banner101

KORONA KRİZİ YENİ BİR SİSTEM Mİ KURUYOR?

Mehmet Çatakçı

Korona krizi aşıldıktan sonra hayatı herkes belki daha iyi anlayacak. Bütün güç odakları ülkemizde paniği arttırmak için her şeyi yaptı. Adeta yangına körükle gitmek için odaklandılar.. Kriz bizim imalatımız değildi ve Avrupa’da 4 ülke ve ABD sağlık sisteminin para odaklı olduğu halde ne derece yetersiz olduklarını gördük. Ama ABD bu işin baş aktörü ve ileride belki de bu işi kendisi yaptığı ikiz kuleler gibi anlaşılacak. Çin bu işte kobay oldu ve ABD ürettiği bu virüsü ilk orada çıkartılarak en büyük rakibinin üstüne kezzap atarak onu haşladı. Bu işi ya ABD kurguladı ya da öyle veya böyle bir şekilde çıkan bu salgında ABD ipleri eline aldı. Süreci Pentagon vasıtası ile istediği gibi yöneterek işi fırsata çevirmeye çalışmakta.

Trump ve onu oraya getiren güç zaten büyük oynuyor. Trump, Çin’e ve diğer ülkelere kaybettirdiğimiz işleri ülkeye tekrar getireceğiz ve ABD'yi tekrar büyük ülke yapacağız demişti ya işte onun ilk sahnesini 3-4 aydır izliyoruz. Tehlikeli bir oyun ve ABD'de salgın PİK yapınca aşısı da ortaya çıkacak bence. Adam şöyle ya da böyle dediğinin bir kısmını yaptı. ABD'nin uzun yıllardır kaybettiği işleri tekrar ABD'ye geri getirdi. Trump Başkan seçildiğinde artık herkes ABD'nin devrinin bittiğini yeni dönemin Çin-Rusya-Asya-AB Merkezli olacağını düşünüyordu. Trump ilk önce Çin'e istediği Ticaret anlaşmasını imzalattı, Çin’i yaklaşık 500 milyar $ içeri attı. Trump daha sonra Avrupa Birliği'ne yöneldi. İlk önce AB'nin en zayıf halkası olan ve sterlin avro oyununa sokmayan İngiltere’yi AB'den kopardı. Zor da olsa bunu başardı. AB'nin Koronovirüsün yeni merkez üssü olması ile beraber Avrupa Birliği siyaseten ve ekonomik olarak çökecek yavaş yavaş. Tekrar çoğu ABD'ye biat edecek gibi. Çin ve Avrupa Birliği'ni halleden Trump ve arkasındaki güç Rusya'ya karşı petrol oyununa başladı. Trump ucuza mal olan kaya gazı enerjisini devreye soktu ve emir eri Sudilere Petrol fiyatlarını şantajla 30 $'ın altına geriletti. Bu tek gelir kaynağı petrol ve doğalgaz olan Rusya için ya sıtmaya razı ol ya da öl demekti. Bakalım Rusya sıtmaya mı razı olacak yoksa birileri ile birleşerek kavgadan az bir hasarla mı çıkacak?

Ancak herkes bir telden çalar ve Petrol varili 30 $'ın altına inerse, Rusya bir kasa domates veya salatalık almak için 1 varil petrol vermek zorunda kalacak. Bir varil petrolün Rusya'ya maliyeti 40 $. Rusya'ya 1 kasa domates 40 $'a mal olacak. Rusya'nın tek gelir kaynağı petrol ve doğalgaz. Petrol ve doğalgazdan sonra hiçbir gelir kaynağı yok. Putin yıllardır petrol ve doğalgazdan gelen büyük meblağları savunma sanayine aktararak tekrar güçlü bir Rusya algısı oluşturdu. Bu sadece algıydı. Koronavirüsten dolayı üretim azalacak, kaya gazı piyasaya girecek ve petrol daha da ucuzlayarak işler daha da karışacak. Beş sene içinde yeni araçların çok büyük bir kısmı Elektrikli olacak. Bütün bunlar Petrole olan talebi azaltacak. Petrol Devri bitiyor, yeni bir devir başlıyor. Petrol Devrinin bitmesi Rusya'nın bitmesi demektir. Bu hemen olacak demiyorum, 4-5 sene içinde olacak diyorum. Rusya'nın 3. çöküşe doğru gitmesi sürpriz sayılmaz diyenler artmakta. Putin’in Trump’a kısmen biat etmesi bile Rusya'nın çöküşünü engellemeyecektir. Aslında ABD şantaj ile Rusya ve Hindistan’ı yanına çekme planında ayrı bir ajanda da götürdüğünü anlamamak için salak olmak lazım.

Toparlayacak olursak Çin’i ve Avrupa Birliği'ni bir şekilde dize getiren Trump, Rusya ve onun kibirli patronu Putin'i petrolle dize getirme derdinde. Putin ve Rusya diz çökecek, başka hiçbir alternatifi yok. Beyler sistem yeniden formatlanmıyor, eski sistem çökertiliyor yeni bir sistem yeni bir dünya kuruluyor. Koronavirüsün neden olduğu sarsıntı, şok, korku ile yenidünyanın kuruluşunun zemini oluşturdu. Trump koronavirüs paniğini 4 yıldır öne sürdüğü Pentagon hedefleri doğrultusunda profesyonel bir şekilde kullanıyor. Trump  ekonominin küreselleşmesini ABD'deki fabrikaların başka yerlere gitmesine karşıydı. Koronavirüs Trump’a istediği proteksiyonist politikaları uygulama fırsatı verdi. Trump bunu normal bir dönemde kesinlikle yapamazdı bir şok lazımdı. Başta Çin, Rusya ve AB ya sıtmaya razı olacaklar ya da bir kol veya bir bacaklarını kaybedecekler diye düşünüyorum.

YORUM EKLE

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0