MURAT GÜR: MURAT GÜR TARTIŞMALARA SON NOKTAYI KOYDU

Son günlerin medyada en çok yer bulan isimlerinden Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Murat Gür, Mansetx yazarı Ali Sünlüklü ile yaptığı röportajda, pazarcı esnafının sorunlarını ve Osmangazi Belediyesi ile yaşadıkları sıkıntıları anlattı.


Bursa Pazarcılarının ana sorunları nelerdir?

Biz 5352 sayılı yasaya bağlı faaliyet gösteren,1500 üyesi olan bir meslek odasıyız.5957 sayılı yasa ile birlikte buna bağlı 12 temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Pazar yerleri yönetmeliği ile esnafa, belediyelere ve biz meslek odalarına yasal yükümlülükler geldi.Osmangazi Belediyesi yaptığı yanlış uygulamalar ile pazarcı esnafını bitme noktasına getirdi.Buna ilaveten büyük marketlerde de sebze meyve satılması,bu marketlerin bizim kadar sık denetlenmemesi, belediyelerin kayıt dışı seyyar satıcılara yaptırım uygulamaması,kurulan kaçak pazar yerleri ile mağdur ediliyoruz. Şehrimizde minübüslerle bile peynir satılıyor. Belediyeler katılım payı adı altında pazarcılardan para topluyor. Bursa’da halin şehir merkezine uzak olması, nakliye bedeli nedeniyle bizim maliyetlerimizi yükseltiyor.

Osmangazi Belediyesi ile sorun yaşamanızı neye bağlıyorsunuz?

Biz Bursa’da sadece Osmangazi Belediyesi ile sorun yaşıyoruz.Osmangazi Belediyesi’nden pazarcıların listesini istiyoruz,belediye ise bu listeleri bize vermemekte ısrar ediyor.Yasa’da katkı payı yok ama Belediye bizden bu parayı alıyor.Osmangazi Belediye Başkanı ile aramızda husumet yok sıkıntımız sorunlarımızın çözülmemesi. Gürsu,Orhangazi ve Karacabey belediyeleri de açık semt pazarlarını kapalı alanlara aldı orda ki pazarcı esnafı hak kaybına uğramadı ama Osmangazi Belediyesi yaptığı uygulamalarda pazarcı esnafının hakkını gasp etme yoluna gitti.

Osmangazi Belediyesi’nin kapalı Pazar uygulaması size neler kaybettirdi?

Şimdiye kadar kapalı Pazar uygulaması ile 235 pazarcı esnafı açıkta kaldı,ekmeğinden oldu.Üyelerimiz Mustafa Başkan diğer açık Pazar yerlerinde de aynı uygulamayı yapıp onlarıda mağdur edecekse bizim pazarlarımıza dokunmasın diyor. Kapalı Pazar yerlerinde yer verilen esnafın kura çekimi de yasalara uygun yapılmamıştır. Bizden hiç temsilci yokken kendi kendilerine kura çekmişlerdir.Kuraların iptali içinde gerekli yargı sürecini başlattık.

Kapalı pazarlar kullanışlı mı?

Bizce kullanışlı değil. İçlerine araç giremiyor. Malların içeri konulması başlı başına bir sorun. Pazarın kurulması ve toplanması pazarcı esnafına işkenceden başka bir şey değil. Büyük kavgaların çıkmasına sebep olabilir.

Bursa’da kaçak Pazar yerlerinin olduğunu iddia ediyorsunuz bunlar nerelerde?

Meclis ve encümen kararı olmadan Doğanevler, Hamitler Toki, Yasemin park ve İsmetiye’de kaçak Pazar yerleri kuruluyor. Bazı muhtarların buralarda para topluyor. Biz bunu belediyeye bildirmemize rağmen yetkililer bu pazarlara göz yummaya devam ediyor.

Çiftehavuzlar ve Çarşamba kapalı pazar yerlerinin açılışında istenmeyen olaylar yaşanabilir mi?

Endişelerimiz var. Kendisine yer çıkmayan 235 arkadaşımız var. Temennimiz olay çıkmaması. Biz çözümden yanayız. Belediye ile ortak bir akılda buluşup sorunu çözmek istiyoruz.

Sorunlarınız çözülmezse, kamuoyunun dikkatini çekmek için planladığınız eylemler var mı?

Mağduriyetimiz çözülmezse, açlık grevi de dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri değerlendireceğiz.


Son olarak Osmangazi Belediye Başkanı'na söylemek istedikleriniz var mı?

Biz Mustafa Dündar'ın art niyetli olduğunu düşünmüyoruz,bizce yanlış yönlendiriliyor.Sesimize kulak versin bunu ortak akılla çözelim.


google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0