Vatandaş Doktor Takip Etmekten Yoruldu!

Sağlık Bakanlığı’nın illerde ihtiyaç olan hastanelere fazla olan yerlerden yaptığı doktor görevlendirmelerinin mağduriyetlere yol açtığı belirtiliyor.

Vatandaş Doktor Takip Etmekten Yoruldu!
banner98
Sağlık Bakanlığı’nın illerde ihtiyaç olan hastanelere fazla olan yerlerden yaptığı doktor görevlendirmelerinin mağduriyetlere yol açtığı belirtiliyor. 15 gün ile 1 aylık periyotlarla yapılan görevlendirmelerden hastalar da doktorlar da memnun değil. Önceleri doktor kapılarında sıra bekleyen vatandaşlar, şimdi ise geçici görevlendirmeler nedeniyle başka hastanelere idareten gönderilen doktorlarının peşinde koşuyor.

Uygulamaya göre, hastanelere gidip tedaviye başlayan vatandaşlar, bir sonraki gün geldiklerinde doktorlarının başka bir hastaneye görevlendirildiğini öğrenince şoke oluyor. Doktorlar da kısa periyotlarla yapılan görevlendirmelerin hem performanslarını düşürdüğünü, hem de sağlıktaki istikrarı olumsuz etkilediğini belirtiyor. Sorunun çözümü için doktorların ihtiyaç olan yerlere atamalarının yapılması önerisi getiriliyor.

Çocuğunun rahatsızlığı için Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yüreğir Numune Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde bulunan bir çocuk doktorundan Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) vasıtasıyla randevu aldığını söyleyen Mehmet Alkan, hastaneye gittiğinde ise doktorun Seyhan Uygulama Merkezi’nde hizmet verdiğinin söylendiğini belirtti. Çocuğunu muayene ettirmek için bilgi işleme gidip fişini iptal ettirmesi ve Seyhan Uygulama Hastanesi’nden aynı doktora yeniden fiş alması gerektiğinin belirtildiğini ifade eden Alkan, “Çocuğumun uzun süreli bir tedavisi var. Doktor tahliller verip bir hafta sonra gelmemizi istemişti. Onun için MHRS’den aynı doktora randevu aldım. Ancak hastaneye gittiğimde doktorun başka bir hastaneye geçici görevle gönderildiği söylendi. Bu aşamadan sonra doktoru aramaya koyuldum ve Seyhan Uygulama Merkezi’nde olduğunu öğrendim. Oraya giderek tahlilleri göstermek zorunda kaldım. MHRS bu tür durumlarda bize bilgi vermeli.” ifadelerini kullandı.

İsmini vermek istemeyen bir doktor da durumdan şikâyetçi. Mecburiyette olacak şeylerin artık rutin hale geldiğini ifade eden aynı doktor, “Uygulama doktor için de hasta için de sıkıntılı. Hasta doktor arıyor, doktor da geçici görevle gittiği yerleri sahiplenemiyor. Verim düşüyor. Çok olağanüstü durumlarda olsa kabul edebiliriz, ancak rutine döndü. Durmadan geçici görevler çıkıyor.” dedi. Kendisinin çalıştığı hastaneye 4 yeni doktor geldiğini anlatan aynı doktor, “Bu sefer sayı artınca doktorları birer aylığına başka hastanelere gönderiyorlar. Diğer hastanede doktor yetersiz ise atamalar direkt oraya yapılsın. Bir tarafta doktor ihtiyacı var doktor atanmıyor, diğer tarafta doktorlar fazla olduğu için geçici görevlendirmeler oluyor, bunun düzeltilmesi lazım.” diye konuştu.

Kamu Hastaneler Birliği Adana Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Dr. Fazıl Yontar ise uygulamayı savundu. Geçici görevlendirmelerle keyfi bir düzenleme yapmadıklarının altını çizen Dr. Yontar, “Bu yıllardan beri yapılan bir uygulama, ihtiyaç olan yere talep edilmesi halinde il bazında bir düzenleme yapılıyor. Devamlı gidilecekse puanı en düşükten başlayarak, en yükseğe doğru herkes eşit olarak gönderiliyor. Bunlar geçicidir, mesela 15 günlük, 20 günlük, 1 aylık, bazıları var gönüllü 3 aylık gidiyor. Amacımız, vatandaş ambulanslarla taşınmasın. Hasta konsültan hekim için A hastanesinden B hastanesine gidiyorsa yanlışlık vardır. Orada hekim bulundurarak, yani fazla olan yerden az olan yere hekim dağıtırsınız, bütün branşlarda nöbet tutulur, vatandaş da mağdur olmaz. Amaç burada hizmeti artırmaktır.” şeklinde konuştu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0