Türkiye'nin Varlığından Rahatsız Oluyorlar

Türkiye'nin Somali'deki varlığından rahatsız olan İngilizler yardım kuruluşlarına baskı yapmaya başladı.

Türkiye'nin Varlığından Rahatsız Oluyorlar
banner98
 Mogadişu'da Türkiye Büyükelçiliği'nin ek binasına yönelik terör saldırısının detayları netleşiyor.

Elçiliğe yönelik terör saldırısında önemli bir güvenlik zaafiyeti ortaya çıktı. Başkenti korumakla görevli Mogadişu polisinin, 4-5 aydır maaşını alamadığı için görevini pasif olarak sürdürdüğü öğrenildi. Aynı şekilde Türk büyükelçiliğini korumakla görevli polislerin de, görevlerini laubali bir şekilde sürdürdükleri ifade edildi.

ETRAFTA POLİS YOKTU

Maaşlarını alamadıkları için zor günler yaşayan Somali polisinin bir bölümünün, ülkenin şartlarına göre daha iyi konumda olan El Şebab'ın kontrolüne geçmiş olabileceği iddiası bu saldırıyla daha da güçlendi. Başkent Mogadişu'da hemen hemen her gün patlamalar olmasına rağmen, saldırılarla ilgili ciddi bir istihbarat elde edilememesi, etrafta polisin olmaması ve saldırganların yakalanmaması bu iddiayı güçlendiriyor.

TÜRK YETKİLİLER UYARDI

Somali'de son dönemde Türklere yönelik saldırıların artması üzerine elçiliğin, Somali makamlarını uyardığı öğrenildi. Bunun üzerine, Türklerin özellikle başkentte yoğunlaşan faaliyetler nedeniyle buradaki binaların terör saldırısının hedefi olabileceği yönünde Somali polisinin bilgilendirildiği ifade edildi. Nitekim elçilik saldırısı ile ülkede bulunan Türkler ilk kez bu şekilde terörün hedefi oldu.

TUTANAK TUTULMADI

1 polisin şehit verildiği 3 polisinde yaralandığı olay sonrasında ise Somali polisinin saldırıya ilişkin her hangi bir tutanak tutmadığı öğrenildi. Somali polisinin olay yerinde daha çok kalabalığı dağıtmak için uğraş verdiği kaydedildi. Saldırıyla ilgili şu ana kadar ciddi bir çalışma sergilenmemesi üzerine Türkiye'nin devreye girerek elindeki bilgileri paylaştığı ifade edildi.

AMAÇ SAĞ BIRAKMAMAK

Bu arada, Somali'den getirilerek Ankara'da tedavi altına alınan özel harekatçılar da konuya ilişkin Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı yetkililerine bilgi verdi. Özel hareketçıların verdiği bilgiye göre, elçilik personelinin kaldığı ek binaya bomba yüklü araçla saldırı düzenleyen eylemcilerin, güvenlik duvarını ve korumaları aştıktan sonra içeri girerek tüm elçilik çalışanlarını öldürmeyi hedefledikleri ifade edildi.

Türk yardım kuruluşlarına baskı Büyükelçiliğe saldırınan ayrıntıları da belli oldu. Bomba yüklü bir aracı teröristler, Türk büyükelçiliğinin eki olarak kabul edilen, daha ziyade büyükelçilikteki personelin ikametine tahsis edilmiş olan binanın giriş kapısına getirerek patlattı. Aracı patlatan saldırganlar daha sonrasında ise elçilik binasına intihar saldırısı düzenledi. İntihar saldırısı düzenleyen 3 saldırganı elçiliği korumakla görevli Özel Harekatçılar ateşle karşılık vererek durdurdu. Saldırganlardan 2'si etkisiz hale gelirken 1 tanesi ise ölmek üzereyken üzerindeki düğmeye basarak patlayıcıları patlattı.

BİZE GETİRİN BİZ DAĞITALIM

Patlama sırasında saldırganları etkisiz hale getiren polislerden Sinan Yılmaz, olay yerinde şehit düşerken diğer 3 polis ise çeşitli yerlerinden yaralandı. Mogadişu Aden Abdulle Havalimanı'nın içinde yer alan karargahta bulunan İngiliz yetkililerinin, ülkede yardım faaliyetleri yürüten bazı Türk kuruluşlarına 'Yardımları bize getirin, biz dağıtırız' dediği de iddialar arasında. Özellikle terör olaylarının ardından yaşanan bu öneriyi sunduğu iddia edilen İngilizlerin, havalimanına gelen Türkleri görüntüleyip fişlediği de gelen iddialar arasında.

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2013, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0