'Vizeleri kaldırma kararı aldık'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Polonya'ya vizeleri kaldırma kararı aldıklarını açıkladı.

'Vizeleri kaldırma kararı aldık'
banner98
 Davutoğlu, “Yaptığımız görüşmelerde, 600 yıl süren dostluktan sonra özellikle Polonyalı dostlarımızın, ülkemize rahatlıkla gelmelerini temin ederek, Polonya'ya vizeleri kaldırma kararı aldık. Bundan sonra her Lehistanlı hiçbir prosedüre tabi olmadan atalarının geldiği gibi özgürce, İstanbul’a’ kendi şehirlerine gelebilecekler” dedi. 

Resmi temaslarda bulunmak üzere Polonya’nın başkenti Varşova’ya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600. Yılı' kapanış etkinliğinde konuştu. Açıklamalarında, Türkiye ve Polonya arasındaki ilişkilerin uzun yıllardır devam ettiğine vurgu yapan Davutoğlu, “Bugün iki millet arasındaki tarihi dostluğun güzel bir merasiminde bir aradayız. 600 yıllık bu dostluk bir vefadır, dostluktur, bir sadakat timsalidir. Çok zor dönemlerde hep omuz omuza verdiler. Birlikte kendi geleceklerini bir tayin noktasında tam bir dayanışma içinde oldular. Bu tarihi dostluk ilişkisi Avrupa’nın en eski diplomatik ilişkilerinden biridir.

Birkaç özelliği burada vurgulamak isterim. Birincisi; bu iki ülke arasında bu 600 yıl içinde hep dostluk, barış ve işbirliği ruhu egemen olmuştur. Bu öylesine köklü bir dostluk ilişkisidir ki 1795’te Polonya işgal edildiğinde ve parçalanıp üçe ayrıldığı zaman Osmanlı Devleti bu parçalanmayı hiçbir zaman kabul etmedi ve Polonya’nın bağımsızlığını kazanıncaya kadar da diplomatik olarak Polonya’yı tanımaya devam etti. Bu, atasözlerine ve tarihi tavırlara da yansıdı. 'Polonya’da Türk atları su içtiğinde, Polonya kurtulacak' sözleri bir atasözü olarak nesilden nesle aktarıldı. Lozan Anlaşmasından bir gün önce 23 Temmuz 1923’te, Polanya, Ankara hükümetini tanıyanlardan biri oldu ve öncülük etti. Bu kez 2. Dünya Savaşında yine Türkiye vefa gösterdi ve Polonya bağımsızlığına saygısını bir kez daha teyit etti ve Ankara’da Polonya Büyükelçiliğinden Alman işgali sırasında Polonya bayrağı hiç inmedi, indirilmesine hiç izin verilmedi” dedi.

Davutoğlu, Türkiye- Polonya arasındaki dostluğun ilelebet devam etmesini sağlayacağını vurgulayarak konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bütün Türk milleti adına değerli dostum Ewa Kopacz ‘a bir kez daha söylüyorum ki Polonya’nın bağımsızlığı kendi bağımsızlığımız gibi kıymetlidir ve Türk- Polon ilişkileri ebediyete kadar dostluk ve vefa ilişkisi olarak devam edecektir. Bu dostluk ilişkisi sanat ve kültür hayatımızda da doğrudan yansıdı. 17. yüzyıl büyük müzisyeni Santuri Ali Ufki Bey lehçe ismi ile Bobowski Türk kültür tarihine ve müzik tarihine büyük katkılarda bulundu. Polonya’nın büyük vatan şairi Adam Mickiewicz kendisini saygıyla anıyorum gerçek bir kahramandır. İstanbu'da hayata gözlerini kapadı. O yıllarda Polonya’nın onuru için mücadele eden bütün Polonyalı vatanperverler İstanbul’da buluştular, İstanbul’da hem mücadelelerine özgürce devam ettiler hem de bugün hepimizin bir zevkle ziyaret ettiğimiz Polonezköy'ü kurdular. Bu büyük şairin Mickiewicz’in yanında iki önemli Türk şairini de zikretmek isterim ilişkilerimizde. Çağdaş Türk şiirinin büyük öncüsü Nazım Hikmet’in büyük dedesi Mustafa Celaleddin Paşa da Polonya kökenliydi. Lehçe adıyla Konstanty Borzeckı ismini taşıyordu. Yine yeni Türkiye Adam Mickiewicz’in hatırasına hürmeten büyük vatan şairimiz, vatan şiirleriyle gönüllerde yer etmiş Yahya Kemal Beyatlı’yı Varşova’ya büyükelçi olarak gönderdi. Daha bir çok isim Türkiye-Polonya, Osmanlı-Lehistan ilişkilerinde ilmik ilmik tarihe işlenen bir dostluk destanı yazdılar. Hepsini burada saygıyla hürmetle anıyorum. Türk ve Polonya halklarına bir kez daha iletmek isterim ki 600.yıl kutlamaları bitmiş olabilir ama Türk- Polonya dostulğu hiç bitmeyecek ve kıyamete kadar bir vefa dostluğu olarak devam edecek”

“POLONYA’NIN ÇIKARLARINI KENDİ ÇIKARLARIMIZ GİBİ TEMSİL EDECEĞİZ”

Davutoğlu, Polonya ile ilişkilerin 600. yıldönümünde bir de hediye vermek istediğini belirterek, “Polonya'ya vizeleri kaldırma kararı aldık. Bundan sonra her Lehistanlı hiçbir prosedüre tabi olmadan atalarının geldiği gibi özgürce, İstanbul’a’ kendi şehirlerine gelebilecekler. Değerli dostum Ewa Kopacz buna cevaben hava ulaşımında frekans sayısını arttırma ve Avrupa Birliği’nde Türkiye’ye Schengen vize şartını kaldıracaklarını, vize serbestliği konusunda bize tam destek sözü verdi. Ümit ederiz hem hava ulaşımı artar hem de Türkiye Türk vatandaşları bütün yine Avrupa’da özgürce dolaşma hakkını en kısa zamanda Polonya’nın desteği ile elde eder. Biz Polonya’yı her yerde Türkiye’nin sözcüsü olarak desteklediği için teşekkür ederiz” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2014, 09:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0