Kategoriler

“Türkiye Frelance (Serbest) pilotluk uygulamasına geçmeli”

Havacılık sektörü dünya genelinde büyük değişimlerle karşı karşıya kalırken, freelance pilotluk Türkiye'de de gündem maddeleri arasına girdi. Hava Taksi İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilgül, freelance pilotluk uygulamalarının Türkiye'de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Havacılık sektörü dünya genelinde büyük değişimlerle karşı karşıya kalırken, freelance pilotluk Türkiye'de de gündem maddeleri arasına girdi. Hava Taksi İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilgül, freelance pilotluk uygulamalarının Türkiye'de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Hava Taksi İşletmeleri Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada Zafer Yeşilgül, Avrupa Komisyonu tarafından 2017-2018 yıllarında başlatılan kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarına değinerek, Avrupa’da her 5 pilottan 1’inden fazlasının frelance pilot olarak istihdam edildiğini belirtti. Yeşilgül; “'Ricardo Enerji ve Çevre' danışmanlık şirketi tarafından yürütülen bu araştırma, yaklaşık 6000 pilot ve 2200 kabin ekibi ile yapılan anketler ve vaka çalışmaları sonucu ortaya çıktı.” Dedi.

Avrupa’daki pilotların yüzde 9'unun serbest meslek sahibi olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun düşük maliyetli taşıyıcılar için çalıştığını ifade eden Yeşilgül, Türkiye'de de freelance pilotluk uygulamalarının hızla yaygınlaşması gerektiğini ve bu uygulamanın hava taksi işletmeleri ve charter firmaları için büyük esneklik sağlayacağına dikkat çekti.

Freelance pilotluk uygulamanın özellikle yoğun sezonlarda ve özel uçuş taleplerinde işletmelere önemli avantajlar sunacağını kaydeden Yeşilgül, " Buna karşın freelance pilotların sosyal ve çalışma koşullarının korunması, yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi ve sektörde adil rekabetin sağlanması gerekiyor," dedi.

Genç pilotlar için freelance çalışmanın kariyerlerini geliştirme fırsatı sunduğunu ancak bu durumun suistimal edilmemesi gerektiğini belirten Yeşilgül, şöyle devam etti ; “ Genç pilotların haklarının korunması ve onlara adil çalışma koşullarının sağlanması büyük önem taşıyor. Hava Taksi İşletmeleri Derneği olarak, Türkiye’de freelance pilotluğun başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için Avrupa’daki örneklerden ders alınması gerekiyor.Bu süreçte pilotların sosyal ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır."

Yeşilgül, Hava Taksi İşletmeleri Derneği’nin, Türkiye'de freelance pilotluk uygulamalarının yaygınlaşmasını desteklediğini vurguladı ve “Bu modelin sürdürülebilir ve adil bir şekilde uygulanabilmesi için sektör paydaşlarına önemli sorumluluklar düştmektedir” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ANKARA
Bayramda 2 günde acı bilanço
MANİSA
CHP Lideri Özel’den, Manisa Vali Ünlü’ye ziyaret
ANKARA
BAĞIŞLAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞACAK: ABB KURBAN BAĞIŞLARINI ALMAYA DEVAM EDİYOR
SAĞLIK YAŞAM
Havaların ısınmasıyla pikniklerde kene riskine dikkat!
BARTIN
Bakan Tunç: "Adaleti Savunmaya devam edeceğiz"
DÜNYA
Büyükekşi, EURO 2024 açılışı öncesi FIFA ve UEFA başkanları ile buluştu
ANKARA
Türkiye şeftali ve nektarin üretiminde dünya üçüncüsü, ihracatında dünya ikincisi
TÜRKİYE
TÜRKİYE’NİN İHRACATI KADIN GİRİŞİMCİLERLE BÜYÜYECEK
ANKARA
“UNESCO DÜNYA MİRASI ANKARA GEZİLERİ” BAŞLADI
ANKARA
TÜRK KIZILAY YURT İÇİNDE VE 19 ÜLKEDE KURBAN KESİMLERİNE BAŞLADI