Fındık Tüm Dünyaya Tanıtılmalıdır

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık çalıştayında alınan kararları desteklediklerini bildirerek, “çalıştayda alınan kararlar ivedililikle uygulamaya konulmalıdır” dedi.

Fındık Tüm Dünyaya Tanıtılmalıdır
banner98
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık çalıştayında alınan kararları desteklediklerini bildirerek, “çalıştayda alınan kararlar ivedililikle uygulamaya konulmalıdır” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındığın, sağladığı istihdam ve ihracattaki döviz getirisiyle daima ön planda yer alan tarım ürünlerinden olduğuna dikkati çekti.

Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75’ ini karşıladığını, 2012-2013 sezonunda 301 bin ton iç fındık ihracatıyla 1,75 milyar dolarlık döviz kazandırdığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Toplam tarımsal ihracatın yüzde 11,4’ünü fındıktan karşılayan Türkiye, fındıkta yüzde 75 olan pazar payını korumalıdır. Bunun için kaliteden ödün verilmemeli, arz-talep dengesi gözetilmeli, mevcut pazarlar korunmalı, yeni pazarlar bulunmalıdır. Mevcut pazarların kaybedilmemesi için ihtiyaç kadar kaliteli ürün sürekli sunulabilmelidir. Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır. Dünyada kişi başına yıllık kabuklu fındık tüketimi 100-120 gram arasında değişmektedir. Bu rakam son derece yetersizdir. Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır. Hayatında hiç fındık yememiş milyarlarca insan olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.”

“YAŞLANMIŞ FINDIK BAHÇELERİNİN YENİLENMESİNİN BİR ZORUNLULUK”

Yaşlanmış fındık bahçelerinin yenilenmesinin bir zorunluluk halini aldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“En son 18-19 Aralık 2013’de Trabzon’da düzenlenen fındık çalıştayında alınan kararları destekliyoruz. Bu çerçevede, ekonomik ömrünü doldurmuş fındık bahçelerinde yeni çeşit ve modern dikim sistemleriyle ‘yenileme projeleri’ hazırlanmalı ve hayata geçirilmelidir. Yeni tesis edilecek bahçelerde kullanılacak fındık fidanlarının üretimi desteklenmelidir. Damla sulama sistemleri yaygınlaştırılmalıdır.

Fındıkta iyi tarım uygulamaları ve organik tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır. 2844 sayılı Fındık Dikim Alanlarının Belirlenmesi Kanunu ve ilgili yönetmenliklerin uygulanması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Fındık üretiminin sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olan, alan bazlı destekleme ödemesine 2014 sonrasında da devam edilmeleridir. Telafi edici ödemelerde, alternatif ürün uygulamalarına daha fazla destek verilmelidir.

SERTİFİKALI FİDAN KULLANIM DESTEĞİNDEKİ BAHÇE TESİSİ SINIRI3 DEKARA DÜŞÜRÜLMELİ

Çiftçilere sağlanan sertifikalı fidan kullanım desteğindeki bahçe tesisi sınırı 10 dekardan, fındık bahçesi için 3 dekara düşürülmelidir. Hasat, harman, depolama ve benzeri kayıplar en aza indirilmelidir.

Fındıkta lisanslı depoculuğu geliştirmek için sistemin desteklenerek, üreticinin yönlendirilmesi sağlanmalıdır.Kırsal kalkınma yatırımlarındaki destekler, kapsamı genişletilerek sürdürülmelidir.

İşlenmiş ürün ihracatını artırmak için ürün çeşitlendirilmesine yönelik tedbirler alınmalıdır. ‘Türk fındığı’nı öne çıkararak markalaşmanın sağlanması önemlidir. İhracatta yeni pazarların geliştirilmesi için tanıtım faaliyetlerinin artırılması ve ihracat işlemlerinin kolaylaştırılması gerekmektedir.Yurt içi tüketimin artırılmasına yönelik faaliyetler yapılmalıdır.”

Bayraktar, çalıştayda alınan kararların ivedilikle uygulamaya konulması gerektiğini bildirdi. Ekonomik ömrünü doldurmuş fındık bahçelerinin yenilenmesinin fevkalade önemli olduğunu belirten Bayraktar, “Fındık bahçelerinin yenilenmesi projelerde, fındık bahçe sökümünden bahçenin verime geçmesine kadar geçecek süre boyunca, üreticilerimizin gelir kaybı yaşamaması için destek verilmesi çok önemlidir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2013, 12:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0