“Yetersiz Beslenme Veremi Tetikliyor”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican, "Yoksullar, işsizler, kötü çevre koşullarında, gecekondularda yaşayanlar, evsizler, kalabalık aile ortamında yaşayanlar, yeterli ve dengeli beslenemeyen nüfus grupları verem hastalığına her hastalığa her an yakalanma riski bulunmaktadır dedi.

“Yetersiz Beslenme Veremi Tetikliyor”
banner98
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican, "Yoksullar, işsizler, kötü çevre koşullarında, gecekondularda yaşayanlar, evsizler, kalabalık aile ortamında yaşayanlar, yeterli ve dengeli beslenemeyen nüfus grupları verem hastalığına her an yakalanma riski bulunmaktadır" dedi.

Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican “Verem Haftası” nedeniyle açıklama yaptı. Uzm. Dr. Adem Dirican, “Verem hastalığının, en çok ekonomik durumu kötü, yetersiz beslenen, 13 ila 50 yaş arasındaki kişilerde görülmektedir. Hastaların eğitim durumu incelendiğinde, eğitim düzeyi düşük insanlarda daha çok gözükmektedir. Hastalığın çevrede bulunan birinden bulaşma riski yüzde 21’dir. Hastalık oluşumunda etkili faktörler ise kötü hayat koşulları, geçmişte kendine iyi bakamama, sıkıntı ve stres, çiftçilik gibi ağır bir işle çalışıldığı, kendine gerekli bakımı yapamadığı, uzun süre hastanede yatma ve orada bu mikrobu kapma, çok çalışmak, üzüntü, sigara ve alkol, psikolojik etkenler ve bunalımlardır” diye konuştu.

Uzm. Dr. Adem Dirican, "Yoksullar, işsizler, kötü çevre koşullarında, gecekondularda yaşayanlar, evsizler, kalabalık aile ortamında yaşayanlar, yeterli ve dengeli beslenemeyen nüfus grupları verem hastalığına her an yakalanma riski bulunmaktadır. Verem hastalığı solunum yoluyla bulaştığından sıklıkla akciğerlerde hastalığa neden olmakla birlikte, kemik, beyin, akciğer zarı, kalp zarı, böbrek ve daha birçok organda da ortaya çıkabilmektedir” şeklinde konuştu.

Verem hastalığını tedavisinin ilk şartının iyi beslenme ve temiz hava olduğunu belirten Dr. Dirican, “Hastalanan kişinin tanısı konulduktan sonra mutlaka en az 6 ay süreyle ilaç tedavisi görmesi gerekmektedir. İlaç tedavisinin sonucunda iyileşme görülen hastalar belli aralıklarla doktor kontrolünden geçmelidir” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0