Kanser Riskini Azaltıyor

Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle birlikte düzenli spor ve egzersiz yapmanın da kanser riskini azalttığını belirten Avcı, hastalarına spor ve egzersiz yapmalarını önerdiklerini söyledi.

Kanser Sebep Olan Faktörlerinin Değiştirilmesi

Genetik (değiştirilemez) faktörlere bağlı olarak özellikle ailesinde meme, kolon, mide ve yumurtalık kanseri vakaları görülen elli yaş altı bireylerin mutlaka tetkik yaptırmaları gerekliliğinin önemini vurgulayan VM Medical Park Bursa Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç Dr. Nilüfer Avcı, çevresel faktörlerin daha kolay değiştirilebileceğini, atık su ve çöplerin gelişi güzel atılmaması, hijyenik faktörlere dikkat edilmesi, üreticilerin gıdadan kıyafete kadar sağlık koşullarına uygun hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Kurumların farkındalık amaçlı sosyal sorumluluk projelerine ağırlık vermesi gerekliliğinin ve üreticilerin de tüketici derneklerinin ve devletin koymuş olduğu üretim kurallarına uygun davranmaları konusunda hassasiyet göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.

 

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2018, 12:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0