Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan: İlçeyi adına yakışır hale getireceğiz

 Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Bursa-İstanbul hattı üzerinde kalan ve lojistik olarak büyük önem arz eden ilçelerinin bundan böyle turizm ve sanayi ile anılması için çalıştıklarını söyledi.

Gazeteci  Necmi İnce'nin bu haftaki konuğu Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan oldu. Sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleştirilen röportajda Başkan Çağlayan, Necmi İnce'nin sorularına içtenlikle yanıt verdi. İlçenin sorunlarını masaya yatıran ve akabinde çözüm için hayata geçirdikleri önlemleri bir bir sıralayan Başkan Çağlayan, vizyon projelerle Orhangazi'nin Bursa'nın en önemli ilçelerinden biri olacağına inandığını dile getirdi.


Necmi İnce: 1 Kasım seçimlerinde Orhangazi’de neler oldu? 7 Haziran'da aday gösterilmeyen İsmail Aydın'ın 1 Kasım'da listede yerini alması konusundaki  düşüncelerinizi alabilir miyim? 
Neşet Çağlayan: Şunu ifade etmekte fayda var bizler öteden beri bu ülkenin geleceğinin istikrardan geçtiğini sürekli ifade eden bir yapımız vardı ki doğrusuda buydu.7 Haziran seçimleri bütün ülke genelinde olduğu gibi Orhangazi’de de bir şekilde beklentilerimizin altında bir sonuçla tahakkuk etmişti. Buda tabi süreçte ülkemizin sıkıntıya sokan bir süreci beraberinde getirdi ama vatandaşımız yaşanan bütün bu hadiselerden sonra seçimlerin yenilenme kararı ile beraber 1 kasım seçimlerinde yeniden o istikrarı sürece dönüşle ilgili kararı verdiğinde Orhangazi halkı evet bunda bende varım dedi ve bugüne kadar Orhangazi’de almış olduğumuz en yüksek oy oranını almak suretiyle de %52’lik bir oy oranı alındı. Bizim için 1 Kasım seçimlerinin farklı bir manası da var. Daha önceki dönemde Gemlik , Orhangazi,İznik bu bölgeyi temsilen yine Orhangazi’den bir kardeşimiz İsmail Aydın bey milletvekilimiz idi. 7 Haziran seçimlerinde listelerde yer bulamamıştı. Bu bölgede özellikle büyük oy kayıpları da yaşanmıştı. 1Kasım seçimlerinde bu noktadaki eksiklik tamamlanmış oldu. Yeniden bölgemizden milletvekili adayı olarak İsmail aydın bey aday listelerine kondu ve bugün Türkiye millet meclisinde hem tabi bölgemizi Bursa’mızı ve bütün Türkiye’mizi tabi temsilen milletvekili seçiliyorlar ama bölgemize yakınlığı ilçemizi temsili açısından da bizim için büyük bir kazanım oldu.
N.İ.: Bu dönemde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İç İşleri Bakanı  Efkan Ala ve  Tarım Gıda Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Bursa'nın 3 bakanı olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
N.Ç.: Tabi Bursa’dan biz 3 bakan ifadesini rahat kullanıyoruz. 3 Bakanımızın olması bizim için büyük bir onur verici bir durum. Bir diğer hususta gerçekten alanlarında kendilerini ispatlamış 3 değerli bakanımızın ben ülkemize olduğu gibi Bursa'mıza da çok büyük katkıları olacağı kanaatindeyim. Gerek Sağlık Bakanımız Müezzinoğlu'nun zaman mekan kavramı olmaksızın çalışma anlayışı, samimiyeti sıcak kanlılığıyla beraber ülkemiz için büyük işler başaracağına inanıyorum. Keza kararlı duruşu noktasında Türkiye’de herkesin gönlünü fetheden değerli iç işleri bakanımız Efkan Ala beyin de yine Bursa’dan milletvekili olması ve iç işleri bakanlığı gibi çok önemli bir görevi de yürütmesi bizim için büyük onurdur. Bursa'nın evladı olarak gördüğümüz  Şanlıurfa’dan milletvekili seçilen değerli Bakanımız Faruk Çelik beyinde Türkiye için çok önemli Bakanlıklardan birine getirilmesi bizleri ziyadesiyle memnun etti.Yani Bursa ile bağlantısı olması yönünden değil gerçekten... Çalışkanlığı noktasında herkesin hemfikir olduğu iş bitiriciliği direk sonuca odaklı çalışma yöntemiyle beraber bir çok Türkiye'nin çözümsüz olarak görünen problemlerini çözen bakan sıfatını taşıyor olması tarım noktasında  yaşanan sıkıntılarında kısa zamanda giderileceği ümidini taşıyorum ve yürekten inanıyorum. 3 bakanımızda Türkiye için büyük bir kazanımdır. 

N.İ.: Bursa'nın önemli ilçelerinde birisinde belediye başkanlığı girevi yürütüyorsunuz. Bununla ilgili değerli okurlarımıza Orhangazi'yi anlatır mısınız? 
N.Ç.: Orhangazi bir defa Marmara bölgesinde Türkiye'nin 4. büyük ili olan Bursa'nın kuzeyinde İstanbul'a açılan noktada önemli bir ilçesi. Orhangazi'nin 80 bin. Geçimi sanayi, tarım ve turizm gelirlerine bağlı olan bir ilçe. Aslında bugüne kadar sürekli bunu söylüyoruz. Taşıdığı değerleri ve potansiyeli itibariyle hak ettiği tanına birliği de yakalayamamış bir ilçe. Çünkü yıllık 550 milyon dolar gibi ihracatı olan bu şekilde güçlü bir sanayisi olan bir ilçe yine başta zeytin olmak üzere diğer tarımsal ürünle noktasında çok büyük üretimi olan bir ilçe. Bunun yanında İznik Gölü milattan önce 5400 yıllarına dayanan kuruluş itibarı ile  Budakpınar çok eski yerleşim yeri olan bir mekan. Bir çok doğal güzellikleri  Cenab-ı Allah'ın bol bol bahşettiği bir bölge.Dolayısıyla sanayisi, tarımı ve turizm değerleriyle beraber düşünüldüğünde gerçekten çok önemli bir ilçe. Biz bu ilçeyi daha fazla tanınabilir hale  getirmenin gayreti içindeyiz. Belki bir çok kişi biraz önce saydığım özelliklerin bir veya bir kaçından dolayı Orhangazi'yi tanıyor olabilir. İstanbul-Bursa yolu üzerinde olmasından dolayı transit geçişlerinden tanıyor olabilir ama Orhangazi'de durmasını gerektirecek bir çok güzelliklerin ortaya çıkararak artık Orhangazi'nin gelmesi gereken yere bir an önce gelmesi noktasında ummalı bir çalışma içine girdik. Özellikle turizm değerlerinin öne çıkarılması doğal güzelliklerinin öne çıkarılmasıyla beraber artık Orhangazi sadece sanayi ve tarım olarak değil de turistik manada da gidip görülebilecek bir yer, bir mekan haline gelsin istiyoruz. Orhangazi Bursa-İstanbul arasında lojistik manada baktığımızda gerçekten çok önemli noktada olan bir ilçe. Hale hazırdaki körfez geçişi ile beraber yakında tamamlanacak olan Gebze, Orhangazi İzmir otoyolu hemen yanı başından geçtiği 2 farklı noktadan çıkışı olduğu bir ilçe. Dolayısıyla İstanbul'a yarım saatlik bir mesafe ile beraber bir şekilde Türkiye'nin Nüfusu'nun nerdeyse %25'ine bir saatlik bir internokta ulaşılabilecek ve orta noktada bir ilçe. Geleceği parlak olan ama bu parlak geleceği de sağlam ve emin adımlarla düzgün yapılaşmayla hazırlanması gereken bir ilçe... İnşallah hak ettiği yere taşımakta bizlere nasip olur.
N.İ.: Sizden önce başka bir partiden belediye başkanı vardı. 30 Mart seçimlerinde nasıl bir belediye devraldınız?
N.Ç.: 30 Mart 2014 Seçimleriyle beraber çok iyi belediye almadığımızı söylemek haksız bir itham olmaz ama bununla hiç uğraşmadık biz yani şu kadar bütçesi kötü, şu kadar fiziki şartları kötü bir belediye aldık şeklinde hiç bir zaman serzenişte bulunmadan işe koyulduk. Çünkü nasıl bir belediye devir alacağımızı biliyorduk. Yani talip olduğumuz yere kimin ne şekilde olduğunu biliyorduk. Dolayısıyla zaten her şey düzgün gidiyor olsaydı vatandaş sizi görevlendirmezdi görev değişikliği yapmazdı. Dolayısıyla sizi görevlendirenler  bozuk giden, eksik giden şeyler tamamlansın düşüncesiyle size oy verdiler. Biz bunlardan yakınmak yerine yapabileceklerimizle daha çok uğraştığımız bir dönem geçirdik. Tabi alt yapısı komple yenilenme çalışmaları başlayan bir ilçe devir aldık. Bunu hazır hale getirmek epey bizi yordu. Sağ olsun Büyükşehir belediyemizin büyük gayretleri ve destekleriyle beraber düşünülenden daha kısa sürede toparlanma oldu. Çünkü bir şehir düşünün aynı anda 5 farklı alt yapısı birden yapılıyor yani yağmur suyu, içme suyu, kanalizasyon sonrasında enerji nakil hatları ve mobese,  güvenlik sistemleri gibi 5 farklı alt yapı hizmetlerinin yer altına alındığı bir dönem bu tabi vatandaşımızı biraz yordu biraz sıkıntıya soktu ama yaşanılması gereken bir süreçti. Orhangazi için olması gereken bir süreçti. Bizden önceki belediye başkanımızın başlatmış oldu çalışmayı bir şekilde devir alarak daha sistemli bir hale büründürmek suretiyle bugün artık tamamladık diyebileceğimiz bir seviyeye getirdik. 
N.İ.: Bütün şehir yasası ile Orhangazi'de neler değişti? İyi mi oldu kötü mü? 
N.Ç.: Büyükşehir yasasının genel manada baktığımızda iyi olacağı kanaati içinde olanlardanım. Seçim öncesi de zaten bu iddiamızı halkımızla paylaştık.Seçim sonrası da birçok uygulamalardan aslında bu düşüncemizin ne kadar doğru bir düşünce olduğunu görmüş olduk. Orhangazi gibi alt yapı eksiklikleri olan bir çok hizmet noktasında eksikleri olan yerler için büyükşehir büyük avantaj diye düşünüyorum. Son bir yılda büyükşehirimizin  Orhangazi’ye alt yapı ve diğer kamulaştırma olsun  diğer yatırımlar noktasında olsun yaklaşık 65 milyon liralık bir yatırım oldu. Bizim bir yıllık bütçemizin tamamına denk geliyor. Biz yatırımlara ortalama yıllık 10 milyon lira civarında bir bütçe ayırabiliyoruz. Bu manada değerlendirdiğimizde en az 5 yıllık bütçemiz yani 5 yıllık bütçemizi şu geçen süreçte harcamış olduk. Bundan sonrada Büyükşehir'in Orhangazi’ye büyük yatırımları olacak. Onları birçok projeleri bitti. Bu yıl ihaleleri ve imalat süreçleri başlıyor. Bütün bunları düşündüğümüzde Orhangazi büyükşehir yasasından bütünşehir yasasından kazançlı çıkacak ilçelerden bir tanesi. Sadece geçtiğimiz yıl 23 milyon liralık bir asfaltlama çalışmasıyla Bursa’da ilçeler içinde en fazla asfalt atılan yer olması sebebiylede aslında bizlerin bu yasadan ne kadar faydalandığımızın ufak bir işareti olsa gerek. 
N.İ.: Türkiye'nin hemen her yerinde bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıldı. Orhangazi'de dönüşüm adına neler yapılıyor?
N.Ç.: Kentsel dönüşüm ülkemizin bir gerçeği. Aynı zamanda Orhangazi’nin de aslında bir gerçeği kentsel dönüşümle ilgili çalışma yapılacak alanlarımız belli. Yani bizim Arafzade Mahallesi, TekkeMahallesi ve Hürriyet Mahallesi kentsel dönüşüm noktasında bir an önce çalışma yapılması gereken mahallelerimiz. Biz tabi öncelikle bu kentsel dönüşüm sürecini kendi iç dinamiklerimizle yürütmenin düşüncesi içine girdik ve ilçedeki müteahhitlerimizle bir toplantı yaptık. Buradaki müteahhitlerimiz eliyle kentsel dönüşüm sürecini yürütülebileceğini yürütüp yürütülemeyeceğini en azından konuşmuş olduk. Sonraki süreçte Bursa’dan bazı yatırımcılarımızın talepleri oldu. Bölgesel bazı projelendirmeleri ve projelerin değerlendirilmesi hususunda bizlerden destek talepleri oldu bunları değerlendirdik. Bakanlıkla bir temasımız oldu. Yani hangisi daha kısa sürede hayata geçirilebilir hangisi vatandaş memnuniyeti açısından daha fazla netice verir bunun en azından çalışmalarını yapmış olduk. Yakın zamanda da artık somut adımlar atılacaktır.
N.İ.: TOKİ ile bir projeniz var mı ?
N.Ç.: TOKİ ile irtibata geçildi. TOKİ'den başkan yardımcısı düzeyinde daha sonra başkanımızla sağ olsunlar geldiler. O manada düşünülen alanlar gezildi onlarında bu noktadaki görüşleri alındı. Dediğim gibi şu aşamada bütün alınan bu görüşlerin bir harmanlanıp hangisinin daha faydalı olacağı hangisinin daha kısa sürede netice alınıp biraz önce ifade ettiğim gibi vatandaş memnuniyet oranı hangi projede daha fazla ise eğer o noktada bir çalışmaya gidilecek. 
N.İ.: Biraz da sosyal projelerden bahsedelim. İlçenizde sosyal hayatı doğrudan etkileyen projelerinizden bahseder misiniz? 
N.Ç.: Bu bahsi geçen proje noktasında bayanlarımızı ısrarlı bir talepleri vardı. Orhangazi’de bayanlarımızın çok fazla gidip gelebilecekleri oturabilecekleri zamanlarını değerlendirebilecekleri mekan  yok denebilecek kadar azdı. Dolayısıyla şehrin hemen merkezi noktasında böyle bir tesisin hizmete girmesi bence çok önemli. Tabi burada bahsettiğiniz gibi sadece bayanlarımızın oturup sohbet etme değil orada aynı zamanda eğitim faaliyetlerini yürütebilecekleri, becerilere dönük bazı kursları ve dersleri alabilecekleri kendi ürettikleri ürünlerin paraya dönüştürebilecekleri satış reyonlarının olduğu, içinde spor alanlarının olduğu, kütüphane hizmeti dahil olmak üzere birde engellilere ait bölüm ki aslında bunu da çok önemsiyorum.  Evinde engelli birey bulanan ailelerimiz evinden ayrılamıyor. Bir yere gidemiyor. Dolayısıyla getirecek çocuğunu o bölüme bırakacak orda ilgili arkadaşlarımız ilgilenecek yani kendisi eğer arkadaşına komşusuna gidecekse alış verişini yapacaksa başka bir işi varsa yapması gerekenler varsa onları yapacak ama biz çocuğunu ve aile bireyini orda kendimiz eğitmenlerimiz gözetmenlerimiz vasıtasıyla orda onunla ilgileneceğiz sonrada evine götüreceğiz.Bu şekliyle hizmeti de içinde bulunduran bir lokal burası... Sadece hanımlar lokali demek böyle çok dar kapsamda anlaşılabiliyor ama çok fonksiyonel bir mekan olacak. ilçe büyük bir açığı da kapatacağı inancındayız. Bunun biz tabi şu anda şehir merkezine yaptık ama daha sonra birkaç mahallemize de yaymayı düşünüyoruz. Sosyal belediyecilik bizim için çok önemli çok önemsediğimiz bir husus günde kendi aş evimiz sayesinde 260 kişiye günlük sıcak yemek ulaştırıyoruz. Sevgi marketi adı altında kurduğumuz birimde yaklaşık 1360 aileye aylık olarak giysiden gıdaya yakacağa kadar bu tür yardımlar sürekli devam ediyor. İlçemizde yaklaşık 1780 Suriyeli vatandaşımız var.Bunların hemen hemen tamamı diyebilirim ihtiyaçlarını giderir vaziyetteyiz. Temizlik tamirat gibi... Yani sosyal alanda da elimizden gelen çalışmayı ortaya koyuyoruz...
N.İ.: Orhangazi deyince akla gelen şeylerin başında Gedelek Turşuları geliyor  ve tabi festivalleriniz... Yeni dönemdeki hedefler hakkında bilgi alabilir miyiz?
N.Ç:Orhangazi’nin tarımsal manada baktığınızda en önemli değeri zeytin. Çünkü bizim tüm tarımsal mal varlığımızı %85’ini oluşturuyor zeytin ama tabi ismini gemliğe kaptırdığımız için biz sadece işin üretimi ve pazarlamasıyla uğraşıyoruz. Orhangazi şu anda zeytin üreticilerinin firmalarının yoğunlukta olduğu yer birçok kuruluşumuz var zeytin işleme ve pazarlama noktasında bir merkez haline gelmiş durumdaki hale hazırda da kurulan şuanda devam eden birçok firma var. Zeytinimiz bizim bir değerimiz ama maalesef marka değerinin gemliğe kaptırdığımız için bu noktada fazla bir şey söyleyemiyoruz. 
Tabi bizim diğer bir değerimiz Gedelek Turşularımız uzun yıllardan beri hem yurt dışına hem iç piyasaya üretim yapan pazarlayan daha önceden köy olana şimdi mahallemiz olan bir yer Gedelek. Tabi buradaki turşunun değerini yükselten kısmıda orda Pınarbaşı dediğimiz bir kaynak suyunun kullanılmasından dolayı turşuların faklılığı. O su orda olduğu müddetçe inşallah Gedelek turşularımızla o güzel nefasetiyle beraber hem Türkiye hem dünya sofralarını süsleyecektir. Bir taraftan bu yıl ikincisini yaptığımız festivallerle beraber tanıtım sürecini yürütelim istiyoruz ki bunun coğrafi işareti ile ilgilide ticaret odası vasıtasıyla bir çalışma yürütülüyor. Oda bitirilme aşamasına geldi. Artık Gedelek Turşuları da bir marka olmuş olacak. taklidi olmayan bir marka haline gelmiş olacak. İnşallah biz büyükşehirle ortaklaşa yürüttüğümüz bir proje çerçevesinde zeytin entegre tesisi kurulmasının yanında hemen yanı başında da turşu entegre tesisinin kurulmasıyla beraber de bir çoğunun ayrı bölümlerde ama bazılarında apartman altı olarak nitelendirdiğimiz yerlerdeki imalatlarını daha modern şartlara daha sıhhi şartlara taşımanın çalışması yürütülüyor. Bunlar bitirilince de ben bu markalaşma ve tanıtım sürecimizin çok daha sağlıklı bir hal alacağı kanaatindeyim. Güzel bir yola girildi. Neticesi de alınacak inşallah. Gedelek Turşularımızda Orhangazi’nin farklı bir marka değeri olarak yer alacak. 

N.İ.: Orhangazi’ye geminiz de geldi. Bu gemi projesi şehrinize artı bir değer kazandırdı mı?
N.Ç.: Kesinlikle şu anda Orhangazi-İznik arasında daha çok yolcu taşıma amaçlı feribot seferleri başladı. Ama bu yaz burulaş İznik Gölü'ne 2 farklı gezinti teknesi de koyacak. Onlarda tabi aslında bizim daha çok arzu ettiğimiz şeyler. Bu gezinti tekneleri vatandaşlarımız düğünlerini cemiyetlerini çeşitli organizasyon yapacaklar. Hem İznik Gölü'nün o eşsiz güzelliğini izlerken bu tür organizasyonları da yapmış olacaklar. İznik gölü artık bir şekilde hareketlenen kullanılan teveccüh edilen bir yer olsun istiyoruz. Su sporları da olmak üzere bu sene İznik gölünde büyük şehrin Sukaypark projesi de var. Bütün bunların bir araya getirdiğinizde gerçekten cıvıl cıvıl bir mekan olmuş olacak.  
N.İ.: Başkanım keyifli sohbetimizin sonuna geldiğimizde son olarak neler söylemek istersiniz?
N.Ç.: Şunu sizler aracılığıyla ifade etmekte fayda görüyorum. Bizler bu ilçeye hizmet etmek için görevlendirilmiş kişileriz. Dolayısıyla almış olduğumuz bu görevin laikiyle altından kalkmanın derdiyle dertleniyoruz. Gece gündüz gözetmeden bu çalışmaların içindeyiz neticemiz, amacımız, gayemiz tek Orhangazi halkı daha mutlu daha müreffeh daha gönlünün arzu ettiği bir şehirde yaşasın ve yaşadığı şehirle gurur duysun düşüncesindeyiz. İnşallah bunların temelleri atıldı büyük mesafeler kat edildi. Artık bundan sonra şehrin güzelleştirilmesi ve albenisinin artırılmasıyla ilgili çalışma dönemi başladı. Bunları da kısa zamanda ikmal etmek suretiyle bölgenin cazibe merkezi olduğuna inandığımız bu güzel ilçemizi inşallah ismini aldığı o büyük padişah Osmanlı sultanı gazi Orhan Bey'e yakışır bir hale getirmeye çalışıyoruz. İnşallah ilerleyen süreçlerde de ama sizler vasıtasıyla bütün bu çalışmaları ikmal edildiğini yine paylamış oluruz diyorum. 

  Neşet Çağlayan kimdir?
Neşet Çağlayan 12 Şubat 1969 Erzurum ispir doğumlu daha sonra 10 yaşında Bursa, Orhangazi’ye göç eden bir ailenin çocuğu ilk, orta ve lise tahsilini Orhangazi’de tamamlayıp daha sonra üniversite eğitimini Uludağ üniversitesi iktisat fakültesiyle tamamlayan sonraki süreçtede orhangazide mali müşavirlik mesleğiyle iştikal eden bir kardeşiniz. Tabi süreçte siyasetle ilgilenmiş uzun yıllar farklı partilerde siyaset yaptıktan sonra Ak partinin kuruluşuyla beraber Ak partinin kurucuları arasında yer almış 8 yıla aşkın bir süre ak partide ilçe başkanlığı yapmış 2 dönem Orhangazi belediye meclisinde 1 dönem fazilet partisinden 1 dönem ak partiden belediye meclis üyeliği yapmış 30 mart seçimleriyle birlikte de Orhangazi de Belediye Başkanlığı gibi önemli ve şerefli bir görevle görevlendirilmiş bir kardeşiniz.  
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0