banner101

Diş Çürüğüne Savaş Açtılar!

Bir çok kişi tarafından hastalık olduğu bile kabul edilmeyen diş çürüğüne karşı Türk ve uluslararası sağlık temsilcileri harekete geçti.

Diş Çürüğüne Savaş Açtılar!
Bir çok kişi tarafından hastalık olduğu bile kabul edilmeyen diş çürüğüne karşı Türk ve uluslararası sağlık temsilcileri harekete geçti. Dünya nüfusunun yüzde 80'ini tehdit eden çürüklere karşı "sıfır çürük" sloganıyla yola çıkan uzmanlar, kurumlar arasında güç birliğine giderek atılacak toplumsal adımları koordine edecek. Özellikle çocukların korkulu rüyası olan diş hekimleri 2026 yılına gelindiğinde diş çürüklerinin hiç görülmediği bir nesil olmasını istiyor. Türk Diş Hekimleri Birliği ile Uluslararası Diş Çürüğüne Karşı Güç Birliği Platformu bir araya gelerek dünyada yaklaşık 5 milyar insanda görülen çürük hastalığının tedavi edilebilir ve önlenebilir olduğunu topluma anlatacak.

Dünyanın farklı yerlerinden aynı amaç için organize olan diş hekimleri İstanbul'da bir araya gelerek yeni neslin çocuklarının güzel ve sağlıklı dişlere sahip olması için ilk adımı attı. Diş Çürüğüne Karşı Güç Birliği grubunun temsilcileri, İstanbul’da ağız ve diş sağlığı konusunda toplumu bilinçlendirmek için oluşturulan deklarasyonu imzaladı. Protokole Türkiye'yi temsilen Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel ile Diş Çürüğüne Karşı Güç Birliği Platformu Başkanı (ACFF) Prof.Dr. Nigel Pitts imza koydu. Toplantıya katılan diğer uzmanlar da protokole törenle imza attı. Toplantı aynı zamanda yerli ve yabancı çok sayıda diş hekimini de bir araya getirmesi bakımından önem taşıyor.

“Hedef sıfır çürük” sloganıyla imzalanan Diş Çürüğüne Karşı Güç Birliği Deklarasyonu ile diş hekimliği fakülteleri ve meslek kuruluşlarının %90’ının, 2015’e kadar diş çürüklerini önleme tedavisine yönelik yeni bir program geliştirilmesini desteklemesi ve birliğe üye ülkelerin 2020’ye kadar kapsamlı koruma ve tedavi sistemleri uygulaması hedefleniyor. Amaçlanan ise 2026 yılından sonra doğan çocukların hayatı boyunca diş çürüğüyle karşılaşmamasını sağlamak.

HEDEF, OLUŞMADAN ÖNLEMEK

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakltesi'nden Prof.Dr. Oya Aktören, diş çürüklerinin önlenmesinde Türkiye için aksiyon planlarının oluşturulmasına çalışıldığını söyledi. Platforma Türkiye olarak katkı sağlamak amacıyla organizasyona katıldıklarını anlatan Aktören, diş çürüklerinin önlenmesinde lezyonların hiç oluşmaması için neler yapılabileceğini ve bu konuyla ilgili bütün kurum ve kuruluşların aynı çatı altında yer almaları için çalışacaklarını kaydetti.

Türk Diş Hekimleri Birliği Başkan Vekili Serdar Sütçü de çürüklerin önlenmesine ilişkin bakanlık, üniversiteler ve eğitim kurumlarının birlikte hareket edeceğini ve herkese görev düştüğünü kaydetti. . Sütçü, eğitim çalışmalarında 2014 yılında müfredat çalışmaları olacağını ve bu konuya bakışın yeniden ele alınacağını sözlerine ekledi.

Protokolün üyeler tarafından imzalanmasının ardından Nigel Pitts, imza atan bütün uzmanlara ve Türkiye Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel'e plaket verdi. Hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi.




YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0