KALIN BAĞIRSAK KANSERİ FARKINDALIK AYI -

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ev sahipliğinde, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği ve Kanserle Dans Derneği ile birlikte "Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında düzenlediğimiz basın toplantısında en güncel rakamlar ve yeni tedavi imkanları konuşuldu.

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ FARKINDALIK AYI -
banner98
  • Basın toplantısında konuşan Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayhan Kuzu, kalın bağırsak kanserinde tedavi yöntemlerini anlatarak, “Her hastanın farklı bir tedavi aldığını belirtmekte fayda var. Cerrahi, kolorektal kanserin en önemli tedavi edici basamağı ve yıllar içinde oldukça gelişti. Kolorektal, diğer adıyla kalın bağırsak kanseri önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık. Ancak tedavi yöntemleri arasında ana tedavinin cerrahi olduğunu vurgulamak gerekiyor. Günümüz bilimsel verilerine baktığımızda, cerrahinin yerini tutabilecek başka bir tedavi yok. Hastaların bir kısmı cerrahi ile tamamen tedavi olabiliyor. Ama bu hastaların bir kısmında cerrahi sonrasında ilaç ve kemoterapi gibi tedavilere ihtiyaç gerekebiliyor” ifadelerini kullandı.

  • Toplantıda konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir Akyol ise, dünyada 50 yaş üstündeki kişilerde kalın bağırsak kanseri vakalarının kolonoskopi gibi tarama testleri sayesinde her yıl düştüğünü, ancak genç yaşta görülme sıklığının ise arttığına dikkat çekti. Dr. Akyol, “Her sene yüzde 2 oranında daha genç, yani 50 yaş altı kalın bağırsak kanseri hastası sayısı artıyor. Artık dünyada yavaş yavaş tarama testinin 45 yaşa çekildiğini görüyoruz. Bu sebeple en ufak bir belirti ve semptom gördüğünüzde hekiminize başvurmanız ve tarama testlerini yaptırmanız hayati önem taşıyor. Tarama testleriyle kolorektal kansere bağlı ölümlerin yüzde 60’ını önleyebilir durumdayız. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile 50 yaşın üzerinde ki herkes gaitada gizli kan testi veya kolonoskopi gibi tarama testlerini yaptırmalıdır” dedi.

  • Kalın bağırsak kanserinin Türkiye’de en sık görülen 3. kanser türü olduğunu fakat aynı zamanda “önlenebilir, teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir” bir kanser türü olduğunu vurgulayan Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan, “Özellikle pandemi sebebiyle kalın bağırsak kanseri belirtileri yaşayan kişilerin hastaneye gitmekten çekindikleri için gerekli taramaları yaptırmadığını gördük. Ancak kalın bağırsak kanseri erken teşhisle önlenebilir bir hastalık ve özellikle 50 yaş ile üstü kişilerin kontrollerini yaptırmaları hayat kurtarıyor” dedi.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0